En Sıcak Konular

Türkiye'den gitmek için 3 günleri kaldı

5 Eylül 2011 08:12 tsi
Türkiye'den gitmek için 3 günleri kaldı Mavi Marmara'ya uluslararası sularda yaptığı baskını ve 9 vatandaşımızı öldürmeyi ısrarla savunan İsrail'e yönelik 5 maddelik yaptırım bugün hayata geçiriliyor.

Diplomatik ilişkilerin ikinci katip düzeyine indirildiği resmen bildirilip, başta Büyükelçi Levy olmak üzere görevlilerin çarşamba gününe kadar ülkeyi terketmesi istenecek.

Türkiye ile İsrail arasında ipleri kopma noktasına getiren BM'nin yanlı Mavi Marmara raporu sonrası uygulamaya konulacak 5 maddelik yaptırımlar bugün resmen başlıyor.

Bugün resmi olarak İsrail'in Türkiye'deki en üst düzey yetkilisine, Türkiye-İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin ikinci kâtip düzeyine indirildiği bildirilecek. İkinci kâtip düzeyinin üzerindeki tüm görevlilerin de başta Büyükelçi Gaby Levy olmak üzere en geç Çarşamba günü Türkiye'yi terk ederek, ülkelerine dönmeleri istenecek. Kulislerde Levy'in turist olarak zaten Türkiye'de olmadığı konuşulsa da Dışişleri kaynakları, çarşamba gününden itibaren resmen Türkiye'yi terk etmeleri bildirilecek. İsrail Büyükelçisi de diğer görevliler de daha sonra gelip, eşyalarını toplayabilecekler. Ancak, Çarşamba günü Türkiye topraklarını kesin terk edecekler. Askeri anlaşmaların askıya alınması kapsamında ise Doğu Akdeniz'de en uzun kıyısı bulunan sahildar devlet olarak Türkiye Doğu Akdeniz'de seyrüsefer serbestisi (gidiş geliş güvenliği) için gerekli gördüğü her türlü önlemi alacağı vurgulandı.

KONSOLOSLUĞA İZİN YOK

Büyükelçi Gaby Levy'nin 14 Eylül'de İzmir'de açacağını belirttiği İsrail'in fahri konsolosluğunun açılmasının mümkün olmadığını vurgulayan Dışişleri kaynakları, Türkiye'nin, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukayı tanımadığını da açıklayacağını, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukanın Uluslararası Adalet Divanı'nda incelenmesi için girişim başlatılacağını da kaydettiler. Ayrıca, BM Genel Kurulu'nun harekete geçirileceği ve İsrail saldırısının Türk ve yabancı tüm mağdurlarının mahkemelerdeki hak arama girişimlerine Türkiye'nin her türlü desteği vereceği belirtildi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN GAZZE'YE GİDECEK

Beş maddelik yaptırım planının ardından Tel Aviv yönetimine karşı ikinci bir adım da Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, 12 Eylül'de Mısır'a yapacağı ziyaretin ardından Gazze'ye geçerek atılacak. Böylece İsrail ambargosuna dikkat çekilirken, Başbakan Erdoğan'ın 21 Temmuz'da Mısır'a gerçekleştirmeyi planladığı ziyaret çerçevesinde Refah Kapısı'ndan Gazze'ye ve orada da İsrail'in ambargosunu resmen delmesi planın adımının atılacağı tahmin ediliyor. Başbakan Erdoğan'ın 13 ya da 14 Eylül'de Refah Kapısı'ndan geçeceği Gazze ziyaretiyle ilgili Mısır makamlarından gerekli izinlerin alındığı ve Erdoğan'ın Sınır Kapısı'ndan geçtikten sonra ambargo altındaki kentleri ziyaret edeceği belirtiliyor.

Başbakan Erdoğan, geçen ayki KKTC gezisinde, Mısır'dan sonra Filistin'e geçme arzusunun olduğunu belirtmiş ancak henüz kesinleşmiş bir tarih olmadığını söylemişti. Erdoğan'ın Mısır'da, Tahrir Meydanı'nda bir konuşma yapması ve demokrasi mesajları vermesi bekleniyor.

yenişafak

Bu haber 773 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,047 µs