En Sıcak Konular

300 km² kaç Çinli sığar?

3 Eylül 2011 08:43 tsi
300 km² kaç Çinli sığar? 320 bin kişinin yaşadığı İzlanda’da Çinli bir işadamının turistik yatırım için 300 km²’lik alana talip olması endişe yarattı. Muhalifler yatırımın Çin yönetiminin Atlantik’te üs edinme planının parçası olduğu görüşünde.

Bankacılık sistemi 2008’deki krizde çöken İzlanda, Çinli iş adamı Huang Nubo’nun ülkenin kuzeydoğusunda 300 kilometrekarelik ıssız, ağacı bile olmayan Grimsstadir adlı çiftlik arazisini 8.8 milyon dolara (15 milyon lira) satın almak istemesini önce memnuniyetle karşıladı. Ne de olsa meteliğe kurşun atan ülke turizmde cazibe merkezi olmak ve yabancı yatırım çekmek istemiyor muydu? Ancak İzlanda muhalefeti ve sivil toplum örgütleri taze paradan başka birşey düşünmeyen hükümetin aklına gelmeyen soruları sordu: Yoksa bu Pekin yönetiminin Atlantik’te stratejik üs edinme hamlesi mi? Derin denizlerde liman edinme planı mı? Ya da bir yabancıya İzlanda’nın yüzde 0.3’üne denk gelen toprağı satmak doğru mu?

Hükümet geri adım attı

İzlanda’da yabancıların toprak alımına karşı kampanyayı yürüten mimar Jon Thorisson, İzlanda’da bu ölçekte toprak satmanın ABD’nin Missouri eyaletini satmasına denk düştüğünü söyledi. Peşpeşe gelen bu tepkilerden sonra bu hafta ülkesinin yatırımı memnuniyetle karşılayacağını söyleyen Başbakan Johanna Sigurdardottir hükümeti konunun çevresel ve diğer yönlerinin incelenmesi gerektiğini duyurdu. Çin ve dünyanın çeşitli yerlerinde turizm-emlak yatırımları olan Zhongkun Grubu’nun Başkanı 55 yaşındaki Huang, şirketinin Pekin’deki merkezinde dün konu hakkındaki eleştirilere cevap verdi. Huang, “Arazi yüksek gelir grubu için bir tatil ve gezi yeri olacak. Çevre ve İzlanda kültürü korunacak. Bu tamamen özel bir yatırım. İçinde politika olsaydı kesinlikle oraya gitmezdim” dedi.

Hürriyet



Bu haber 1,149 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,650 µs