En Sıcak Konular

Ağustos ayında en çok terör olayları konuşuldu

4 Eylül 2011 14:51 tsi
Ağustos ayında medya organlarında en fazla ele alınan konu artan terör olayları oldu.

Terör gazete, dergi, TV kanalları ve web sayfaları toplamında 38 bin 438 haber ile kendine yer buldu.İki bine yakın medya organında yayımlanan haberlerin tek tek incelenmesi sonucu yapılan araştırma ile geçen ayın Türkiye'de en çok konuşulan olay, kişi ve kurumları belirlendi. MTM Medya Takip Merkezi'nin hazırladığı rapora göre ağustosta en çok ele alınan konu başlığı terör olayları oldu.

Hakkâri Çukurca saldırısının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyi'nde bölücü unsurlara karşı hava harekâtı başlatması ve 100 PKK'lının öldürüldüğü haberi medyada geniş yankı uyandırdı. Mardin'in Midyat ilçesinde PKK'lıların nöbet değişiminden dönen köy korucularına saldırması da ayın ilgi çeken gelişmelerinden bir diğeriydi. Terör haberleri ağustosta gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında 38 bin 438 yansıma buldu.

RAMAZAN AYINDA GÖZLER SOMALİ'YE ÇEVRİLDİ

Ramazan ayında başlayan Somali'ye yardım kampanyası ve ünlülerin ülkeye gidişi basında fazlasıyla yer aldı. Ağustos ayının medyada en sık yer bulan konulardan biri olan Somali ile ilgili toplam 30 bin 100 haber yayınlandı.

GENELKURMAY MEDYANIN YAKIN MARKAJINDA

Temmuz ayının son günlerinde, Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in kuvvet komutanları ile birlikte istifasının ardından yerine vekâleten Necdet Özel getirildi. Ardından Özel'in 2015'e kadar Genelkurmay Başkanlığı makamında kalacağının duyurulması medya tarafından fazlasıyla irdelendi. Terör saldırıları hakkındaki açıklamalarıyla da yansıma bulan Genelkurmay Başkanlığı ay boyunca 16 bin 733 habere konu edildi.

IRENE KASIRGASI AMERİKA'YI SARSTI

Ağustos ayının sonlarında Amerika'da meydana gelen Irene kasırgası ülkeyi alarma geçirdi. Ölümlere sebep olan kasırga Türk medyasında da fazlasıyla ele alındı.

MTM'nin ayın siyaset gündemi raporuna göre ağustos ayına damgasını vuran parti, AK Parti oldu. Geçtiğimiz ay 10'uncu yaşını kutlayan AK Parti, TV'ye verdiği reklamlarıyla da basının ilgi odağıydı. Siyasi liderinin yaptığı açıklamalarla gündemdeki yerini koruyan parti ay boyunca 42 bin 305 haber/yazıda yer aldı. Partiye ekranlar ise 163 saat zaman ayırdı.

Ağustos ayında medyada adından en çok söz ettiren ikinci siyasi parti ise CHP oldu. Geçtiğimiz ay mali tablolarını açıklayan CHP, Ankara il yönetiminin düşmesi, siyasi liderinin açıklamaları ve Bursa'da yapılan kongrede kavga çıkması konularıyla medya tarafından yakından izlendi. Parti'nin Ağustos ayında gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 27 bin 779 haberde bahsi geçerken, partinin ekran yansıması ise 145 saati buldu.

Ayın en çok konuşulan siyasi partileri şöyle:

1. AK Parti (42 bin 305 haber/yazı)

2. CHP (27 bin 779 haber/yazı)

3. BDP (12 bin 961 haber/yazı)

4. MHP (7 bin 675 haber/yazı)

5. BBP ( bin 707 haber/yazı)

ERDOĞAN'IN SOMALİ ZİYARETİNE BASINDAN YOĞUN İLGİ

Türkiye'nin en çok konuştuğu siyasetçi Recep Tayyip Erdoğan oldu. Somali'ye yardım ziyareti yapan Başbakan'ın konuyla ilgili verdiği beyanatlar medyanın an be an takibindeydi. Siyasi liderin şehit evine ziyareti ve teröre dair sert açıklamaları da medyanın ilgi odağındaydı. Erdoğan ay boyunca 45 bin 207 habere konu edilirken, ekran yansıması ise toplamda 376 saate tekabül etti.

