En Sıcak Konular

Mısır, yer altı tünellerini kapatıyor

5 Eylül 2011 08:43 tsi
Mısır, yer altı tünellerini kapatıyor
Mısır, Gazze Şeridi'ndeki yer altı tünellerini kapatmaya ve yıkmaya başladı.

Filistin basınında yer alan haberlere göre, görgü tanıkları,GazzeŞeridi ile yaklaşık 12 kilometrelik sınırın Mısır tarafında son birkaç gündür tünellerin kapatılması çalışmaları yapıldığını bildirdi.

Ma'an haber ajansı, Mısır güvenlik kuvvetlerinin, tünellerin yıkımı ve kapatılması işlemlerinin düzenli bir şekilde yürüdüğünü ve tünellerin yerlerinin belirlenmesinde dedektörler kullanıldığını bildirdi.

Verilen bilgiye göre, yıkım işlemlerinde şimdiye kadar 3 tünel belirlenerek yıkıldı.

Gazze'deki bazı kaynaklar da tünellerin içine, yaklaşık 20-25 metre kadar derine inen aletlerle su verilerek, dipten çökertildiğini, tünel girişlerinin de kayalarla doldurularak veya çimento dökülerek kapatıldığını bildirdiler.

Bu arada, üst düzey bir Mısır güvenlik kaynağı, Ma'an'a, Mısırlı yetkililerle Gazze Şeridi'nde yönetimi elinde bulunduran Hamas arasında bu konuyla ilgili gizli görüşmeler yapıldığını öne sürdü. Hamas'ın Mısır'ın tüm tünelleri tahrip edip yıkacağı kaygısı taşıdığını belirten yetkili, söz konusu görüşmenin Hamas hükümeti İçişleri Bakanı Fethi Hamad'ın geçtiğimiz günlerde Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında gerçekleştiğini ifade etti.

İddialara göre, Mısır bu görüşmede El Ariş kentindeki polis karakollarına yapılan saldırılara karışan ve Sina'daterörgrupları oluşturan şüpheli bazı Filistinliler'in de iadesini talep etti.

Mısırlı yetkililerin, Refah sınır kapısını açarak, Gazze üzerindeki ablukanın yumuşatılmasında önemli bir adım atıldığını söyledikleri, buna karşı Hamas'ın ise bu adımın ablukanın sonlandırılması için yeterli olmadığını vurguladığı kaydedildi.

Ancak aynı Mısırlı kaynaklar, tünellerin tahrip edilmesinin, "Filistinliler'in Sina'ya sızarak, yarımadayı bir İslam emirliğine döndürme amacında cihat gruplarına yardım etmesinden sonra, terörizme karşı ulusal güvenliğini korumak istemesinden kaynaklandığını" söylüyorlar.

Mısırlı güvenlik yetkililerinin, "Mısır kaçakçılığa son vermek ve tüm terör unsurlarından kurtulmak amacıyla tüm tünelleri yıkma kararı aldı" dediği de bildirildi.

Mısırlı güvenlik kuvvetleri, daha önce de bazı tünelleri yıkma yoluna gitmiş; ancak bu tüneller daha sonra tekrar açılarak kullanıma sokulmuştu.

Otomobilden büyükbaş hayvanlara ve her türlü mal ve ürünün Gazze'ye kaçak yollardan girmesinde kullanılan tünellerin sayısı yüzlerle ifade ediliyor. Mısır, tüneller aracılığıyla yapılan kaçakçılığı durdurmak için sınırın bir kısmında yer altına dek uzanan demir duvar inşaatına da başlamış, ancak bu tünellerin faaliyetini çok fazla etkilememişti.

Geçen ay Mısır ileİsrailsınırında meydana gelen olayda, bazı saldırganlar İsrail tarafındaki araçlara ateş açmış, bu olaylarda 8 İsrailli hayatını kaybetmiş, İsrail askerleri de sınırın diğer tarafında Mısır üniforması benzeri giysiler içinde oldukları belirtilen saldırganlarla karşılıklı çatışma sırasında 5 Mısır askerini vurarak öldürmüştü. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, vurulan güvenlik mensupları nedeniyle Mısır'a üzüntülerini iletmişti.

İsrail ordusu, bu olay sonrasında, yeni bazı saldırıların olacağı yolundaki istihbari bilgiler nedeniyle sınır boyunca güvenliği yoğunlaştırmıştı.

aa

Bu haber 1,076 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,190 µs