En Sıcak Konular

'Komplo algısını Türkiye bozdu'

1 Eylül 2011 08:45 tsi
'Komplo algısını Türkiye bozdu' Satır arasında, 'Batı'ya komplo eleştirisi...

Yeni Libya’nın inşasında kilit rol oynama iddiasını sürdüren Türkiye, bu ülkeyle ilgili siyasi kararların uluslararası zeminin Birleşmiş Milletler olması konusunda ısrarlı.

Türkiye, Libya krizinde başından beri başrolü kapma çabasında olan Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin bugün Paris’te ev sahipliğini yaptığı toplantının formatından memnun olmasa da toplantıda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından temsil ediliyor. Ancak Ankara asıl zirvenin Eylül sonunda New York’taki BM Genel Kurulu sırasında ABD Başkanı Barack Obama’nın başkanlığında toplanması yönündeki teklifini Washington yönetimine iletti. Geçen hafta İstanbul’daki Libya Temas Grubu toplantısına katılan ABD Dışişleri Bakan Yardımcılarından William J. Burns kanalıyla iletilen teklife Amerika’nın sıcak baktığı öğrenildi. Henüz hazırlık aşamasında olan zirve toplantısının gerçekleşmesi durumunda toplantıda Türkiye’yi Başbakan Tayyip Erdoğan’ın temsil etmesi öngörülüyor. Türkiye, Paris toplantısına dışişleri bakanı düzeyinde katılma kararını Washington ile koordinasyon içinde aldı. Obama Paris buluşmasına katılıyor olsa Başbakan Erdoğan da Davutoğlu ile birlikte Fransa’ya gidecekti. Toplantıdan çıkacak mesaj konusunda tereddütleri olsa da Ankara, toplantıya hiç katılmayarak Fransa’yı protesto ediyormuş gibi bir görüntü vermek istemedi.

Komplo görüntüsü

Ankara, Libya sürecinde herhangi bir Batılı gücün ön plana çıkmasını istemiyor. Afrika ve Ortadoğu’daki iki eski sömürgeci gücün yeni Libya ile ilgili süreçte ön planda rol oynamasının halk nezdinde tepki doğurabileceği düşünülüyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün Saraybosna’dan Köstence’ye giderken uçakta şunları söyledi: “Önemli olan Kaddafi’nin dışarıda yitirdiği meşruiyeti içerde de yitirmesiydi. Türkiye’nin tavrı Libya’daki psikolojik dengeleri değiştirdi. Daha önce Batı’nın desteği sömürgeci geçmişi nedeniyle Libya halkında sanki komploymuş gibi algılanıyordu. Türkiye de bu desteği verdiğinde psikolojik denge değişti, Ulusal Geçiş Konseyi’nin meşruiyet zemini güçlendi. Temas Grubu’na başkanlık ettiğimiz dönemde Libya için yeni bir süreç başlamış oldu.”

Cansu Çamlıbel / Hürriyet



Bu haber 1,636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,695 µs