En Sıcak Konular

İsrail, BM kararları işine gelmezse...Öldürür!

5 Eylül 2011 09:40 tsi
İsrail, BM kararları işine gelmezse...Öldürür! "İsrail’in kuruluşundan buyana Birleşmiş Milletler’in verdiği kararlar konusunda değişmez bir politikası vardır: Eğer o karar işine geliyorsa, bir fayda getirecekse hemen benimser, kabul eder, her konuda tepe tepe kullanır. Ama, hoşuna gitmey

Niçin ve nasıl olduğunu yazmama gerek yok, hepimiz biliyoruz: İsrail ile ilişkiler kızıştı...

Yeni Zelanda’nın eski başbakanı Geoffrey Palmer’in anlaşmazlığı tırmandıran raporunu şimdi İsrail benimsiyor ama biz kabul etmiyoruz, hattâ “yok hükmünde” sayıyoruz.

İsrail’in kuruluşundan buyana Birleşmiş Milletler’in verdiği kararlar konusunda değişmez bir politikası vardır: Eğer o karar işine geliyorsa, bir fayda getirecekse hemen benimser, kabul eder, her konuda tepe tepe kullanır. Ama, hoşuna gitmeyen bir iş yapılıyorsa, kararları kabul etmemek bir yana, Birleşmiş Milletler’in görevlilerini bile gözünü kırpmadan öldürtür... Öldürtmekle de kalmaz, katilleri daha sonra başbakanlık koltuğuna bile oturtur!

İşte, bunun ilk ve en fazla ses getirmiş olan örneklerinden biri: Bundan 63 sene önce dünya gündemini aylarca meşgul etmiş olan Kont Bernadotte cinayeti.. Wisborg Kontu Folke Bernadotte, İsveç Kralı Beşinci Gustaf’ın yeğeni ve İsveç Kızılhaçı’nın başkanı idi.

İkinci Dünya Savaşı yıllarında Kızılhaç adına İsveç ile Almanya arasında mekik dokudu, binlerce Yahudi’yi gaz odasından kurtardı. Savaşan tarafların her ikisinin de itimadını kazanmış olduğu için girdiği işlerde başarı kazanıyordu ve Almanya’nın ilk teslim şartlarını da müttefiklere o götürmüştü. Savaşın bitmesinden sonra Filistin’deki İngiliz himayesi sona erdi ve yeni kurulmuş olan Birleşmiş Milletler Teşkilâtı, Kont Bernadotte’u 1948 Mayıs’ında Araplar ile İsrailliler arasında arabuluculuk yapması için Kudüs’e gönderdi.

 

ALTI KURŞUN YEDİ
O gün yaşanan anlaşmazlıklarla bugün yaşananlar arasında sınırlardaki farklılıklar dışında hemen hemen hiçbir fark yoktu, herşey aynı idi. Birleşmiş Milletler, Kudüs’ün statüsü ve geleceği konusunda Kont’un hazırladığı planı 1948’in yaz aylarında resmi çözüm olarak kabul etti. Plana göre Yahudiler ve Araplar Kudüs’ün idaresinde tek başlarına söz sahibi olmayacaklar, şehre milletlerarası bir kimlik verilecekti.

Plana ilk tepki Filistin hâkimiyetine son vermeye çalışan İsrailli yeraltı örgütlerinden geldi ve silâhlı örgütler hedef olarak Kont Bernadotte’u seçtiler! Hedefi vurma işini, kısaca “LEHI” diye bilinen İsrail Özgürlük Savaşçıları “Lohamei Heruth Israel”inmilisleri üstlendi. LEHI’nin üç genç lideri vardı, Kont’un öldürülmesi fikrini de bu liderlerden biri olan Yitzak ortaya atmıştı ve hedef, 1948’in 17 Eylül’ünde ortadan kaldırıldı.

Silâhlı altı milis, o sabah Kudüs’ün Yahudiler’in kontrolündeki batı tarafında bir toplantıya giden Kont’un otomobilinin ve konvoydaki diğer iki arabanın yolunu kesti. Dört kişi araçların tekerleklerine ateş açtı, iki kişi de ellerindeki otomatik Schmeisser tüfeklerinin kurşunlarını öndeki Chrysler marka otomobilin içine boşalttı. Vücuduna altı kurşun saplanan 54 yaşındaki Kont ve yanında oturan Fransız temsilci hemen orada can verdiler.

KATİLİ BAŞBAKAN OLDU
Dünya kamuoyu ayağa kalktı, İsrail hemen tutuklamalara başladı, yüzlerce kişinin ifadesi alındı ve birkaç gün sonra “Katillerin bulunduğu” açıklandı... Ama aradan aylar geçti, yakalandıkları açıklanan katillerin hiçbiri mahkemeye çıkartılmadı ve yeterli delil elde edilemediği gerekçesiyle serbest bırakıldılar! İsrail, Birleşmiş Milletler’e “Güvenlik tedbirlerini almadığı için Kont’un bir suikaste kurban gitmesinde devlet olarak hatası bulunduğunu” bildirdi ve ailesine verilmek üzere 54 bin 628 dolar tazminat ödemekle yetindi.

Cinayetin üzerinden seneler geçti, araya savaşlar, katliamlar ve hiç bitmeyecek mücadeleler girdi. LEHI de zamanla dağıldı ama örgütün ismi İsrail’de bir “kuruluş efsanesi” halini aldı ve LEHI, suikastten tam35 sene sonra, 1983’te yeniden gündeme geldi: Örgütün liderlerinden olan ve Kont Bernadotte’un ölüm kararını veren Yitzak ismindeki terörist, bu defa İsrail’in başına geçmişti. Adı artık Yitzak Şamir idi ve İsrail’in başbakanıydı.

Murat Bardakçı / Habertürk



Bu haber 1,147 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,288 µs