En Sıcak Konular

BDP'den bir istek bir öneri...

5 Eylül 2011 08:27 tsi
BDP'den bir istek bir öneri...
Öcalan'a özgürlük talebinin damga vurduğu kongrede konuşan Demirtaş, PKK'yı dağdan indirebileceklerini ileri sürdü.

KCK davasından tutuklu milletvekillerinin tahliye edilmemesini protesto ederekMeclis’i boykot eden BDP, ikinci olağan kongresini dün Ankara’daAhmet TanerKışlalı Spor Salonu’nda “Öcalan ve demokratik özerklik” sloganları altında gerçekleştirdi.

Kongreye tek genel başkan adayı olarak girenHakkâriMilletvekili SelahattinDemirtaş, “Meclis’ten çekilmedik” mesajı verdi. İmralı ile görüşmelerin başlamasını isteyen Demirtaş, “PKK’yı dağdan indirebiliriz” dedi. Eşbaşkan adayı Siirt Milletvekili GültanKışanak ise, ‘Çözüm Önerileri Protokolü’nü açıkladı. Protokolde,Öcalan’ın önce ev hapsine çıkarılması, ardından serbest bırakılması talep edildi.Kongreye, AbdullahÖcalan’ın ablası ve kardeşleri ile PKK’nın iki numaralı ismiMuratKarayılan’ın kardeşi BozanKarayılan da katıldı.Öcalan kardeşler protokolde oturdu. Bodrum’da tatil görüntüleri ortaya çıkan Batman Milletvekili Bengi Yıldız ise kongreye katılmadı.

MECLİS’TEN ÇEKİLMEDİK

Kongrede, genel başkanlığa tek aday olanHakkâri Milletvekili SelahattinDemirtaş, konuşmasına, cezaevindekimilletvekilleri selamlayarak başladı. Demirtaş, Meclis boykotuna açıklık getirerek, “Biz parlamentodan çekilmiş değiliz ancak genel kurul çalışmalarına katılabilmemiz için asgari demokratik siyaset ortamının oluşturulması gerekir.” dedi.

Demirtaş’ın bu sözleri hükümetin adımatmaması durumunda “boykota devam” olarak algılandı. Hükümete yeni anayasa konusunda BDP ile diyalog süreci başlatması çağrısında bulunanDemirtaş, “BDP olarak akil insanlar heyetinde, hakikat komisyonunda, anayasa konseyinde de yer almaya hazırız. Bunun içinMeclis’in açılmasını beklemeye de, BDP’nin yemin etmesine de gerek yoktur” dedi.

PKK’YI DAĞDAN İNDİRİRİZ

Demirtaş, hükümete askeri operasyonları sonlandırma, PKK’ya eylemlerini durdurma çağrısı yaparken, “Yaşamını yitiren askere de polise de gerillaya da sivile de yazıktır.Hükümet askeri operasyonlarını PKKeylemlerini durdurmalıdır. PKK’yı dağa çıkaran BDP değildir ancak BDP, PKK’nın dağdan inişini sağlayabilir” dedi.

“Eş başkan” sıfatı ileGenel Başkan Yardımcılığı’na yeniden aday olan SiirtMilletvekiliGültanKışanak ise, kongrede, BDP’nin taleplerini içeren “Çözüm Önerileri Protokolü” adlımetni açıkladı. Protokolde, “Türkiye’de yaşayan tümkimliklerin, kültürlerin, dillerin, inançların anayasal güvence altına alınması, anadilde eğitimin anayasal bir hak olarak tanınması, bölgesel düzeyde tanınacak özerkliklerle bölge, il ve belediyemeclislerinin yetkilerininmerkeze oranla artırılması” istendi.

ÖCALAN’A EV HAPSİ İSTENDİ

Protokolde, BDP’nin daha önce de dile getirdiği “seçimbarajının kaldırılması, Siyasi Partiler Yasası ve seçimlerle ilgili yasaların düzeltilmesi, tutuklumilletvekillerinin serbest bırakılması, TCKve CMK’nın düzenlenmesi, TMK’nın kaldırılması, Hakikat ve Adalet Komisyonu kurulması” önerileri de yer aldı. Protokolün en dikkat çekenmaddesi ise,Öcalan’ın tutukluk süreci ile ilgili talep oldu. BDP, “İmralı sistemine son verilmesi, kısa vadede ev hapsi, orta vadede iseÖcalan’ın serbest bırakılmasını” istedi.

Hükümetin, milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle’nin Meclis’e gelebilmesi için çözümiradesi ortaya koyması istendi. BDP Eşbaşkanı Filiz Koçali ise konuşmasında, Başbakan Erdoğan’ın “PKKile aranıza mesafe koyun, yoksa bedel ödetiriz” sözlerine, “Bedelden korkmayız Sayın Başbakan. Ser Çawan. (Başımüstüne). PKKilemesafe ne kadar açılırsa o kadar kan dökülür, yaşamgider” dedi.

ÖNCE KÜRTÇE, SONRA TÜRKÇE

Divan BaşkanıOsmanÖzçelik ise, konuşmasını önce Kürtçe, sonra Türkçe yaptı.Özçelik, “Türkiye’de demokratik özerklik projemizin yaşama geçirilmesi içinmücadelemizi ara vermeksizin hiçbir baskıya boyun eğmeden kararlıca sürdüreceğiz” diye konuştu.

