En Sıcak Konular

'Derin bir şeyler oluyor'

31 Ağustos 2011 08:23 tsi
'Derin bir şeyler oluyor' Neo-conlar, Türkiye'deki değişimi nasıl okuyor?

ABD eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin henüz piyasaya çıkmadan tartışma yaratan anı kitabı “Benim Zamanımda” dün satışa sunuldu.

Cheney, Irak Savaşı’ndan Afganistan’a eski başkanlardan Nixon’a uzanan uzun siyaset hayatı boyunca biriktirdiği politik anılarını aktarıyor. Cheney, 565 sayfalık kitabın bir bölümünde de Türkiye analizi yapıyor. Mart 2002’de Ortadoğu’ya yaptığı bir ziyaret sırasında Türkiye’ye de uğrayan Cheney’nin kitabından bazı bölümler şöyle:

DEĞİŞİM 2002’DE BAŞLADI

“İsrail’den sonra, uzun yıllar ABD’nin dostu olan Türkiye’ye yöneldim. Türkiye, Kore’de bizimle yan yana durdu ve NATO üyesi olarak, Soğuk Savaş’ta değerli bir müttefikti. Ama 2002 itibarıyla kaygı verici bir değişim yaşanıyordu ve Türk liderlere ziyaretim, samimi geçse de, Saddam Hüseyin’i Kuveyt’ten defetmek için müttefik aradığımız 1990’da yaptığım seyahatten uzak ara farklıydı.”

DERİN BİR ŞEYLER OLUYOR

“Aslında bu sefer bölgedeki bütün ziyaretlerim farklıydı. Bütün dostlarımız gergindi. Ama Türkiye’de daha derin bir şey oluyordu. 2002 Kasımı’nda İslamcı Ak Parti parlamentoda çoğunluğu kazanacak, bir sonraki Mart’ta da partinin lideri Recep Tayyip Erdoğan’ı Başbakan yapacaktı. Yeni seçilen parlamento, Saddam Hüseyin’e karşı operasyonları başlatma zamanı geldiğinde 4. Piyade Tümeni’ni Türkiye’ye konuşlandırma talebimizi reddedecek, biz de sonunda bu birliği Kuveyt’e yollayacaktık.”

TEHLİKELİ GEÇİŞİN ORTASINDA

“Genel olarak, sanırım Türkiye’de yaşanan kaymanın şiddetini anlamada başarısız olduk. Amerika’nın en önemli NATO müttefiklerinden birinde İslamcı bir hükümetin iktidara gelmesinin ne anlama geldiği, o sırada karşı karşıya olduğumuz diğer meseleler yüzünden belirsiz kaldı. Bugün, Türkiye, anahtar rolündeki NATO müttefikliğinden ABD ve İsrail ile ilişkileri pahasına İran ve Suriye gibi ülkelerle yakın ilişki geliştiren İslamcı devlet yönetiminde bir ulus olmaya doğru tehlikeli bir geçişin ortasında gözüküyor.”

Tolga Tanış / Hürriyet



Bu haber 1,532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,010 µs