En Sıcak Konular

Türkiye-İsrail dış ticareti 2.5 milyar $

2 Eylül 2011 15:23 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun açıklamasıyla kopma noktasına gelen İsrail-Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin akıbeti merak ediliyor.

 Mavi Marmara baskını sonrasında gerilen iki ülke ilişkilerine rağmen artan ihracat ve ithalat sebebiyle bu yılın ilk 7 ayındaki alışveriş 2 milyar 563 milyon dolara çıktı. Dış ticaret hacminin 1 milyar 382 milyon dolarını Türkiye'nin ihracatı oluştururken, İsrail'den 1 milyar 181 milyon dolarlık ithalat yapıldı.

İsrail'den daha çok ileri teknoloji ürünleri ithal eden Türkiye, PKK ile mücadelede sıklıkla kamuoyunun gündemine gelen insansız hava aracı olarak Heronları getiriyor. Bunun dışında keşif podları da satın alan Türkiye, İsrail'den kimyasallar, petrol ve petrol ürünleri, maden cevherleri ve döküntüleri, elektriksiz makinalar, dokumacılık ürünleri ve kağıt-karton ve kağıt, karton esaslı mamuller ile metal eşya ithal ediyor.

Türkiye'nin İsrail'e ihraç ettiği ürünler arasında ise demir-Çelik, otomotiv ve yan sanayi, petrol ve petrol ürünleri, elektrikli makina ve cihazlar, dokumacılık ürünleri, kimyasallar, hazırgiyim, metal eşya bulunuyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Mavi Marmara krizi sonrasında Türkiye ile İsrail arasındaki ihracat ve ithalatın etkilenmediğini söyledi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun açıklamasından sonra nasıl gelişeceğinin bugünden kestirmek mümkün olmayacağını söyleyen Davutoğlu, "Çok hassas bir konu. İlerleyen günlerde ayrıntısıyla değerlendirmek gerekir. " dedi.

İHRACATIMIZ DAHA FAZLA

Bu yılın sonunda 130 milyar dolarlık ihracat rakamını aşmayı hedefleyen Türkiye'nin İsrail'e ihracatı ithalattan daha fazla. Geçen yılın ilk 7 ayında 1 milyar 154 milyon Dolar olan ihracat bu yılın aynı döneminde 1 milyar 382 milyon dolara yükseldi. İthalat ise 2010 yılının Ocak-Temmuz aylarında 842 milyon dolardan, bu yılın aynı döneminde 1 milyar 181 milyon dolara çıktı.

İHRACAT

Temmuz Ocak-Temmuz*

2010 2011 2010 2011

170 205 1. 154 1. 382

İTHALAT

121 192 842 1. 181

*Ekonomi Bakanlığı verileri, Milyon Dolar

cha



Bu haber 821 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,861 µs