En Sıcak Konular

Amerika bankalardan tazminat istiyor

3 Eylül 2011 15:38 tsi
Amerika bankalardan tazminat istiyor Amerikan hükümeti, aralarında ‘Deutsche Bank’ın da bulunduğu 16 bankadan, tahminen toplam 200 milyar Dolar tazminat istiyor

ABD finans piyasalarını denetleme kurulu FHFA, aralarında ‘Deutsche Bank’ın da bulunduğu 16 bankayı ipotek alışverişlerinde yolsuzluk yaptıkları ve bu yüzden gayri menkul kredileri veren Fannie Mae ve Freddie Mac’i ‘maddi zarar’a soktuğu gerekçesiyle mahkemeye verdi.

Amerikan hükümetinin bankalardan ne kadar tazminat talep edeceği henüz açıklanmadı. Ancak dava başvurusunda ipotek tahvillerine verilen zararın 200 milyar Dolar’ı bulduğundan sözedildi. Bu miktarın 14 milyarının Deutsche Bank’ın payına düştüğü bildirildi. Dava edilen bankalar arasında ‘Bank of America’, ‘Citigroup’, ‘JPMorgan Chase’ ve ‘Goldman Sachs’ da bulunuyor. FHFA, bu bankaları Fannie Mae ve Freddie Mac’a ipotek tahvilleri satarken kredi kalitesini değerli göstermekle suçlanıyor.

Deutsche Bank sözcüsü tazminat talebinin hiçbir dayanağı bulunmadığını ve yoğun bir şekilde kendilerini savunacaklarını söyledi.

Amerika’da 2007’de meydana gelen gayri menkul balonunda ev fiyatları aşırı bir şekilde düşmüş ve borçlu ev sahipleri kredilerini ödeyemez hale gelmişti. İpotek tahvillerinin değeri de aniden büyük bir düşme göstermişti. Büyük bankaların böyle bir durumun ortaya çıkacağını bildikleri ve gelirlerinin düşük olmasından dolayı kredileri ödemekte güçlük çekeceklerini bildikleri halde birçok kişiye kredi verdikleri iddia ediliyor. Gayri menkul krizi sonrası Amerikan hükümeti ipotek kredisi veren Fannie Mae  ve Freddie Mac’in zararlarını ödeyerek kurtarmak zorunda kalmıştı.

Bankalar ise zararın genel ekonomik krizden kaynaklandığını öne sürerek, iki dev ipotek kurumunun tüm riskleri gayet iyi bir şekilde tahmin edebilecek durumda olduklarını savunuyor.

Temmuz ayında FHFA, İsviçre’nin dev bankası UBS’i şüpheli metodlarla 4,5 milyar Dolar’lık ipotek ticareti yaptığı gerekçesiyle mahkemeye vermişti. Bu seferki davada en  kötü durumda ‘Bank of America’ bulunuyor. Bu banka mali krizin yaşandığı günlerde piyasada katılımcı olan ‘Countrywide’ ve ‘Merrill’i yutmuştu. Burada sözkonusu olan rakam 57,5 milyar Doları buluyor. JPMorgan Chase’ ise şüpheli metodlarla toplam 33 milyar Dolarlık ipotek ticareti yapmış.

Bu haber 922 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,697 µs