En Sıcak Konular

Teziç'e şok usulsüzlük faturası

1 Eylül 2011 13:58 tsi
Teziç'e şok usulsüzlük faturası
Sayıştay, Erdoğan Teziç’in YÖK Başkanlığı döneminde iki üniversiteye 3.3 milyon liralık usülsüz kaynak aktarımı gerçekleştiğini tespit etti.

Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlığındaki YÖK’ün, Başkent ve Yeditepe üniversitelerine 3.3 milyon TL usulsüz kaynak aktardığı ortaya çıktı.ErgenekonsanığıMehmet Haberalve Bedrettin Dalan’ın mütevelli heyet başkanlığını yaptığı iki üniversiteye usulsüz aktarılan paralar,Sayıştaydenetiminde ortaya çıktı. İki üniversitenin de usulsüz şekilde tam burs verdiği öğrenci sayısını olduğundan fazla göstererek YÖK’ten para aldıkları belirtildi. YÖK’ün iki üniversitenin beyanını kendi kayıtlarından bile çek etmediği ve parayı anında iki üniversiteye gönderdikleri belirlendi.

Haksız yere para verildi

Sayıştay’ın, YÖK’ün 2007 yılı hesapları üzerindeki incelemesi Başten ve Yeditepe üniversitelerine usulsüz bir şekilde ödeme yapıldığını ortaya çıkardı. Sayıştay denetçisinin raporuna göreYÖKGenel Kurulu’nun 23 Ağustos 2007 tarih ve 9 numaralı oturumunda alınan kararla Yeditepe Üniversitesi’ne 1 milyon 816 TL, Başkent Üniversitesi’nin ise 1 milyon 573 TL haksız yere para verildiği belirlendi.

Öğrenci sayıları yanlış verildi

Vakıf üniversiteleri; lisans, önlisans, yüksek lisans, doktora veya tıpta uzmanlık veya sanatta yeterlilik öğretimi gören öğrenci toplamının en az yüzde 15’ine eğitim-öğretim masraflarını karşılayacak düzeyde tam burs verdiğinde YÖK’ten destek alıyor. Ancak iki üniversitenin de tam burslu öğrenci sayısını toplam üzerinden değil sadece lisans öğrencilerinin yüzde 15’i üzerinden belirlenen oranla yardım aldıkları belirtildi. Bu durumda ikiüniversitede daha az sayıda tam burslu öğrenci bulundurmalarına rağmen yardım alabildi.

Parayı birlikte geri ödesinler

Başkent Üniversitesi’nin 2006-2007 akademik yılı öğrenci sayısının 9 bin 5 kişi olduğu, aynı dönemde tam burslu öğrenci sayısının ise 1334 olduğu belirtilen raporda, oranın yüzde 14 olarak gerçekleştiği kaydedildi. Bu durumda üniversitenin yardım almaması gerekirken yardım aldığı ve Erdoğan Teziç başta olmak üzere söz konusu kararı veren Genel Kurul üyelerinin devleti zarara uğrattığı belirtildi. Devlet zararının Başkan Erdoğan Teziç, genel kurul üyeleri, Gerçekleştirme Görevlisi, İdari ve Mali İşler Daire Başkanını “ortaklaşa ve zincirleme” olarak ödettirilmesi istendi.

Teziç de rapordan haberdar

Sayıştay 7. Dairesi’nin 22 Şubat 2010’da denetleme raporu üzerinde görüşme yaptı. Böylece rapor hüküm haline geldi. Ancak YÖK’ün kararı temyiz ettiği belirtildi. Sayıştay’ın nihai kararı Adli Tatil’den sonra vereceği ifade edildi.

Lütfi Kaplan / Star



Bu haber 981 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,597 µs