En Sıcak Konular

Hükümet düğmeye bastı: Emekliye müjde!

5 Eylül 2011 12:50 tsi
Hükümet, emekliler arasındaki maaş farkının giderilmesi için düğmeye bastı. İşte ayrıntılar:

Emeklilere hükümetten müjde var. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, seçimlerden önce emekli maaşlarındaki adaletsizliğin giderilmesi için çalışma yapılacağını açıklamasının ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ilk adımı attı.

Çelik, emekli maaşları arasında ne kadar fark olduğunun tespiti için çalışma yaptırdığını açıkladı. Yeni düzenleme ile SSK emeklileri arasındaki maaş farkının kademeli olarak giderilmesi hedefleniyor. Düzenlemeden 5 milyonu aşkın SSK emeklisinden 3 milyonu yararlanabilecek.

Yeni yasama döneminde hükümetin en önemli gündem maddelerinden biri de emeklilerin intibak yasası olacak. SSK emeklileri için, aynı süre çalışıp aynı prim gün sayısıyla emekli olanların maaşlarının eşitlenmesi planlanıyor.

Bakan Çelik, geçmiş yıllarda aylık bağlama sistemleriyle çok sık oynandığını anımsatarak, "Öteden beri bir sorun. Alt gelir gruplarında gelir artırıcı çalışmalar yaptık. Maaşlar arasında fark var ama uçurum yok. 'Geçmişten bu zamana kadar nedir durum?' diye çalışalım dedik. Birkaç ay içinde fotoğrafı önümüze koyacağız" diye konuştu.

2000 ÖNCESİNE YÖNELİK

SSK emeklileri, yıllardır bu yasanın çıkmasını bekliyor. 1999'da yayınlanan 4447 Sayılı Yasa ve 5510 Sayılı Yasa sonrasında eşit statülü emekliler arasında emekli olunan yıla göre farklılıklar ortaya çıktı.

Özellikle 2000 yılından sonra bu fark katlanarak arttı. Hükümetin gündeme aldığı intibak düzenlemesi de, 2000'den önce emekli olan SSK'lıları ilgilendiriyor. Düzenlemenin yaşama geçmesi ile birlikte emekli maaşlarında, ödedikleri prim gün sayısına göre iyileştirme yapılacak.

BORÇ YAPILANDIRMA GELİRİ KULLANILACAK

Ekonomi yönetimi, maaş farklarını kapatmak için yeniden yapılandırma kapsamında elde edilen gelirin bir bölümünü kullanacak. Önceki dönemde de intibak yasasının maliyeti konusunda bir çalışma yapılmıştı.

Bu düzenlemenin devlete ayda 3 milyar, yılda 36 milyar lira ek maliyet getireceği hesaplanmıştı. Sendikalar, düşük maaşlı emeklilere seyyanen yapılacak zammın adaletsizliği gidermek için bir adım olabileceğini söylemişti.

Takvim



Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,378 µs