En Sıcak Konular

Gazeteciler Libya'da savaşın ortasında kaldı

4 Eylül 2011 10:47 tsi
Libya'da Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) ile Muammer Kaddafi güçleri arasındaki müzakereler dolayısıyla bir süredir durma noktasına gelen çatışmaların karşılıklı taciz atışlarıyla alevlenmesi üzerine, bölgede çekim yapan AA ekibi 50 metre yakınlarına 10'dan


Libya'da UGK ile Kaddafi güçleri ve Sirte'deki aşiretlerin önde gelenleri arasında şehrin kan dökülmeden teslim edilmesi amacıyla yapılan müzakereler devam ediyor.

UGK yetkilileri, daha önce Sirte'nin teslim edilmesi için Kaddafi güçlerine cumartesiye kadar verdikleri süreyi 1 hafta daha uzatmıştı.

AA ekibi olarak Sirte cephesindeki son durumu yerinde görmek amacıyla AA kameramanı Haluk Yavuzhan, anne tarafından Türk rehberimiz Hüsameddin Bin Fayıt ve şoförümüzle Bingazi'den Sirte'ye doğru yola çıktık.

Sırasıyla Ejdebiye, Brega, Ras Lanuf, Bin Cevad ve Nofiliya'yı geçerek muhaliflerin ilerleyebildiği son nokta olan Ümmül Hanafis'te çekimler yaptık.

Daha önceki çekimlerimizde Brega ve Ras Lanuf civarında bekleyen muhalif birliklerin neredeyse tamamının Bin Cevad'a sevk edilmiş olması yolda ilk dikkatimizi çeken gelişme oldu. Böylece UGK'ya bağlı güçlerin Brega ve Ras Lanuf'taki hakimiyetlerini garantiye aldıklarını ve siviller için yeni güvenlik noktası olarak da Bin Cevad'ı belirlediklerini anladık.

Yol boyunca çok sayıda güvenlik noktası olsa da askeri hareketlilik Bin Cevad'dan sonra başlıyor. Bin Cevad çıkışındaki güvenlik noktasında çok sayıda ev eşyası, otomobil ve otomobil parçası dikkatimizi çekti. Askerler, savaşın henüz bittiği kentlerden yağma yapan kişileri bu noktada yakalıyor ve yağmalanan eşyaları alıkoyuyor.

Kontrol noktasına ulaştığımızda görevliler, Bingazi yönüne gitmeye çalışan, iki kişinin içinde bulunduğu kamyoneti inceliyordu. Görevliler, aracın çalıntı olduğunu ve plakasının değiştiğini anlayınca kamyonete el koydu.

Askerler, hırsızlık yaptıklarından şüphelendikleri kişileri, UGK yetkililerine teslim edilmek üzere Bingazi'ye gönderdiklerini belirttiler.

-TOPLU MEZAR-


Nofiliya'dan Sirte yönüne devam edince yol kenarında sıralanmış cesetleri fark ettik. Cesetler, boğazları kesilerek öldürüldükten sonra toplu olarak, açılan bir çukura gömülen beş muhalif askere aitti.

Askerlerin anlattığına göre, Kaddafi'nin askerleri tarafından tuzağa düşürülerek yakalanan 22 kişi, kafaları kesilerek öldürüldü ve beşi buraya gömüldü. Diğer 17 kişinin cesedinin, Kaddafi güçlerinin kontrolündeki bölgede gömüldüğü belirtildi.

Cesetlerin gömüldüğü yeri, yakalanan bir Kaddafi askerinin gösteriği ifade edildi.

5 ceset, Libya Kızılayı tarafından alınarak Bingazi'ye doğru götürüldü.

-ÜMMÜL HANAFİS SON NOKTA-

Daha sonra Sirte yönüne ilerlemeye devam ettik. Bir süre sonra durdurulduğumuz güvenlik kontrol noktasında, buranın gidebileceğimiz son nokta olduğu, çünkü ilerisinin Kaddafi roketlerinin menziline girdiği anlatıldı.