DAVUTOĞLU'NA BASININ İLGİSİ YÜZDE 82 ARTTI

Ağustos ayında sürpriz bir çıkış yakalayan siyasetçi ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu oldu. Davutoğlu'nun, Erdoğan ile yaptığı Somali ziyareti ve Güney Afrika'ya vizelerin kaldırılması için yaptığı çalışmalar basına sıkça yansıdı. Davutoğlu'nun, geçtiğimiz ay boyunca gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında 14 bin 181 haberde bahsi geçti.

KILIÇDAROĞLU'NUN REYTİNGİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞ

Kemal Kılıçdaroğlu'na medyanın ilgisi yüzde 36 oranında azalırken, siyasi lider en medyatik siyasiler listesinde dördüncü sıraya geriledi. Kılıçdaroğlu geçtiğimiz ay şehit ailelerine iftar yemeği vermesiyle basında sık yer alırken, AK Parti hakkındaki ağır ithamları ve mal varlığını açıklaması konularıyla da dikkat çekti. Haber sayısı üç katı gerileme kaydeden Kılıçdaroğlu ay boyunca 11 bin 249 haber/yazıda yer aldı.

Ayın en çok konuşulan siyasileri şöyle:

1. Recep Tayyip Erdoğan (45 bin 207 haber/yazı)

2. Ahmet Davutoğlu (14 bin 181 haber/yazı)

3. Abdullah Gül (12 bin 384 haber/yazı)

4. Kemal Kılıçdaroğlu (11 bin 249 haber/yazı)

5. Bülent Arınç (5 bin 301 haber/yazı)

EKONOMİ GÜNDEMİ

MTM'nin medya raporunun ağustos sonuçlarına göre, geçtiğimiz ayın en çok konuşulan konusu ihracat oldu. İhracat konusu, ay boyunca 14 bin 381 haberle yansıma buldu. İhracat başlığını, 13 bin 674 haber ile vergi konusu takip etti. Altın ve dolardaki hareketlilik, ekonomi basınında sıkça yansıma sağlayan konu başlıkları arasında yerini aldı.

Ağustos ayında medyada en çok bahsi geçen kurum ise, 5 bin 189 haber/yazı ile Türk Hava Yolları (THY) oldu. THY ay boyunca özellikle, filosuna yeni uçak katması, taşıdığı yolcu sayılarını açıklaması ve bayram dolayısıyla sefer sayılarını arttırması konularıyla basında sıkça yansıma elde etti.

AYIN DİKKAT ÇEKEN GELİŞMELERİ

Ağustos ayının ilgi uyandıran diğer ekonomi haberleri şöyle:

• Güney Afrika'nın beyaz eşya markası Defy ile Afrika piyasasına giriş yapan Arçelik, tüketici ürünlerinin küresel güçleri arasına girmeyi başardı.

• Türk Telekom, Uluslararası İş Ödülleri (International Business Awards) kapsamında 16 ödül aldı.

• Turkcell Grup, Global İletişim AŞ hisselerinin tamamını devralmak için Yıldız Holding ile anlaştı.

• Turkcell 3G santralleri, dünyanın önde gelen telekom altyapı şirketi Ericsson'un yaptığı ölçümlerin sonucunda data hızında dünya birincisi olarak belirlendi.

• Dünyanın en büyük şirketlerinden biri daha Ülker'e ortak oluyor. Japon devi Mitsubishi, Ülker ile birlikte makarna üretecek.

cihan

Bu haber 1,003 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,981 µs