En Sıcak Konular

Ankara Lahey'e başvuracak

5 Eylül 2011 14:04 tsi
Ankara Lahey'e başvuracak Adalet Bakanı Sadullah Ergin katıldığı canlı yayında gündeme dair soruları cevaplandırdı...

Adalet Bakanı Sadullah Ergin NTV canlı yayınına katıldı. İşte Ergin'in konuşmasından satır başları:

DENİZ FENERİ e.V SORUŞTURMASI

"Beşir Bey kendisiyle ilgili ithamlara cevabını verdi. Bu soruşturma 3 yıldır devam ediyor aynı savcılar tarafından. Bu süre içerisinde bu savcıların çalışmalarına kimse müdahil olmadı. İstedikleri gibi çalışmışlar, yurtdışında çalışmalarını yapmışlar. Ne zaman şüphelilerin avukatları bir dilekçe ile HSYK’ya başvurmuşlar ki bu başvuruda somut iddialar var. HSYK iddiaları incelemeye aldı. Belgelere dayalı bir şikayet var bu şikayet için siz ‘Hayır bunlar incelenmesin’ diyebilirsiniz. Bunu bugüne kadar hiç yapmadım. İnceleme talep edilen her şeye izin verdim. Akıllarda sual kalmasın diye düşünürüm.  HSYK’nın iddiaları incelememesi gibi bir girişimim olamaz."

"Müfettişler görevlendirildiğinde bu dosyaları incelemeye başladılar. Soruşturmaya dahil olan 19 kişinin mal varlıklarına ve ortağı oldukları şirketlerdeki ortaklık hisselerine el konulmasını talep ediyorlar. Mahkeme birinci talebi kabul ediyor. 18 kişinin mal varlıklarına hesaplarına el koydum diyor. İkinci talep ise şirketlerin mal varlıklarına el konulmasıydı. Mahkeme el koyamam kanuna aykırıdır diyor. Bu iki temel unsurdan birini kapatıyorsunuz. Bu kararı kapatılmış şekilde Tapu Kadastro’ya gönderiyorsunuz."

SORU: Savcılar ilgisiz yerler kapatıldı. Ergenekon savcıları da aynı yöntemi izliyor diyor?

"Kapatılan kısımla beraber mahkeme sanki şirketlerin mal varlığına el koymuş gibi bir durum ortaya çıkıyor. Kanunun müsaade etmediği, mahkemenin izin vermediği bir durum uygulanmış mıdır? Şurayı şöyle kapattım falan gibi şeyleri geçiniz.

Siz mahkemeye gitmişsiniz, el koyma istemişsiniz. 128. madde diyor ki: Şüphelilerin ortağı olduğu şirketlerdeki ortaklık paylarına el konulabilir.

Ne oldu kanun ihlal edildi. El konulamazdı, el kondu."

MAHKEME KARARI İHLAL EDİLDİ

"Ortada olan olay şu: Mahkemenin izin vermediği bir el koyma kararını mahkeme kararını oynayarak el konulmuş hale getirdiniz. Sanki mahkeme kabul etmiş gibi şerh verilince, siz mahkeme kararını ters çevirip mahkeme kararını ihlal ediyorsunuz.

Cumhuriyet tarihinde ilk defa böyle bir şey olmuş gibi yayınlar yapıldı. 2010’da Balyoz savcılarını İstanbul Başsavcısı değiştirdi. Haklarında soruşturma da yoktu."

ESKİ SAVCILARIN SAVUNMALARI ALINDI

"Müfettişler eski savcıların savunmalarını aldı. Müfettişler raporlarını verecekler. Daha HSYK’nın yaptığı bir tasarruf söz konusu değil.

Savcılar delillerin karartılmasını önlemek için belli isim ve adresleri kapatırlar. Ama bu birkaç saat ya da bir iki günlüğüne alınan bir karardır. "

ERGENEKON SAVCILARI İLE İLGİLİ ÇOK ŞİKAYET GELDİ

"Ergenekon savcıları ile ilgili çok sayıda şikayet yapıldı. Müfettiş görevlendirmesi yapıldı. İnceleme esnasında da şikayet dilekçeleri geldiği için süreç uzadı ama sonuçlandırıldı.

SORU: Deniz Feneri’ndeki tutuklamaların ardından böyle bir yaptırımın olduğu iddiası var?

