En Sıcak Konular

TSK'daki şoke eden komuta skandalı

2 Eylül 2011 10:44 tsi
TSK'daki şoke eden komuta skandalı
Hakkâri’deki birlikler Trabzon ve Balıkesir’den komuta ediliyor. Tugay komutanlarının dahi nihai operasyon yetkisi yok. Bu tablo terör örgütüyle etkin mücadelenin önünü tıkıyor...

Komuta bürokrasisindeki hantal yapı terör örgütü PKK’ya yarıyor. Şırnak ve Hakkâri’deki birliklerin Trabzon ve Balıkesir’den komuta edildiği ortaya çıktı. Bu tablo etkin mücadelenin önünü tıkıyor. Tugay komutanlarının dahi nihai operasyon yetkisi yok. Operasyonlar bölgeden uzak iki korgeneralin emriyle yapılabiliyor. Emir komuta zincirinde yaşanan zafiyetlerle ilgili ilginç ayrıntılar ortaya çıktı. Genelkurmay eski Başkanı Işık Koşaner’in, “Emir komuta zincirini sağlayamıyoruz” itirafının ayrıntılarına Bugün ulaştı.

Sıkıntının dünya ordularının tersine yatay değil dikey yapılanan TSK’nın yapısından kaynaklandığı tespit edildi. Komuta bürokrasisinin fazla olduğu sistem nedeniyle Şırnak ve Hakkâri’de yapılacak operasyonlarla ilgili emirler bölgedeki komutanlıklardan değil Trabzon, Balıkesir, Diyarbakır ve Van’dan geliyor. Şırnak’ın Güçlükonak ilçesinde konuşlanan 6. Motorlu Piyade Tugayı bile 7. Kolordu Akçay Tugayı’na bağlı.

MATRUŞKA GİBİ

Matruşka sistemini andıran yönetim yapısında Balıkesir’deki Akçay Tugayı’nın Diyarbakır’da karargâhı bulunan 7. Kolordu’ya bağlı olduğu belirlendi. Sisteme göre Şırnak’ta beklenilen emir önce Balıkesir’e bildiriliyor. Ardından Balıkesir muhaberatıyla Diyarbakır Kolordu Komutanlığı’na soruluyor. Gelen cevap Balıkesir Akçay Tugay’ı aracılığıyla tekrar Şırnak’a iletiliyor. Arada geçen yaklaşık yarım saatlik muhaberat zaafı terör eylemi gerçekleştiren PKK’ya yarıyor. Teröristler birliklerin operasyon yapma kararını alana dek kırsalda izlerini kaybettiriyor.

TUGAYDA SKANDAL

Bir başka skandal ayrıntı ise terörle mücadelede daha etkin rol alması beklenen komando tugaylarında yaşanıyor. Şırnak Uludere’de konuşlanan 2. Komando Tugayı ile birlikte kış mevsimini Uludere’de geçiren Jandarma Komando Alayı ve Şırnak Beytüşşebap’ta yaz mevsimini geçiren yine 2. Komando Tugayı birlikleri emirleri Bolu’dan alıyor. PKK’yla etkin mücadele etmesi için bölgeye gönderilen komando birlikleri de emir komuta bürokrasisine yeniliyor. Komandoları komuta eden tuğgeneral de nihai emirleri Bolu’dan bekliyor. Saldırı sonrası terörist gruplarına operasyon yapmak için zaman kaybediliyor.

İLÇELER BİLE İLE BAĞLI DEĞİL!

Tugay komutanlarının dahi nihai operasyon kararlarını kolorduyu komuta eden bölgeden uzak korgenerallere bırakması süreçteki temel sıkıntı olarak yer alıyor. Bununla beraber komuta sisteminde birçok ilginçlikler bulunuyor. Şırnak’ın 6 ilçesinde görev yapan Jandarma birliklerinden sadece bir tanesi Şırnak İl Jandarma Alay Komutanına bağlı olarak çalışıyor. İdil dışındaki Beytüşşebap, Silopi, Uludere, Güçlükonak ve Cizre ilçeleri Diyarbakır ve Van komutanlıklarına bağılı olarak hareket ediyor. Emirleri kendi il jandarma alay komutanlarından değil başka komutanlıklardan alıyor. Şırnak İl Jandarma Alay Komutanı kendi sınırları içerisinde görev yapan ilçelerdeki birliklere emir veremiyor. Sadece sorumluluk alanı Şırnak il merkezi ve İdil’den ibaret kalıyor.

Hangi birlik nereye bağlı?

- Piyade Tugayı İl Jandarma Komutanlığı (Merkez) - 3. Ordu: Trabzon’a bağlı.

- 6. Motorlu Piyade Tugayı (Güçlükonak): 7. Kolordu Akçay Tugayı’na bağlı.

- 22. Jandarma Tugayı (Uludere): 2. Ordu ve Van Jandarma Kolordu Komutanlığı’na bağlı.

- Jandarma Komando Tugayı (Uludere): 2. Ordu Komutanlığı’na bağlı.

- 2. Komanda Tugayı (Uluder e): Bolu’ya bağlı.

- Jandarma Komando Alayı (Uleder e- Kış mevsimi): Bolu’ya bağlı.

- 2. Komando Tugayı (Beytüşşebap /Yaz mevsimi): Bolu’ya bağlı.

- 172. Zırhlı Tugayı (Cizr e): 7. Kolordu’ya bağlı.

- 172. Zırhlı Tugayı (Silopi): 7. Kolordu’ya bağlı.

Sınırı Malatya kontrol ediyor

Ayrıca şehir merkezindeki Piyade Tugayı ve yine İl Jandarma Alay Komutanlığı tuhaf şekilde Trabzon’daki 3. Ordu’dan operasyon emirlerini alıyor. Yine 172. Şırnak Silopi ve Cizre Zırhlı Tugayı da Diyarbakır’daki 7. Kolordu’ya bağlı olarak çalışıyor. Bölgede bulunan 22. Sınır Tugayı da 2. Ordu ve Van Jandarma Kolordu Komutanlığı emri altında çalışıyor. Şırnak sınırını Van ve Malatya’da bulunan 2. Ordu kontrol ediyor. Emir komuta zincirindeki bu tuhaf yapı TSK’daki tersine yapılanmadan kaynaklanıyor. Her generale bir kadro bulmak için oluşturulan sistem emir komuta zincirinin hantal ilerlemesine neden oluyor.

BİNBAŞIYA SORUŞTURMA

Her personel bir üst rütbeden emir bekliyor ancak kadro fazla olduğu için kararlar yeterince hızlı alınmıyor. Geçtiğimiz yıl Şırnak Tugayı’na PKK’lılar tarafından yapılan taciz ateşine karşılık veren ve teröristleri gördüğü için operasyon yapan Binbaşı için de disiplin soruşturması açıldığı öğrenildi. Binbaşının yürüyen disiplin soruşturmasında 7. Kolordu Komutanı’nın emrini beklemediği öğrenildi.

bugün


Bu haber 2,081 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,597 µs