En Sıcak Konular

Ya bir saldırı bilgisi gelirse?

5 Eylül 2011 15:33 tsi
Ya bir saldırı bilgisi gelirse? "İsrail sadece bir diplomatik ve askeri müttefiki değil, aynı zamanda terörle savaşta bir ortağını kaybedebilir"

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin kovma noktasına getiren krizin beklenenler ötesi sonuçlarına da yol açabileceği yorumları yapılıyor. Jerusalem Post gazetesi, "İsrail için Türkiye, terörle savaşta bir ortaktı, hassas istihbarat bilgileri konusunda ise bir sırdaşı" derken iki ülke arasında terörle ilgili istihbarat işbirliğinin de son bulabileceğini vurguladı.

Jerusalem Post, Türkiye ile İsrail arasındaki krizin sonucunda savunma alanındaki işbirliğinin son bulduğunu, diplomatik açıdan da İsrail'in aşırı derecek oynak bir bölgede daha da tecrit edildiğini belirterek ancak krizin daha da büyük etkilerinin de olabileceğinin altını çizdi. Bu bağlamda gazete "İsrail için Türkiye, eğitim yapılacağı hava sahası ve suları olan bir ülke ötesinde idi. Aynı zamanda terörle savaşta bir ortak ve İsrail'e karşı saldırılar veya bölgedeki terörist planlara ilişkin hassas istihbarat bilgileri konusunda bir sırdaşı" diye yazdı.

İki ülke arasındaki bu alandaki işbirliğinin çeşitli örnekleri veren gazete, 2009 yılında Hizbullah'ın, Türkiye hava sahasında bir İsrailli uçağını düşürme planlarının engellenmesi, bu yılda Türkiye tarafından Hizbullah'a silah taşıdığı öne sürülen İran uçağının inişe zorlanması gibi olaylara dikkat çekti.
 

'İstihbarat bilgilerinin iletileceği biri olmayacak'

"Kısacası, İsrail sadece bir diplomatik ve askeri müttefiki değil, aynı zamanda terörle savaşta bir ortağını kaybedebilir" diyen gazete şöyle devam etti: "Bu demek ki İsrail, Türkiye'de veya bölgenin herhangi başka bir yerinde saldırı planlarına ilişkin bilgisi olursa bu bilgileri iletecek biri olmayacak ve Türkler de, İran'ın terörde vekil tayin ettiklerine gönderdiği silahları durdurmada eskiden gibi büyük bir çıkarları olmayacak."

İsrail gazetesi, Türkiye ile İsrail krizinde bundan sonra neler olacağının belirsiz olduğunu vurguladığı analizinde Ankara'nın, İsrail ile bağları azalttığını açıkladığı günde erken uyarı sisteminin topraklarına konuşlandırılmasına onay verdiğini de bildirdiğine dikkat çekerek ABD'nin, bölgedeki en güçlü iki müttefikini yeniden yakınlaştırması için "daha aktif bir rol" oynaması beklentisini de yansıttı.


Bu haber 1,543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,566 µs