Kendisi de muhalifler safında 7 aydır savaşan rehberimiz, UGK tarafından verilen kartını göstererek daha ileriye gidebilmemizi sağladı.

Sirte'ye 60 kilometre uzaklıkta bulunan Ümmül Hanafis adı verilen kasabayı yaklaşık 5 kilometre geçince iki kamyonet ve yola dizilmiş taşlarla karşılaştık. Muhalif askerler, buranın, NATO'nun kendilerine izin verdiği son nokta olduğunu belirterek, bu sınırın geçilmesi halinde NATO uçaklarının Kaddafi birlikleri sanarak kendilerini de vurabileceğini anlattılar.

Muhalif askerler, daha önce NATO'nun verdiği sınırı ihlal ettiği için vurulan çok sayıda muhalifin hayatını kaybettiğini söylediler.

Konuştuğumuz askerler, kendilerinin gözcü olduğunu, yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta bekleyen Kaddafi askerlerinin manevralarını takip ettiklerini belirttiler.

Ancak gözcülük yapan askerlerin, bu işi yapmak veya savaşmak için teçhizat ve tecrübe olarak çok eksik olduğu dikkati çekiyor. Emir komuta düzeninde olmayan gözcü askerler arasında üniversite öğrencileri de bulunuyor.

Devam eden müzakereler dolayısıyla önemli bir çatışmaya girmediklerini anlatan askerler, bu sabah Kaddafi tarafında gözcülük yapan iki askerin teslim olduğunu belirttiler.

Askerler, dün gece üç Libyalı askerle üç Tunuslu paralı askeri sağ ele geçirdiklerini ve gözaltına alarak Bingazi'ye gönderdiklerini anlattılar.

Daha sonra bölgeye intikal eden askerler ise can güvenliğimizin olmadığını belirterek, acilen bölgeden ayrılmamızı istediler. Daha önce hiçbir basın kuruluşunu bu noktaya almadıklarını ifade eden askerlere rehberimiz, birlik kartını göstererek bizi koruyabileceğini söyledi ve zor da olsa diğer askerleri ikna etti.

-ÇATIŞMALAR ANİDEN BAŞLADI, ROKETLER DÜŞTÜ-

Gözcü askerlerle konuşurken arkasına uçaksavar monte edilmiş bir kamyonet Kaddafi askerlerinin bulunduğu yöne doğru ilerlemeye başladı. Düşman askerlerin konumunu öğrenmek için giden askerler, Kaddafi askerlerine taciz ateşi de açtı.

Daha sonra gözcülerin yaklaşık 200 metre gerisinde konuşlanmış tanklardan Kaddafi askerlerine doğru ateş edilmeye başlandı.

Çatışmaların alevlenmesi üzerine Kaddafi güçleri de karşı ateşe başladı. Bu arada kameramanımız Haluk Yavuzhan, muhaliflerin keşif kamyonetine binerek çekim yapmak üzere Kaddafi askerlerinin bulunduğu yöne gitti.

Bir süre sonra Kaddafi askerlerinin attığı roketler, yaklaşık 100 metre gerimize düştü. Böylece savaşın tam ortasında kaldığımızı anladık. Roket ateşi nedeniyle çok sayıda muhalif bölgeden kaçtı. Yaklaşık 10 dakika sonra fırlatılan roketler ise 50 metre paralelimize düştü. Roketlerin art arda yanımızda patlaması üzerine en yakın kum yığınının arkasına geçtik.

Ardından roketlerin menzilinden çıkmak için 1 kilometre geriye çekilerek Haluk Yavuzhan'ın dönmesini bekledik.

Bu sırada yapılan roket atışları, menzil dışında olduğumuz için yaklaşık 500 metre uzağımıza düştü. Kameramanımızın gittiği araçla sağ salim dönmesi üzerine Bin Cevad yönüne giderek güvenli bölgeye döndük.

Bölgeden ayrılırken karşılıklı tank ve roket atışı devam ediyordu.







Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,115 µs