En Sıcak Konular

İsrail'e ültimatom: Özür gelmezse...

1 Eylül 2011 08:30 tsi
İsrail'e ültimatom: Özür gelmezse... "BM Mavi Marmara raporunun duyurulacağı gün, bizim için son gündür. O tarihe kadar özür gelmezse B planını devreye sokacağız.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Türkiye'den özür dileyecek kadar elinin siyaseten güçlü olmadığını öne sürerek Mavi Marmara raporunun açıklanmasının altı ay ertelenmesini istemesine Ankara tepki gösterdi. Konuya ilişkin Saraybosna'da Zaman ve Hürriyet'e konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "6 ay uzatmayı kabul etmemiz mümkün değil. Birleşmiş Milletler'in raporunun duyurulacağı gün, bizim için son gündür. O tarihe kadar özür gelmezse B planını devreye sokacağız." dedi. Kesin olmamakla birlikte BM raporunun eylül başında BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından açıklanması bekleniyor.

Raporun şimdiye kadar İsrail, "Türkiye'nin taleplerini karşılamak için müzakereye hazırız" dediği için ertelendiğini ve tüm erteleme taleplerinin Tel Aviv'den geldiğini vurgulayan Davutoğlu, "Biz sabırla İsrail'in karar vermesini bekledik. Görünen o ki İsrail karar vermekte zorlanıyor. Türkiye de bu konudaki tavrını belirlemiş durumda. Biz bunu kabul edemeyeceğimizi bildirdik." dedi. Raporun açıklanmasının ertelenip ertelenmemesi meselesinin BM'ye ait olduğunun altını çizen Bakan, şöyle devam etti: "Biz BM'ye bunu açıkla ya da açıklama diye talimat verecek değiliz. BM açıklarsa da gereğini yapacağız. Bu açıklanacak şey ortak bir rapor olmayacak zaten, Türkiye'nin de İsrail'in de onayladığı bir rapor olmayacak. Onun içinde bizim kabul edeceğimiz ya da edemeyeceğimiz unsurlar olabilir. Biz onunla ilgili tutumumuzu da beyan ederiz." İsrail donanmasının 31 Mayıs 2010'da Gazze'ye yardım götüren gemilerinden Mavi Marmara'ya uluslararası sularda düzenlediği baskında 9 Türk hayatını kaybetmişti. Türkiye, özür, tazminat ve Gazze ablukasının kaldırılması taleplerinde bulunuyor.

TÜRKİYE GEREĞİNİ YAPACAK

Türkiye'nin B planına geçme konusundaki kararlılığının altını çizen Davutoğlu, "Özür de dahil birçok konuda uzlaşma olduğu söylendi. Ama siyasi karar çıkarma noktasında koalisyon içi tartışmalar yüzünden hep son anda geri adım atıldı. Bu konuda Türkiye çok açık, net, ilkeli bir pozisyon belirledi ve bunun gereğini de yapar. İsrail'in de bildiği, diğer uluslararası tarafların da bildiği bazı müeyyideleri uygulayacaktır." İsrail'de Başbakan Netanyahu ile Savunma Bakanı Ehud Barak'ın özre dilenmesine sıcak baktığı, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ile Stratejik İşler Bakanı Moşe Ya'alon'un ise muhalefet ettiği belirtiliyor.

Mavi Marmara saldırısının ardından BM'nin kararıyla olayı incelemek için oluşturulan Palmer Komisyonu'nun hazırladığı raporun geçen mayıs ayında açıklanması planlanmış; ancak taraflardan gelen talepler üzerine bu tarihe kadar ertelenmişti. Palmer Komisyonu'nda yer alan İsrailli ve Türk temsilcilerin onay vermediği değerlendirme BM'nin raporu olarak açıklanacak. Dışişleri Bakanı, Filistin'in BM'de tanınması için başlatılan girişimle Mavi Marmara raporunun ayrı süreçler olduğunun da altını çizdi.

Bu haber 1,276 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,438 µs