En Sıcak Konular

Tasfiye değil uzlaşma

3 Eylül 2011 08:47 tsi
Tasfiye değil uzlaşma "Bir ülkede siyasetçiler ve bürokratlar bir vücudun farklı organlarıdır. Birini yok ederseniz diğeri varlığını sürdüremez."

12 Eylül ilginç bir olaydı. Herkes Demirel’in ABD tarafından desteklendiğini söylüyor ve ülkedeki sol eylemler onu hedef alıyordu. Onun tasfiyesiyle ülkenin bağımsızlığa kavuşacağı söyleniyordu. Oysa o sırada Türkiye’nin dış borcu yoktu, iç borcu önemsiz düzeydeydi. Sonra insanlar ABD’ye yakın olduğunu söyledikleri Demirel’in ABD destekli bir darbe ile düşürüldüğünü söyledi ama bunda bir çelişki olduğunun farkına varmadı. Eğer ABD içinde küresel sermayenin oluştuğunu ve bunun Avrupa ile ilişkilerini, SSCB’yi tasfiye etmek istediklerini, Türkiye’deki yönetimin ekonomik açıdan içe kapalı olduğu görselerdi yeni oluşan gücün ülkemizi dışa açık bir ekonomiye dönüştürmek istediklerini anlarlardı. O güne kadar farklılaşmaları hep ideolojik planda yapan kişiler birbirine çok benzeyen Özal ile Demirel’in farklarının dışa açık ve ithal ikameci ekonomik politikalar olduğunu göremediler.

Tahterevallinin askeri ayağı kurulacak bir bina için araziyi düzenleyen dozer gibi kullanılmış, kurulacak yapıyı engelleyen AP yapısı yıkılıp alan düzenlenmişti. Yapılan her işin bir mükafatı olacaktı ve darbeciler bunlardan yararlandı. Yine tahterevallinin sivil siyaset ayağı öne çıktı ve Özal tahterevallinin bir ucunda göğe yükseldi.

Bunları söylememin nedeni bugün yapılanların bu tahterevalli oyununa benzememesidir. Mesele tahterevallinin öbür ayağını aşağı indirmek değil tarafları bir masada buluşturmaktır. Bir ülkede siyasetçiler ve bürokratlar bir vücudun farklı organlarıdır. Birini yok ederseniz diğeri varlığını sürdüremez. Bir kişi seçilmişse aldığı kararlar meşrudur ama doğru olduğu kesin değildir. Bürokrasi onun destekçisidir ve onsuz bir yere varılmaz.

Mahir Kaynak / Star



Bu haber 1,289 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,711 µs