En Sıcak Konular

'Kurşunların gölgesinde reform yapılamaz'

1 Eylül 2011 09:04 tsi
'Kurşunların gölgesinde reform yapılamaz' Demokratik reformlar 'terörü bitirmeye yetmez, çünkü havada hızla yol alan bir kurşundan herkes korkar...'

Terör ve terörist öncelikle bir sonuçtur ve yeniden aynı sorun ile karşılaşılmak istenmiyorsa nedenleri kurutulmak zorundadır. Ancak sonuç bir kez ortaya çıktıktan sonra, neden ile sonuç arasındaki bağ büyük oranda kopar ve sonuç, yani terör nedeninden bağımsız olarak varlığını sürdürebilir.

Örneklendirecek olursak, masum bir kişi kendisine yapılan haksızlıklar nedeniyle dağa çıkabilir. İnsan hakları ihlalleri sürdüğü sürece bu kişide olduğu gibi dağa terörist çıkmaya devam eder. Dahası teröristler süregiden ihlalleri ideolojik beslenme kaynakları haline getirirler ve devlete dönük kitlesel tepkiyi terör lehine sempatiye çevirebilirler. Bu örnekte görüldüğü üzere masum bir kişi devlet görevlilerinin hukuksuzluğu nedeniyle gözü dönmüş bir teröriste dönebilir. Burada işkence ile terörist olmak arasında bir sebep-sonuç ilişkisi vardır. Ancak bir kez dağa çıkıldıktan sonra bu ilişki kırılır ve artık ovada hukuksuzluklar sona erse de terörist yeniden masum vatandaşa büyük oranda geri dönemez. Sebepleri ortadan kaldırmak dağdakileri otomatik olarak şiddetten vazgeçiremez. Çünkü artık büyük travmalar yaşamış ve yaşatmış bir kişi vardır karşımızda. Ömrü büyük oranda terörle anlam bulmuş, terör biterse kendisi de bitecek bir kişi vardır karşımızda. Çıkar bağlarına ek olarak, kişilik de şiddet üzerine kurulmuştur. Şiddet ve terör dava haline gelmiştir ve pek çoklarına zevk vermektedir. Şehre döndüğünde bir bakkal yamağı bile olamayacak kişiler için dağda ‘Ramboculuk’ oynamak ve kendince dünyanın en yüce değerlerini kahramanca savunmak artık dünyanın en kıymetli işidir.

Demokrasi teröriste yetmez

Evet! Terörün tekrarlanmaması ve güçlenmemesi için dağa çıkış nedenleri ortadan kaldırılmalıdır. Yani o bölgede ekonomi güçlendirilmeli, insan hakları en üst seviyede korunmalı, hukukun üstünlüğü ve demokrasi güçlenmeli, toplumsal sorunlar halledilmeli ve kamu hizmetleri daha iyi bir seviyeye taşınmalıdır. Ancak söz konusu yatırımlar uzun vadede sonuç verebilir ve mevcut teröristler üzerindeki etkisi oldukça sınırlıdır. Bunlarla dağdakileri ikna edemezsiniz. Sadece dağ ile şehir arasındaki bağları zayıflatabilirsiniz. Fakat bu da terörü bitirmeye yetmez, çünkü havada hızla yol alan bir kurşundan herkes korkar... Kurşunların gölgesinde reform yapılamaz, yapılsa da istenen sonuç alınamaz.

Bir başka örnekle açacak olur isek, eğer bir bölgede hırsızlık olayları artmışsa bunun mutlaka toplumsal, siyasal, ahlaki veya başka bir nedeni vardır. Örneğin o bölgede işsizlik çok artmıştır veya o mahalle büyük bir göç yaşamıştır. Ahlaki değerler çürümüş, aileler dağılmış da olabilir. Dolayısıyla o bölgede yeni istihdam sahaları açmak, yeni konutlar yapmak, ahlaki değerleri ön plana çıkarmak orta ve uzun vadede hırsızlığı azaltmaya yarayabilir. Bunun yerine sorunun temel nedenlerini bırakıp, o mahallede sadece polis sayısını arttırırsanız, gerilim daha da artar ve hırsızlık sorununuz derinleşerek devam eder. Ve bir gün artık polisler de o mahalleye giremez hale gelirler. Ancak temel nedenleri ortadan kaldırıp, polisleri de sokaklardan çerkerseniz bu durumda tüm bir mahalleyi mevcut azılı hırsızların insafına terk etmiş olursunuz. Çünkü istihdamdaki artış veya mahalleye yeni bir okulun açılması mevcut hırsızlar üzerinde sadece hırsızlık yapılacak yeni yerler hissini uyandırır. Bu nedenle suçla mücadelede bir yandan temel nedenler ortadan kalkmalıdır, diğer taraftan da mevcut şiddet yasal şiddet ile sınırlandırılmalıdır.

Suçun nedenlerini gidermeniz yeni suçluların oluşmasına mani olur belki, fakat mevcut suçlu ile mücadele suça adım attıran nedenlerden önemli oranda bağımsız bir mücadeleyi de gerektirir. Kısacası PKK’yı oluşturan nedenleri ortadan kaldırmak yetmez, PKK ile mücadelede ek çabalar da gerekir.

Sedat Laçiner / Star



Bu haber 923 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,814 µs