Savcılarla ilgili şikayet tutuklamalardan önce yapıldı. Taraf avukatları olaydan 6 ay sonra haberdar olduklarını beyan ettiler. Savcılara dilekçe yazdılar ve ‘yapmış olduğunuz uygulama kanuna aykırıdır’ demişlerdir."

KILIÇDAROĞLU’NA ‘KÖSTEBEK’ YANITI

"Ben dosyayı bilmiyorum. Kılıçdaroğlu incelediyse konuşsun. Köstebek diye atfedilen olaya ilişkin olarak basında eski bakanımızın isimleri çıktı. Eski Bakanımız da cevabını verdi."

TUTUKLU VEKİLLERİN DURUMU

"Sayın Kılıçdaroğlu değişik yerlerde aklına gelen lafları söylüyor. Bir yerde diyor ki ‘yasal düzenlemeye gerek yoktur’, başka bir yerde ‘yasal düzenleme yapılsın’ dedi. Bir TV programında ‘HSYK müdahale etmeyen hakimleri görevden alsın’ dedi. ‘Adalet Bakanı etkin olsun’ diyor. Ne yapsın Adalet Bakanı. Seçilen milletvekillerini bırakın mı diyecek. Ne diyecek? Anayasanın 159. maddesi gereğince bir şikayet nedeniyle soruşturmaya izin verdiğim için ‘Niçin Adalet Bakanı burnunu sokuyor’ diyen Kılıçdaroğlu ‘tutuklu vekiller serbest kalmıyor, Adalet Bakanı daha etkin olsun diyor.’ Bu ne şimdi… Bu vekiller seçimden önce tutukluydu. Bunları bile bile aday etti Kılıçdaroğlu. Bir TV programında Kılıçdaroğlu seçimden önce ‘yargı tahliye etmezse ne olacak?’ diye sorulduğunda yargı kararlarına saygılı olacaklarını söylemişti."

"Ceza yasalarına göre bazı hazırlıklar var, çalışmalar sürüyor. Uzun tutukluluğa ilişkin iddialar, gözaltı yakalama uygulamalarında bir takım çalışmalarımız var. Yasadan ve uygulamadan kaynaklı sorunlara ilişkin çalışmalar var."

YARGILAMA HIZLANDIRILMALI

Uzun tutukluluk sürelerinin önüne geçebilecek mi çalışma?' olup-olmadığının sorulması üzerine Bakan Ergin şunları söyledi: "Yargılamalar hızlandırılmalı. Adalet Bakanlığı bu konuyla ilgili önemli adımlar attı. Hakim ve savcı sayısı arttı. İnsan Hakları Daire Başkanlığı kuruluyor. Uzun yargılama sürelerini kısaltma noktasında önemli bir adım atacağız yakında."

ÖCALAN'LA GÖRÜŞME

SORU: DTK Öcalan’la görüşmek istedi?

Bugüne kadar bu taleplerin hiçbirini karşılamadık. O kararı değiştirmemizi gerektiren bir şey gözükmüyor.

SORU: Öcalan’la görüşme trafiğinin kesildiği söyleniyor?

Devletin ilgili birimleri ihtiyaç duydukları zeminde görüşmüşlerdir. Yine ihtiyaç duyarlarsa görüşürler.

SORU: Yasadışı dinleme konusunda bir düzenlemeye gidecek misiniz?

Kılıçdaroğlu açıklasın da milleti zan altında bırakmasın. Kim dinlemişse dinletmişse bilelim de gereğini yapalım. Şuarada 3 kişi oturuyoruz. Teknoloji gelişti. Cep telefonu ile birisi dinliyorsa ve servis ediyorsa mücadelesi kolay değil ama cezaları arttıran bir yaptırım olabilir.

GAZZE ABLUKASINA KARŞI ANKARA LAHEY’E BAŞVURACAK

Gazze’ye yapılan ablukaya ilişkin bir çalışması var İçişleri Bakanlığı’nın. Ablukanın yasa dışı olduğu yönünde bir genel kuruldan bir karar çıkartmaya çalışacak Türkiye. Yoksa Mavi Marmara baskınıyla ilgili değil. O hadisede öldürülenlerin yakınları kişisel müracaatlarını yaptılar. Laheyle ilgili Mavi Marmara’nın oraya gitme durumu yok. 

Bu haber 922 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,788 µs