En Sıcak Konular

Meclis 'akademik kariyer' yapacak

2 Eylül 2011 09:19 tsi
Meclis 'akademik kariyer' yapacak TBMM'de kanunlar ve yasama konusunda uzman personel yetiştirecek 'Yasama Akademisi' kuruluyor. Akademide, isteyen vekillere özel ders de verilecek...

TBMM'de yeni dönemde kurulması planlanan 'Yasama Akademisi'yle, yasama konusunda uzman personel ve memurlar yetiştirilecek. Özellikle kanunlarla ilgili aksaklıkların giderilmesinde özel rol üstlenecek akademinin hocaları arasında, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in de olması öngörülüyor.

Bakanlıklarda kanun taslakları ve tekliflerinin farklı ekiplerce hazırlandığından 'yapım tekniği' ve 'kullanılan Türkçe' bakımından sıkıntılarla karşılaşıldığına dikkat çeken Meclis yetkilileri, Akademide verilecek eğitimle bu sorunun ortadan kalkacağını savunuyor. 'Yasama Akademisi' kariyerli uzmanlardan oluşan ortak bir ekibin, yasa teklifi ve tasarıları üzerinde çalıştıktan sonra düzenlemelerin komisyonlara ve Genel Kurul'a gelmesi üzerinde duruluyor. Ayrıca, akademi uluslararası kuruluşlarla da işbirliği yaparak parlamentonun araştırma ve enformasyon hizmetlerini geliştirmede rol üstlenecek.

ÖRNEK MODEL HOLLANDA

Yürütülen çalışmalarda örnek model ise Hollanda'dan çıktı. Bu ülkeye giderek parlamentodaki Yasama Akademisi'ni inceleyen Meclis yetkilileri, benzer bir yapı üzerinde duruyor. 1-2 yıllık yasama programlarının olduğu Hollanda'da düzenlemeleri, kanun tekniğine uygun olması ve ortak dil taşıması için, özel eğitilmiş uzmanlar inceliyor. Akademi için Türkiye'deki akademisyenler ve kamu kurumlarından bürokratların da görüşlerinin alındığı bildirildi.

İÇTÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ GEREKİYOR

Yasama Akademisi kurulabilmesi için Meclis İçtüzüğü'nde değişiklik gerekiyor. Bu amaçla, Meclis 1 Ekim'de yeni yasama dönemi çalışmalarına başladıktan sonra bir yasa değişikliği yapılacak. Yasama Akademisi'nin Meclis Başkanlığı bünyesinde mi, yoksa özerk bir yapıyla farklı bir yerde mi faaliyet göstereceği henüz netleşmedi. Sertifaka veren bir uzmanlaşma akademisi seçeneğiyle birlikte, bir üniversite ile anlaşılarak 'yüksek lisans' programı açılması seçeneği üzerinde de duruluyor.

ÇİÇEK DE DERS VERECEK

Yasama Akademisinde çoğunlukla Meclis'te görevli idareciler ders verecek. Meclis yetkilileri, akademik unvanı olan çok sayıda ismin görev aldığını hatırlatarak, bu birikimi değerlendireceklerini vurguladı. Gerekirse dışarıdan ve özellikle akademik dünyadan da destek alınabileceği kaydedildi. Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in de uygun görmesi halinde ders verebileceği belirtildi.
 
akşam
 

Bu haber 800 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,991 µs