En Sıcak Konular

Medvedev: Orta Asya güvenliğinden onlar sorumlu

2 Eylül 2011 14:26 tsi
Medvedev: Orta Asya güvenliğinden onlar sorumlu Tacikistan'da çeşitli temaslarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Orta Asya'nın güvenliğinden bölge ülkelerinin sorumlu olduğunu kaydetti.

Tacikistan'da çeşitli temaslarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Orta Asya'nın güvenliğinden bölge ülkelerinin sorumlu olduğunu kaydetti. Duşanbe'de Rusya, Tacikistan, Afganistan ve Pakistan devlet başkanları zirvesi yapılıyor. Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman'ın ev sahipliğinde yapılan zirveye, Medvedev'in yanı sıra Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Pakistan Devlet Başkanı Asif Ali Zerdari de katılıyor. Zirvede konuşan Rus lider Medvedev, bölgenin güvenliğinden sorumlu olduklarını kaydederek, "Bundan dolayı bölgede barış ve güvenliğin sağlanması için birlikte hareket etmeliyiz. Aksi takdirde güvenliğin sağlanması yönünde yapılan çabalar boşa gider. " dedi.

"RUSYA, AFGANİSTAN İLE DİYALOĞUNU GELİŞTİRMEYE HAZIR"

Rus lider, Afganistan ile sadece ekonomik işbirliği değil, aynı zamanda siyasi ve güvenlik alanında da işbirliğini geliştirmeye hazır olduklarını kaydetti. Afganistan Devlet Başkanı Karzai, Rus mevkidaşının görüşlerine katıldığını belirterek, Afgan tarafının Rusya ile gelişen ilişkilerinden memnun olduğunu belirtti. Afganistan'daki son gelişmelere de değinen Medvedev, Afganistan Silahlı Kuvvetleri'nin savaş gücünün arttırılması gerektiğinin altını çizdi. Rusya liderine göre, Afgan güçlerinin kendi ülkesinin güvenliğini sağlaması için alt yapısını güçlendirmeli .

Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Orta Asya elektriğinin Güney Asya'ya ulaştırma projesine sıcak baktıklarını kaydetti. CASA-1000 projesine değinen Medvedev, Rusya'nın bu projeye katılmaya ve bunun için oldukça önemli miktarda finans kaynağı sağlamaya hazır olduğunu belirtti. Medvedev, ayrıca TAPİ doğalgaz boru hattı projesine de katılmaya ilgi gösterdiklerini kaydetti. Sözkonusu proje kapsamında Türkmenistan doğalgazının Afganistan üzerinden Pakistan ve Hindistan'a ulaştırılması öngörülüyor. Duşanbe'de dörtlü zirve sonunda liderler ortak bildiri imzaladı. Bildiride taraflar ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğinin daha da geliştirilmesi üzerinde mutabık kaldılar. Diğer yandan, liderler bir sonraki zirvenin Pakistan'da yapılmasını kararlaştırdılar. Dörtlü zirve girişimi 2009 yılında Tacikistan tarafından teklif edilmişti. İlk zirve 30 Temmuz 2009 yılında Duşanbe'de gerçekleşmişti. İkinci toplantı ise 18-19 Ağustos 2010'da Rusya'nin Soçi kentinde yapılmıştı.

cha



Bu haber 1,500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,817 µs