En Sıcak Konular

Wikileaks: Elimizdeki tüm belgeler internete sızdı

1 Eylül 2011 13:03 tsi
Wikileaks: Elimizdeki tüm belgeler internete sızdı Wikileaks, yakın zamanda yayımlanan grupla ilgili bir kitaptaki bir bölüm yüzünden ellerindeki tüm ABD diplomatik belgelerinin erişilebilir hale geldiğini ve internete yayıldığını duyurdu.

 Bu belgelerle kimliği açığa çıkan kaynaklar arasında Türklerin de bulunduğu belirtildi.

Wikileaks'in internet sitesinde bugün yayımlanan makalede, güvenlik açığının ortaya çıkmasının sorumlusunun, bu yıl içinde yayımladığı "Inside Julian Assange's War Against Secrecy" (Julian Assange'ın Gizliliğe Karşı Savaşının İç Yüzü) isimli kitapta internetteki dosyaların okunmasını sağlayan şifreyi ifşa eden Guardian gazetesinin araştırmacı habercisi David Leigh olduğu iddia edildi.

Kitabın ilgili bölümü çeşitli internet sitelerinde de yer aldı.

Guardian gazetesi ve Leigh ise yaptıkları açıklamada, olayın meydana gelmesinde hatalarının bulunduğu iddiasını reddetti.

LEIGH: BİZİMLE İLGİSİ YOK

Associated Press (AP) haber ajansına konuşan Leigh, Wikileaks tarafından kendisi hakkında ortaya atılan iddiaları “vakti boşa harcayan saçmalık” olarak  niteledi.

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın 2010 yılının Temmuz ayında ABD’nin gizli diplomatik yazışmalarına erişebilmesine imkan sağlamak için kendisine bir şifre verdiğini belirten Leigh, Assange'ın buna karşın kendisine, erişimi sağladığı internet sayfasının birkaç saat içinde kapanacağı konusunda güvence verdiğini belirtti.

Wikileaks'in, bu yıl içinde kendi kitabında erişim şifresini ifşa etmekle suçladığı Leigh, “Kitabımızda çok sonra yayımladığımız şey eskimiş ve zararsızdı. Dosyanın bulunduğu erişim adresini açıklamadık. Her halükarda Assange bu internet sayfasının artık mevcut olmadığını söylemişti. Ben bir kişinin, Wikileaks'te çalışan veya eskiden Wikileaks'te çalışmış birisi sayfanın nerede bulunduğunu ve dosyanın adının ne olduğunu söylemeden bu sayfayı nasıl bulabileceğini anlamadım” diye konuştu.

Wikileaks'in twitter sayfasında ise PGP sistemiyle yapılan şifrelemelerin geçici olmasının söz konusu olmadığı belirtilerek, Leigh yalancılıkla suçlandı.

GUARDIAN: BELGELER ZATEN İNTERNETTEYDİ

Guardian gazetesinde konuya ilişkin yayımlanan bir haberde de belgelerin ham halinin zaten internette dolaştığı belirtildi.

Öte yandan birçok twitter kullanıcısı, redakte edilmemiş belgelerin kopyalarına sahip olduklarını öne sürdü. AP de konuyla ilgili haberinde internette dolaşan belgelerin orijinal olduğunu doğruladı.

ADI GEÇENLER ARASINDA TÜRKLER DE VAR

CNN International, belge arşivinin bir torrent dosyası halinde internette dolaştığını ve en az 170 tanesinde kimliği korunması gereken kaynaklarının isimlerinin açık seçik yer aldığını bildirdi.

Haberde, belgelerde adı geçen kişiler arasında Türk bankacılar, Çinli akademisyenler, Suriyeli insan hakları aktivistleri, Nepal'den bir Coca-Cola yöneticisi ve İngiliz parlamenterler olduğu ifade edildi.

WIKILEAKS TWITTER'DA ANKET BAŞLATTI

Wikileaks daha sonra twitter üzerinden bir anket başlatarak takipçilerine “Sizce bütün belgeleri en kısa süre içinde olduğu gibi yayınlamalı mıyız?” diye sordu. Wikileaks’in anketten çıkan sonuca göre hareket edeceği belirtildi.

Wikileaks'in ayrıca siteyi takip eden 1 milyon kadar kişiden, daha sonra şifresinin verileceği söylenen kodlanmış geniş bir dosyayı internetten indirmeleri istendi.

Grup ABD'nin gizli diplomatik yazışmalarında adı geçen kişilere yönelik olası saldırıları önlemek amacıyla yazışmaları redakte ederek açıklıyordu.

ABD'li yetkililer daha önce yaptıkları açıklamalarda redakte edilmemiş belgelerin açıklanmasının muhbirler, eylemciler ve belgelerde adı geçen diğer kişiler için ciddi sonuçlar doğurma potansiyeli taşıdığı uyarısında bulunmuşlardı.


Bu haber 1,041 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,479 µs