En Sıcak Konular

ABD'den Esad'a iki ağır darbe

31 Ağustos 2011 11:20 tsi
ABD'den Esad'a iki ağır darbe Obama yönetimi, Suriye’nin Batı’yla ilişkilerinde en önemli iki arabulucu isim olan Dışişleri Bakanı Velid Muallim ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın üst düzey siyaset ve basın danışmanı Buteyna Şaban’ı da ekonomik yaptırımlar

ABD Hazine Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, Bakan Muallim’in ve Şaban’ın kara listeye alındığı belirtildi.

Her iki yetkili de yakın zamanda, Obama yönetiminin Şam’la ilişkilerini geliştirme girişimleri adına önemli kanallar olmuştu. Muallim ayrıca İsrail’le Suriye arasında yapılan ancak başarısız olan barış görüşmelerinde de kritik bir rol oynamıştı.

Hazine Bakanlığı ayrıca Suriye’nin Lübnan Büyükelçisi Ali Abdül Kerim Ali’ye de yaptırım uygulanacağını bildirdi.

"PROPAGANDA YAPIYORLAR"

Üst düzey ABD’li yetkililer Muallim ve Şaban’ı Esad rejiminin propagandasında önemli roller oynamakla ve muhalefet hareketinin doğası hakkında yanıltıcı açıklamalar yapmakla suçladı.

Dışişleri Bakanlığı ise Ali’nin Lübnan’da faaliyet gösteren Suriye istihbaratıyla yakın ilişki içinde olduğunu ve bir diplomata yakışmayan şeyler yaptığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Muallim’le ilgili olarak, “Bu adam bize göre Suriye’deki muhalefet, güvenlik durumu ve rejimin faaliyetleri hakkında doğru olmayan şeyler yayıp duruyor ve dışişleri bakanı olarak yanıltıcı bir rol oynuyor” dedi.

Üst düzey bir ABD’li yetkili ise Muallim’in Suriye-İran ilişkilerinde önemli bir konuma sahip olduğunu, Şam’ın İran’dan gelen donanım ve tavsiyelere erişiminde kritik rol oynadığını belirtti.

AB'DE İTALYA ŞERHİ

Avrupa Birliği de dün 4 Suriyeli şahıs ve 3 şirkete daha yaptırım uygulama kararı aldı. Ancak Wall Street Journal’a konuşan diplomatlar yaptırımların kapsamının daha da genişletilmesine İtalya’nın Suriye’ye uygulanacak petrol ambargosu için doğru bir zamanlama olmadığı gerekçesiyle muhalefet ettiğini söyledi.

Bir diplomat, İtalya’nın daha önce imzalanmış olan petrol anlaşmalarının da ambargo kapsamına gireceği konusunda kaygılı olduğunu ifade etti. Roma hükümetinin yaptırımların genişletilmesine prensipte onay verdiğini belirten diplomat, İtalya’nın isteğiyle uygulama tarihinin birkaç hafta ileri çekildiğini söyledi.

"HAMA'DA BASKINLAR SÜRÜYOR"

Diplomasi cephesinde bu gelişmeler yaşanırken Suriye askerlerinin bugün de Hama’nın iki mahallesinde evlere baskınlar düzenleyerek aktivistleri aradığı öne sürüldü.

Suriyeli yetkililer, bu ay içinde 10 günlük bir operasyonun ardından ordunun ve tankların Hama’dan çekildiğini duyurmuştu.


Ancak kent sakinlerinden biri Reuters haber ajansına telefonla yaptığı açıklamada, “Birçok hafif tank ve onlarca küçüklü büyüklü otobüs şehrin doğu girişindeki El Hadid köprüsünde park etti. Yüzlerce asker El Kusur ve Hamdiye mahallelerine girdi. Silah sesleri duyuldu” dedi.

Kent sakini bu mahallelerin hükümet karşıtı protestoların düzenlenmesinde çok aktif olduğunu da sözlerine ekledi.


Bu haber 889 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,518 µs