En Sıcak Konular

Türkiye'nin sesi artık daha gür

5 Eylül 2011 08:56 tsi
Türkiye'nin sesi artık daha gür Yakın geçmişte haklı olmasına rağmen, birçok alanda dışa bağımlı olunduğu için sesini çıkaramayan Türkiye istediği sonuçları almaya başladı. Askeri alandaki başarılı yatırımlar izlenen politikada etkili oldu.

Türkiye, son dönemde İsrail ile ilişkiler konusunda hem bu ülkeye hem de dünyaya net mesajlar verdi. İlişkilerini ikinci katip seviyesine indiren Türkiye, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu aracılığıyla da Akdeniz'de gemilerin seyrüseferleri konusunda uluslararası kararlara uymasıyla ilgili olarak tehdite varan önemli uyarılarda bulundu.

Türkiye'nin bu noktaya gelmesinde geçen yıl mayıs ayında Mavi Marmara baskınındaki haklılığının yanı sıra, diplomatik girişimlerinin başarısı da öne çıktı. Ancak Türkiye'nin sesini daha gür bir şekilde çıkarmasını sağlayan etkenlerin başında, askeri olarak bağımlılığın azaltılması ve yatırımların milli boyutunun öne çıkması etkili oldu. Hükümetin bu konudaki kararlı çalışmasıyla birlikte başta İsrail ve ABD olmak üzere Türkiye'nin, askeri bağımlılığını en aza indirmesi uluslararası dünyaya çok etkili mesajlar vermesine neden oldu. Türkiye, son 9 yıllık süreçte askeri anlamda dışa bağımlıktan kurtardı. Türkiye, savunma sanayii konusunda bağımlılıktan kurtarırken, ihracat yapar hale geldi. Türkiye, dışa bağımlılıktan kurtulmak amacıyla son yıllarda savaş gemisi dahi üretti. MİLGEM adı verilen harp gemisi özel sektörün katkılarıyşla inşa edildi. Özel sektör ile yeni gemilerin yapımı için anlaşmalar yapıldı.

Türkiye, son yıllarda savunma sanayiinde yaptığı açılım ve girişimlerle birlikte dışa bağımlı olmaktan kurtuldu. böylece diplomasi alanında ve ikili ilişkilerde sesisi daha da yükseltmeyi başardı.

1 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Türkiye son 9 yılda savunma sanayi ihracatını 247 milyon dolardan 1 milyar dolara çıkarttı. Ayrıca ihracat portföyüne Malezya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Hollanda, Ürdün, Pakistan ve Güney Kore de eklendi. Makine ve Kimya Enstitüsü'nün 2002 yılındaki ihracatı 2 milyon dolarken, bu rakam 33 milyon dolara çıkartıldı. Savunma Sanayii ile ilgili Ar-Ge araştırmaları da 50 milyon dolardan 500 milyon dolara çıkartıldı.

Milli tankımız Altay'da sona doğru

Türkiye, kendi tankını da kendisi yapar hale geldi. Yüzde 100 yerli piyade tüfeğinin tasarım ve üretimine başlanırken, milli tank Altay'ın konsept tasarımı tamamlandı. Altay adı verilen milli tankın çok yakın bir tarihte ülke savunmasındaki yerini alması bekleniyor. Ayrıca Panter ve Fırtına adı verilen 40 kilometre menzilli Obüs toplarının seri üretimi tamamlanarak TSK'da kullanılmaya başlandı.

Türkiye, insansız hava aracı konusunda da büyük atılım gerçekleştirdi. İsrail'in üretip sattığı Heron'lara bağlı kalmak istemeyen Türkiye, ANKA adı verilen yeni insansız hava araçlarının deneme uçuşlarına başladı. Türkiye, insansız hava aracını ABD ve İsrail'den sonra üreten üçüncü ülke oldu.

yenişafak



Bu haber 994 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,605 µs