627 OY ALDI

BDP 2.Olağan Kongresi’nde Selahattin Demirtaş, tekrar genel başkanlığa seçildi. Kayıtlı 1193 delegeden 629’unun oy kullandığı kongrede Demirtaş 627 oy aldı. En çok oyu alarak partimeclisine seçilen Gültan Kışanak ise BDP’de eşbaşkan olarak görev yapacak. BDP kongresinde, tüzükte tartışmalı değişiklikler yapıldı.

KARDEŞLİK ÇIKTI, ÖZERKLİK GİRDİ

Tüzüğün 3.maddesinde yer alan “BDP, Türkiye Cumhuriyeti’nin Türkler, Kürtler ve diğer etnik gruplar tarafından kurulduğunu ve kardeşliğin temelinin tarihin derinliklerinde yattığını beyan eder; halkların geleceğini ve Kürt sorununun çözümünü ortak vatanda özgür birliktelikte ve Demokratik Cumhuriyette görür” ifadesi değiştirildi.

Bu maddedeki “kardeşliğin temelinin tarihin derinliklerinde yattığını beyan eder” ifadesi çıkartılırken,maddenin “demokratik cumhuriyet ifadesinin önüne “demokratik özerklik” kavramı da eklendi. Tüzük değişikliği oybirliğiyle kabul edildi. Kongre konuşmacılarının hükümete yaptığı “askeri operasyonları durdur,Öcalan’la görüşmelere yeniden başla” çağrıları da kabul edildi.

Demirtaş, tüzükten “kardeşlik” ifadesinin çıkarılması ile ilgili “BDP kardeşliği bıraktımı?î sorusu üzerine “Hayır, o konuda kesinlikle öyle bir tartışma yok. Suni bir tartışma olarak gündeme girmesini, bu şekilde tartışılmasını biz doğru bulmayız. BDP’nin öyle bir niyeti, öyle bir amacı da yok. Tüzüğümüzde birçok yerde benzer ifadeler vardır” dedi.

CHP TEMSİLCİ GÖNDERDİ

Eski Genel Başkan Deniz Baykal döneminde kongreye temsilci göndermeyen CHP, bu kez ikinci adam düzeyinde temsilci gönderdi. BDP, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu kongreye davet etmişti. Sınır birliklerini ziyaret eden Kılıçdaroğlu, kongreye partiyi temsilen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Zeki Gündüz’ü gönderdi. Kongreye davet edilmesine rağmen Ak Parti’den temsilci yer almadı. BDP, MHP’ye davet göndermemişti. Davet edilen siyasi partiler ÖDP, EMEP, Hak-Par, DSİP, TKP, EDP, ESP kongreye temsilci gönderdi.

ARDA BÜYÜK ALKIŞ ALDI

BDP milletvekilleri salona Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak’la birlikte girdi. Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak ile birçok belediye başkanı da kongreye katıldı. Avukatları ve ailesi ile bir ayı aşkın süredir görüştürülmeyen Öcalan, kongreyemesaj gönderemedi. Öcalan, daha önce aynı çizgideki partilerin kongrelerine, avukatları aracılığıyla mesaj göndermişti.

Salonda kürsünün üzerinde BDP ambleminin yanına büyük Türk Bayrağı asıldı. Salona Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve İbrahimKaypakkaya’nın posterleri ile yaşamını yitiren partililerin resimleri ve Kürtçe, Türkçe ve Süryanice çok sayıda pankartlar asıldı. Kongrede konuşma yapan ÖDP Genel Başkanı Alper Taş,millimaç sonrası “Bu golü Türkiye Cumhuriyeti’nde şehit olan bütün halkların evlatlarına armağan ediyorum” diyenmilli takımoyuncusu Arda Turan’a teşekkür etti. Arda Turan salonda alkışlandı.

Burkay: Federal birlik istiyoruz

Kürt siyasetçi Kemal Burkay, Haklar ve Özgürlükler Partisi’ni ziyaretinde BDP’nin demokratik özerklik talebiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Burkay, “Siyasi terminolojide siyasi özerklik diye bir tabir yoktur. Eşitlik temelinde federal bir birlik istiyoruz” dedi. Burkay, yaptığı açıklamada ülkedeki en önemli sorunun Kürt sorunu olmadığını ancak bu sorunun çözülmesinin diğerlerinin çözümüne katkı sağlayacağını savundu.

BDP’nin dillendirdiği demokratik özerklik kavramına ilişkin de şunları söyledi: “Kürtlerin bir bölümü özerklik isteyebilir. Hakkıdır. Bundan paniğe kapılmaya gerek yok. Bu, ülkenin bölünmesi anlamına gelmez. Biz kaldı ki eşitlik temelinde federal bir birlik istiyoruz. Bu Türkiye’yi bölmez.” şeklinde konuştu. Burkay, “Özerk bölgenin sınırları olur, bayrağı olur, resmi dili olur. Türk kardeşlerimiz yine kardeşimizdir. O zaman da kardeş olacağız, barış içinde yaşayacağız. Ve artık onlardan alacağımız kalmayacak. Alacağımızı aldıktan sonra çok iyi dost oluruz.” dedi. Burkay, siyasi gelişmeler sırasında olumlu gelişmeler yaşanırken şiddetin devreye girmesini ise barış çabalarını ciddiyetsiz hale getirdiğini belirtti.

bugün


Bu haber 845 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,944 µs