En Sıcak Konular

BDP kongresi 'Özerklik' ile açıldı

4 Eylül 2011 13:40 tsi
BDP kongresi 'Özerklik' ile açıldı Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'nin ikinci Olağan Kongresi, 'özerklik' talepleriyle Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda başladı.

BDP Eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, demokratik ve sişyasi koşulların olgunlaşmadığını, bu nedenle de Meclis' e girmeyeceklerini söyledi...

Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) 2. Olağan Kongresi bugün Ankara'da toplanıyor. Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda yapılacak kongrede yeni eşbaşkanlar ile yönetim belirlenecek. 1074 delegenin katılacağı kongre için BDP'nin güçlü olduğu illerden otobüslerle gelen partililer, Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu çevresinde sabahın erken saatlerinden itibaren toplanmaya başladı.

Spor salonunun çevresi BDP baraklarıyla donatılırken, spor salonunun girişine ise üstte Türkçe, altta Kürtçe "Olağan Büyük Kongremize Hoşgeldiniz" yazılı pankart yer aldı.

Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı kongre için çevrede tüm hazırlıklar tamamlandı. Kongrede 12 Haziran seçimlerinde bağımsız aday olmak için BDP'den istifa eden ve yeniden milletvekili seçilen Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak'ın yeniden eşbaşkan seçilmesi bekleniyor.

BDP kongresi 'özerklik' talebiyle başladı

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'nin ikinci Olağan Kongresi, 'özerklik' talepleriyle Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda başladı. Bin 74 delegenin katılacağı kongrede, eş başkanlar, Parti Meclisi ve Merkez Disiplin Kurulu seçimleri yapılacak. Ayrıca bazı tüzük değişikliklerinin de yapılması planlanıyor.

Sabah erken saatlerden itibaren spor salonuna gelmeye başlayan partililer, kontrol noktalarından geçtikten sonra içeri alındı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı kongrede, partililer Türkçe ve Kürtçe söylenen şarkılara eşlik etti. Kongrenin ana gündem maddesi ise demokratik özerklik oldu. Kongrenin yapıldığı salonun dört bir yanına Türkçe ve Kürtçe özerlik taleplerini içeren pankartlar asıldı. 'Demokratik özerklikle demokratik cumhuriyeti selamlıyoruz'; 'Demokratik özerklik statümüzdür reddedilemez'; 'Özerklik Kürdistan demokratik Türkiye'; 'Barışın elçisi İmralı'da'; 'Önderlik yaşamdır, yaşamımızdan vazgeçmeyeceğiz'; 'Askeri ve siyasi operasyonlara son'; 'Cezaevlerinde tecrit ve işkenceye son' pankartları dikkat çekti. Zaman zaman 'Bêje serok Apo' sloganları atıldı.

Sınır ötesi hava hareketinde öldürüldüğü iddia edilen, ancak Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yalanlanan ailenin fotoğrafı da salona asıldı. 1980 darbesinde asılan Deniz Gezmiş başta olmak üzere bazı isimlerin de fotoğrafları yer aldı. Partililerin bazıları ise terör örgütü PKK'nın sözde bayrağı olan bez parçalarını salladı. Türk bayrağı ile parti bayrağının yer aldığı salon sarı, kırmızı ve yeşil renklerle donatıldı. BDP Diyarbakır Milletvekili Şerafettin Elçi ile Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak salona geldiğinde büyük alkış aldı.

Bodrum'da tatil yaparken görüntülenen Bengi Yıldız kongreye gelmedi

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'nin ikinci Olağan Kongresi'ne Bodrum'da tatil yaparken görüntülen Bengi Yıldız'ın gelmemesi dikkat çekti.

Kongreye BDP Eş Genel Başkanları Hamit Geylani ile Filiz Koçali, milletvekilleri Gültan Kışanak, Selahattin Demirtaş, Şerafettin Elçi, Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) eş başkanları Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak katıldı. Milletvekilleri başta olmak üzere kongreye katılanların isimleri tek tek anons edildi ve alkışlandı. Teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın posterinin açıldığı kongrede, 'PKK halktır, halk burada' sloganları atıldı. Fakat sloganlar karşısında herhangi bir uyarı yapılmadı.

Kongrede yapılan oylama ile Divan Başkanlığına Osman Özçelik seçildi. Kongrenin başarı içinde sonuçlanması için işbirliği isteyen Divan Başkanı Osman Özçelik, kongrenin partilerinin giderek güçlenmesi, halklaşması, geniş halk kitlelerinden destek görmesi için büyük enerji oluşturacağını ifade etti. Konuşmasını Türkçe ve Kürtçe yapan Özçelik, insan haklarına dayalı, hukukun üstünlüğü ve demokratik bir Türkiye için önemli bir kongre olacağını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ismi anıldığında yuhlama sesleri yükselirken Özçelik, Başbakanın özerkliğe karşı çıkmasını eleştirdi. İstiklal Marşı'nın okunmadığı kongrede, 'özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesinde şehit düştüğü' belirtilen kişiler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşu yapılırken partililer sloganlar attı.

