En Sıcak Konular

Türkiye için önemli bir adım

29 Ağustos 2011 22:54 tsi
Türkiye için önemli bir adım 'Postmodern muhtıra'nın kaldırılması ne anlama geliyor?

Askeri vesayetin 2007'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerine müdahale amacıyla 27 Nisan 2007 gecesi Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yayınladığı 'Postmodern muhtıra' 4 yıl sonra bugün siteden kaldırıldı. Muhtıranın TSK'nın web sitesinden kaldırılması ne anlama geliyor? Sivilleşme ve demokratikleşme yolunda atılan bu adım askeri vesayetin kalesinin surlarından birini daha mı yıktı? Uzmanlara sorduk... İşte yanıtları:

"OLUMLU ADIM AMA DEVAMI GELMELİ"

Star Gazetesi Başyazarı Mehmet Altan:

"Türkiye çok zor bir yer. Dünya vatandaşı olarak baktığın vakit; son derece gecikmiş,
geç kalmış bir adım. Ama Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bakarsan; gecikmiş de
olsa, değişiyor, gelişiyor, dönüşüyor, normalleşiyor. Dünya vatandaşı olarak
bakınca, bu e-muhtıra anayasal suçtur. Bu suçu işlediğini bizzat faili TV'lerde
açıkça söyledi, yargılanmadı. Buna rağmen devletin bir kurumunda bu güne kadar bu
e-muhtıra durdu.

Bu adım olumludur ama demokratikleşme ve sivilleşme açısından çok önemli bir gelişme değildir. Çünkü; Türkiye'deki değişimleri cami ve kışla çevresinde çözmeye çalıştığımız sürece, rövanşlar gelir. Bugün yaşanan 'Kemalizm'in rövanşıdır. Yarın da biz bunu Avrupa Birliği normlarına taşımazsak, kışlanın rövanşı gelir. Türkiye'deki rejim tüm mağdurların mağduriyetini ortadan kaldıracak gelişmeye henüz gitmiyor. Muhafazaklar antimilitarist ama demokrat olma konusunda cimriler. Sivilleşmenin gelmesi için antimirilazm yetmez. Bütün sistemin ve rejimin demokratikleşmesi lazım. Yoksa değişimlerin geri dönme ihtimali her zaman yüksektir. Elbette atılan adımlar olumludurlar. Ama kalıcı olmasını sağlamak için Türkiye'de darbe yapılmayacak bir ortamın daha doğrusu halkın devletin sahibi olabilecek temel dönüşümün de sağlanması lazım. Bunlar olumlu adımlar ama rejim dönüşmüş değil ki, duruyor tüm ağırlığıyla. 12 Eylül olduğu gibi duruyor. 12 Eylül askeri darbedir. Yani bu gelişmeyi kurumsallaşmış bir kalıcılığın işareti olarak görmüyorum.

"TSK'YA YAKIŞMIYORDU, YERİNDE OLDU"
Zaman Gazetesi Yazarı Ali Bulaç:

Elbette bu demokrasinin yerleşmekte olduğunun bir göstergesi. Atılan adımların sonucunu vermeye başladığının işaretidir ve sevindirici bir gelişmedir. Geç kalınmış bir uygulama ama geç olmakla beraber yine de iyi. Çünkü artık TSK'nın darbe yapma ihtimali çok zayıfladı. Ayrıca da bu kuruma bu yakışmaz. Çok yerinde oldu. Bunu da çok polemik konusu yapmadan doğal bir teamül olarak görmeliyiz.

"SIRADA 35. MADDE VAR"
Gazeteci Yazar Faruk Mercan:

Önemli bir adım. Uzun zamndır kamuoyu tarafından talep ediliyordu. Fakat TSK tarafından bu tür talepler biraz geç dikkate alınıyor. Yeni Genelkurmay Başkanı'nın atanmasıyla web sitesinde yapılan değişiklik gerekçe gösterilerek kaldırılmış oldu.
Yeni komuta kademesinin demokratik kurallar bakımından bir önceki döneme göre daha olumlu olması genel bir beklenti zaten. Umarım bu süreç devam eder. Bildirinin kaldırılmış olması kadar, TSK'nın bundan sonra siyasete ve hukuka müdahale etmemesi de önemlidir. Biliyorsunuz Işık Koşaner iki kez yargıya müdahale etti. Birincisi "Balyoz'daki tutuklamaları anlamıyoruz" açıklamasıydı. Diğeri ise kamuoyuna duyurarak kuvvet komutanları ile birlikte Hasdal'daki tutukluları ziyaret etmesiydi. Ümit ederim yeni dönemde bunlar olmaz.

Şimdi sıra 35. maddeye gelmeli. 35. madde çok rahatlıkla kaldırılabilir çünkü CHP'nin de bu konuda taahhüdü var. Fakat bu da tek başına yeterli olmaz. Daha geniş bir demokratikleşme paketi gerekiyor. sanırım AK Parti de bunu yapacaktır.

"BİLDİRİ ZATEN YANLIŞTI. KALDIRILMASI İYİ OLDU"
Askeri Yargıtay Onursal Üyesi Ali Fahir Kayacan:

Gerek görmüşler ve kaldırmışlar. O bildiri zaten yanlıştı ve yanlış olan bir şeyin oradan kalkması tabii ki iyi bir gelişmedir. Kurumsal bir şey de değildiz zaten. Dönemin Genelkurmay Başkanı'nın açıklaması bu yöndeydi. Bir kurumun başındaki kişinin görüşlerinin oraya yansıtılması da zaten yanlıştı. Dolayısıyla bildirinin orada durması başlı başına hataydı.

Fakat demokratikleşme çok geniş bir kavram. Şu anda Türkiye'de tam demokrasi var mı ki? Adayları kim seçiyor? Parti genel başkanları seçiyor. Yüzde 10 barajı halen orada duruyor. Yargı tam bağımsız mı? Değil. Demokrasi sadece askerin geri çekilmesi olarak algılanıyorsa bu yanlış. Sadece sivilleşmeyle demokratikleşme olmaz.
Demokratikleşme bu tür sembolik adımlarla da olmaz, gerçek adımlarla olur. Bu tür sembolik adımlar göz boyamak için atılır.

35. maddeye gelince... 35. madde zaten hiçbir zaman darbe yapmaya hukuken izin veren bir madde değil ki... Darbe yapanlar o maddeyi kendilerine göre yorumlayarak, akıllarınca kendilerine bir yasal dayanak hazırlamışlar. Anayasa'daki hangi madde meşru hükümeti ve demokrasiyi ortadan kaldırmaya izin verebilir ki? Bu zaten mantık olarak baştan yanlış.

Bu haber 889 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,408 µs