En Sıcak Konular

Türkiye ihracatta rekora koşuyor

4 Eylül 2011 10:01 tsi
Döviz kuru desteğini de arkasına alarak ağustosta rekora koşan ihracatçılar, yılsonu için daha da umutlandı. Hedef 135milyar dolara ulaşmak.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre bu yıl ilk 8 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,63 artışla 88milyar 550milyon dolar ihracatı yakalayan ihracatçılar, yıl sonu için beklenen rekora daha da yaklaştı. İhracatçılar, kalan 4 ayda performansını sürdürüp 2008 rekor yılını geride bırakarak 135milyar dolar ihracata imza atmaya hazırlanıyor. İhracatçıların konuyla ilgili değerlendirmeleri şöyle:

Bölgede sorunlar azalıyor

İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Tahsin Öztiryaki: Türkiye, Çin’den İtalya’ya kadar olan coğrafyada AB’ye en iyi kalitede ihracat yapabilen ülkelerden biri. Ayrıca, ihracatı gerileteceğini düşündüğümüz çevre ülkelerdeki siyasi problemler yavaş yavaş çözülüyor. Bu da, kaybettiğimiz birkaçmilyar dolarlık pazarlara geri döneceğimizi gösteriyor.

Avrupa sorun yaratmaz

TİM Başkan Vekili Ahmet Akbalık: Merkez Bankası diğer sektörlerden ve ithalat lobisinden etkilenmeden doğru tutumunu sürdürürse hedeflemiş olduğumuz 135milyar doları çok rahat yakalayacağımıza inanıyorum. Dünyada yaşanan gelişmeler likidite bolluğu doğurdu. Bu Türkiye için önemli fırsatlar sunuyor. Avrupa’da kriz var ancak burası kaynaklı çok büyük bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum.

‘Made in Turkey’ güven işareti oldu

Mustafa Türkmenoğlu, Türk ürünlerine güvenin de arttığını, “Made in Turkey” ibaresinin artık belli bir kaliteye işaret eden bir sembol haline geldiğini belirterek şunları söyledi: “Türkmarkası dünyada aranılan birmarka imajını kazandı ve bu devamettirilebildiği sürece dünya ülkelerinin ithalatından aldığımız pay da artacaktır.”

Pazar payımızı artırdık

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu: Bugüne kadar bulunduğumuz pazarlardan aldığımız payı artırdık, artı bunu yeni pazarlarla destekledik. Evet, dünya pazarları daralıyor. Ama bu daralmaya, o pazarların ithalatına baktığımızda çok büyük bir dengesizlik yok bizimaçımızdan. Yani biz, durgunluk yaşanan ülkelerdeki payımızı da artırdık.

bugün


Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,880 µs