En Sıcak Konular

'İsrail Türkiye'yi kaybetmeye hazırlıklıydı'

3 Eylül 2011 12:08 tsi
'İsrail Türkiye'yi kaybetmeye hazırlıklıydı' 'Türkiye daha önce İsrail'i hava sahasını kullanmaktan men etti. Şimdi aynı sıkıntıyı İsrail, Akdeniz'de yaşayabilir'

Zirve Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (OSAM) Müdürü Doç. Dr. Gökhan Bacık, Türkiye'nin İsrail'le ilgili devreye soktuğu B Planı'yla ilgili olarak değerlendirmede bulundu. Bacık, İsrail'in Türkiye'yi zaten kaybetmeye hazırlıklı olduğunu söyledi.

Bacık, Türkiye'nin Mavi Marmara baskını sonrasında özür dilemeyen İsrail'e karşı devreye soktuğu diplomatik, askeri ve hukuki müeyyideleri yorumladı.

Bacık, Türkiye'nin, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı uluslar arası ambargoyu hukuk dışı sayması ve seyrüsefer hakları ile ilgili maddenin önemine vurgu yaptı. Ambargoyu tanımıyorum diyen Türkiye'nin NATO üyesi, AB ile müzakere yapan ve Ortadoğu'daki Arap baharında belli bir şeyi teşkil eden devlet olduğuna değinen Bacık, bunun İsrail açısından çok temel bir konu olduğunu kaydetti.

B Planı'nın içerisindeki bu en önemli maddenin nasıl hayata geçeceği ve tarafları nasıl etki altına alacağı konusunda biraz beklemek gerektiğini dile getiren Bacık, seyrüsefer haklarında da her türlü tedbiri alacak olan Türkiye'nin daha önce İsrail'i hava sahasını kullanmaktan men ettiğini hatırlattı.

Bu konunun İsrail'i hava sahasından dolayı sıkıntıya soktuğunu aktaran Bacık, aynı sıkıntının Akdeniz'de de yaşanıp yaşanmayacağını görmek için beklemek gerektiğini vurguladı.

Açıklamasında, BM raporunun İsrail tarafından takdirle karşılandığına da dikkat çeken Bacık, "Burada da birkaç nokta var. Ben yaklaşık 2 ay önce İsrail'e gitmiştim. Orada edindiğim izlenim şudur. İsrail, Türkiye'yi kaybetmeye hazırlıklı gözüküyor. Yani, 'Siz bize ambargo uygulayabilirsiniz. Şunu yapabilirsiniz, bunu yapabilirsiniz ama zaten biz sizi kaybedilmiş olarak görüyoruz.' diyorlar. Ayrıca, İsrail'in karlı çıktığı bir nokta vardır. Mavi Marmara olayı başladığından beri taraflar siyasi çatışma içindeydi. Ama şimdi BM kaynaklı bir rapor var. Bu rapor Gazze ablukasının meşru olduğunu söylüyor. Yani İsrail bundan sonraki platformlarda bu raporu kolunun altına koyup karşımıza çıkacak. Türkiye 'Raporu yok sayıyoruz' dedi ama bu rapor buharlaşmayacak. Türkiye acaba bu komisyona üye seçerken doğru mu üye seçti? Türkiye'den birinin de imza attığı, BM'nin sahiplendiği bir rapor var önümüzde. Bu rapor özre gerek yok tazminat yeterlidir diyor. Dolayısıyla bu İsrail açısından diplomatik ir zaferdir. İsrail, 'Ben bu ablukayı BM raporuna dayandırıyorum diyecektir bundan sonra." şeklinde konuştu.

BM RAPORU İSRAİL'İN ELİNE BALLI KADAYIF VERMİŞTİR

İsrail'in Türk vatandaşlarını öldürdüğünü, bunun peşine düşmek gerektiğinin altını çizen Bacık, "Uluslar arası mevzuat açısından bakarsak şöyle bir görüntü var. Başkaları bir adım atıyor, Türkiye ona yetişmeye çalışıyor. Bu olayı çıkaran Türkiye değil, İHH yardım ekibidir. O bir şey başlattı biz ona ayak uydurmaya çalışıyoruz. Rapor açıklandı yine öyle. Türkiye İsrail sürecinde biz bir türlü adım atmıyoruz. Olaylar oluyor, biz ona yetişmeye çalışıyoruz. B planı rapordan sonra ortaya konuyor. İsrail'le ilişkileri yok etme, askıya alma meselesi Mavi Marmara gemisindendir. Tabi ki Türkiye vatandaşlarını koruyacaktır ama İsrail gibi önemli bir devletle olan ilişkilerini yok etmek ya da artırmak gibi ilişkileri bir sivil toplum kuruluşu üzerinden mi şekillendirecektir. Başka bir örgüt yarın Türk Amerikan ilişkilerini sıkıntıya sokma hakkına sahip mi?. İHH'nin niyetini sorgulamıyorum, bir insan hakları örgütüdür ama Türkiye'nin İsrail'le ilişkileri bir sivil toplum örgütü üzerinden şekillendirilmemelidir. Türkiye B Planı'nda 'Gazze ablukasını Lahey'e götüreceğiz' diyor. Lahey'den de İsrail lehine bir karar çıkabilir. Lahey'de ne çıkacağına garanti verebiliyor muyuz? Dolayısıyla 'Bütün İsrail'i abluka ederiz, doğduğuna pişman ederiz' deyip böyle bir kampanyaya gitmek Türkiye'nin lehine midir aleyhine midir ? Bizi kaybetmeye göze almış bir ülkeyle bağırıp çağırıyoruz. Ama olaya uluslar arası ilişkiler açısından bakarsak, günün sonunda İsrail bence bir gol atmıştır. O gol de, Gazze ablukasının, içinde Türk'ün olduğu BM raporunda meşru görülmesidir. Bu çok önemli bir noktadır. İsrail'in eline ballı kadayıf vermiştir." değerlendirmesinde bulundu.

(CİHAN)

Bu haber 1,882 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,609 µs