En Sıcak Konular

Rus askerleri 49 yıl daha Tacikistan'da

2 Eylül 2011 15:48 tsi
Tacikistan ile Rusya 2012 yılında Rus askeri üssünün 49 yıl daha Tacikistan'da kalmasına yönelik hükümetlerarası anlaşma imzalayacak.

Tacik resmi ajansına göre, Duşanbe'de resmi temaslarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ile bir araya geldi. Görüşmeden sonra basına konuşan Medvedev, 201. no'lu Rus askeri üssünün 49 yıl daha Tacikistan'da bulunmasına yönelik anlaşma imzalanacağını söyledi. Medvedev, sözkonusu anlaşmanın hem Rusya'nın hem de Tacikistan'ın çıkarlarına hizmet edeceğini ifade etti. Medvedev ile Rahman, Rus askeri üssünün bulunmasına yönelik anlaşmanın hazırlanması için ilgili birimlere talimatta bulundu. Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, ülkesindeki Rus askeri varlığının, bölge güvenliği için önemli olduğunu söyledi. Rahman, Orta Asya bölgesinde istikrar ve güvenliğin sağlanması için askeri işbirliğinin devam ettirileceğini belirtti.

MEDVEDEV: TACİKİSTAN STRATEJİK ORTAĞIMIZ

Rus lider Medvedev, Tacikistan'ın ülkesinin stratejik ortağı olduğunu kaydederek; " Bu yılın sonuna kadar Rusya'dan Tacikistan'a ihraç edilen petrol ürünlerinin gümrük tarifeleri ile ilgili anlaşma taslağı hazırlanacak. Rusya, Tacikistan ekonomisinin kalkınması için yaptığı yatırımı arttırıyor. Rusya tarafından Tacikistan'a 2010 yılında 110 milyon doların üzerinde yatırım yapıldı. " ifadesini kullandı. Resmi görüşmelerin ardından Medvedev ile Rahman ortak bildiriye imza atarken, iki ülke arasında sınır işbirliği anlaşması, 2011-2014 yılları kapsayan ekonomik işbirliği anlaşmasına imza atıldı. Duşanbe'nin 100 kilometre güney batısındaki Kurgantepe (201 no'lu Rus askeri üssü) askeri üssünde toplam 7 bin Rus askeri görev yapıyor. Tacikistan'da bulunan Rus ordusu en büyük yabancı güç olarak da biliniyor.

cha



Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,245 µs