BDP'nin kongresine, sokak eylemlerinde başı çeken Batman Milletvekili Bengi Yıldız'ın gelmemesi dikkat çekti. 13 askerin şehit düştüğü Silvan saldırısının olduğu gün yayınlanan 'Demokratik Özerklik' bildirisine imza atan ve ardından bir gazeteye verdiği röportajda özerk bölgelerin Ankara'ya vergi vermemesi ama devletten yardım alması gerektiğini savunan Yıldız, Türkiye'nin gözde tatil beldelerinden Bodrum'da tatil yaparken görüntülenmişti. Yıldız, 12 Ağustos'ta 'Beyaz Türklerin tatil beldesi' Bodrum'a gitti. Yanında bir kadın olduğu gözlenen Yıldız'ın Bodrum keyfi, 17 Ağustos günü objektiflere takıldı.

Takvim Gazetesi, haberinde Yıldız'ı şöyle anlatmıştı: "Batman'daki gösteride polise taş atarken görüntülenen Bengi Yıldız, Bodrum'da RayBan gözlük, Adidas şortla yakalandı. Bengi Yıldız barda, şapka ve siyah gözlükleriyle yüzünü gizlemeye çalıştı. Yıldız ve yanındaki hanım, denizden çıktıktan sonra barda uzun süre vakit geçirdi. Yıldız'ın bira içerken etrafı kolaçan ettiği görüldü."

BDP'nin eşbaşkan adayları Demirtaş ve Kışanak

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'nin ikinci Olağan Kongresi, 'özerklik talepleriyle' Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonunda başladı. BDP'nin Eşbaşkan adaylıkları için Hakkari Milletvekili Selahattin Demirtaş ile Siirt Milletvekili Gültan Kışanak gösterildi.

BDP Eşbaşkanı Geylani: Ateş topu altında ülke yanar herkes yanar

BDP Eşbaşkanı Hamit Geylani, "Bu ateş topu altında, geri dönüşü olmayan bir kopuş altında, ülke yanar herkes yanar." dedi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'nin ikinci olağan kongresi, Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda başladı. Geylani, konuşmasını Türkçe ve Kürtçe yaptı. Kürtçe konuşmasında söylediği bazı ifadeleri Türkçe konuşmasında dememesi dikkat çekti. Geylani, savaşların, zalim sistemlerin vahşeti ve savaş suçu, tüm dünyanın utancı olduğunu söyledi. Toplu mezarlara saldırıldığını ve ateşe verildiğini iddia eden Geylani, Van'da ateş ve ihaneti gördüklerini savundu. "Gün birlik ve savaşa karşı direnme gücüdür." diyen Geylani, "Bu çağrı insan diyen herkesedir. Yoksa bu ateş topu altında, geri dönüşü olmayan bir kopuş altında, ülke yanar, herkes yanar. Kimse yanmasın. Başbakan Erdoğan'ın söylediği sözün bittiği yerde değiliz. Çünkü o söz, son 30 yıllık kan gölüdür. Asıl sözün söylenmesi gerektiği yerdeyiz. Nazımca, 'söz bizde, hava su ve toprak kurşun gibi ağır, bağır bağır bağır, bağırma zamanıdır. Bu savaşın durdurulması için bağırma zamanıdır. Ne kadar çok öldük yaşamak için. Ama özgürce yaşamak için." diye konuştu.

BDP Eş Genel Başkanı Filiz Koçali, seçilmiş 6 vekilin zindanda olduğunu ifade etti. "İmralı'da sayın Öcalan susturulmuştur. Kandil bombardıman altındadır. Sokağa çıkan halk gaz bombası altındadır. Kürt halkına yönelik bölgesel savaş başlatılmıştır." diyen Koçali, "Başbakan 'PKK ile mesafe koyun, yoksa bedel ödersiniz' diyor. Bedel ödemekten korkmayız Başbakan." şeklinde konuştu. BDP'nin Türk ve Kürt halkı arasındaki mesafenin açılmasını engellediğini savunan Koçali, BDP'nin Türkiye'nin sigortası olduğunu ileri sürdü. Mesafenin kapanmasının yolunun ise Öcalan'ın yol haritası olduğunu iddia eden Koçali, mesafenin kapanmasının herkese zarar vereceğini savundu.

cihan


Bu haber 1,109 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,103 µs