En Sıcak Konular

Mısır şimdi de '9 Eylül'e hazırlanıyor!

2 Eylül 2011 20:11 tsi
Mısırlılar 25 Ocak devriminden 7 ay sonra 'İkinci Öfke Devrimi' için hazırlanıyor.

Mısır 25 Ocak'ın ardından 9 Eylül'de 'ikinci bir devrim hareketine' hazırlanıyor. Sosyal paylaşım sitelerinde bir süredir katılım çağrısında bulunan 'İkinci Öfke Devrimi' üyeleri tarih yaklaştıkça çağrılarını yeniliyor.

9 Eylül Cuma günü ülke genelinde ve özellikle Mısır devriminin simgesi haline gelen Tahrir meydanında protestolar düzenlemeyi hedefleyen grup sivil yönetime geçilmesini talep ederken, 25 Ocak devriminden bu yana ülkede herhangi bir radikal değişikliğe imza atmadığı gerekçesiyle Başbakan Esam Şerif'i de istifa etmeye davet ediyor.

Kampanyayı başlatan Devrimci Güçler ve İkinci Öfke devrimi Gençlik Koalisyonu geçtiğimiz pazartesi bir bildiri yayınlayarak 'zulüm ve baskıya karşı seslerini duyurmak ve sivillerin askeri mahkemeler önünde yargılanmasına itiraz etmek üzere Mısır halkını haftaya cuma günü yapılacak protestolara katılımaya davet etti.

Yayınlanan bildiride Mübarek'in yargı önüne çıkarılmasının 'devrimin tek amacı' olmadığı belirtilirken, özgürlük ve sosyal adalet için mücadeleye devam edileceği vurgulandı.

Aktivistler 25 Ocak devriminde tutuklanan göstericilerin serbest bırakılmasını ya da sivil mahkemelerde yargılanmasını istiyor.

Protestolara ülkedeki birçok siyasi grubun katılması beklenirken İslamcı grupların katılımı şimdilik bir bütünlük arz etmiyor.

Selefi Cephe 9 Eylül'de yapılacak protestoya katılmayacağını açıklarken, Özgürlük ve Adalet Partisi, Nur Partisi, Asala Partisi ve Nahda Partisi 'katılıp katılmayacaklarına dair son kararı bayramdan sonra duyuracaklarını' ilan etti.

Selefilerin sözcüsü Halid Said 'kasımda yapılması planlanan parlamento seçimlerinin ertelenmesi, siyasi gücün sivil hükümete devredilmesi gibi bir takım konularda anlaşma sağlanamayacağı' gerekçesi ile protestoya katılmama kararı aldıklarını belirtti.

Fazilet Partisi sözcüsü Mahmud Fethi ise 9 Eylül protestolarının temel talebi olan 'sivillerin askeri mahkemeler değil sivil mahkemeler önünde yargılanması' konusunda siyasi güçlerin hem fikir olması nedeniyle eyleme katılma kararı aldıklarını ifade etti.

İslami Grup Şura Konseyi Başkanı Essam Derbala da protestolara katılmalarının ancak 'tüm siyasi güçlerin dile getirilecek talepler üzerinde anlaşması ile mümkün olabileceğini' dile getirdi.

'19 Mart Koalisyonu' adlı grup ise geçtğimiz çarşamba yayınladıkları bir bildiride 9 Eylül Cuma günü Tahrir Meydanı'nda gerçekleşecek 'Gidişatı Düzeltme Cuması'na 'karşı bir protesto' düzenleyeceklerini açıkladı. 'Meşruiyet Cuması' göstericileri, Mısır ordusunu desteklemek üzere Kahire'nin kuzeyindeki Roxi Meydanı'nda toplanacak.

timeturk

Bu haber 752 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,404 µs