En Sıcak Konular

'Sınırı geçme'

29 Ağustos 2011 10:20 tsi
'Sınırı geçme' Erbil-Tahran görüşmesinin tek satırı...

iyibilgi Ankara

Hem İran’ın Kuzey Irak’taki terör örgütü yavrusu PJAK’a yönelik operasyonu hem de Türkiye’nin PKK’ya yönelik hava akınları Kuzey Irak yönetimini huzursuz etti ama doğrusunu söylemek gerekirse; her iki ülkenin “amaçları farklı da olsa” ortak oldukları görüş, “o sırada” Barzanileri çok umursamamaktı.

Ancak İran’ın Batı, yani ABD karşısındaki tutumu anımsandığında bölgeye yönelik hamlesi sadece Erbil’de değil, Washington’da da “sınırlı” bir rahatsızlık yarattı.

Terör örgütü ve kollarının varlığına ilişkin-şu sıralar-Ankara’nın yanında daha sağlam duran Amerika için örgütün sıkıştırılması sürecine katsı sağlasa da, İran’ın bölgeye yönelik hamleleri azru edilmiyor.

İşte bu yüzdenTürk basınında pek hakkını bulmasa da özellikli bir temas gerçekleşti İran ile Kuzey Irak yönetimi arasında.

Bu temas için Naçirvan Barzani görevlendirilmişti ve İran’a açıkça "sınırı geçmeyin" cümlesi kuruldu. İran’ın haklı kozu, “PJAK ne olacak” sorusuna verilen yanıt ise “biz hallederiz” oldu.

Barzanilerin özellikle terör örgütüne yönelik pek fazla bir şey halledemedikleri düşünüldüğünde bu “garanti”ye ne denli güvenilir bilinmez ama bir farklılık olduğu da dikkatlerden kaçmamalı.

Zira eğer günümüz konjonktürü terör örgütünü sıkıştırmayı, ABD sonrası Irak için Türkiye’nin sakin kafayla bölgeye konsantre olmasını istiyorsa, çalışılacak ortamın hijyenini sağlayacak temizlik malzemelerinden biri de Kuzey Irak yönetimi olacak.

İşte bu nokta da Barzaniler’in bu görüşmede İran’a söylediklerini sadece kendi akıllarının ürünü olarak görmemek gerekiyor. Çünkü önerilen formül, “sınıra peşmerge” başlığını içeriyor.

Bu-eğer hakkı verilerek-yapılırsa önemli bir vaad.. İran’ın bölgeye girişini önleyebilir. Çünkü o peşmergeler İran’ı durduramaz belki ama üniformalarının Amerika'da dokunduğu unutulmamalı.

Bu zaviyeden bakıldığında PJAK artık ölü kabul edilebilir. ABD, Kuzey Irak yönetimi ve İran (doğal olarak Türkiye) onu bitirmiş bulunuyor.

Öte yandan, sınır peşmergeleri terör örgütünün Türkiye cephesinde aktif olduğu alanda da konuşlanabilir ve bunun bir anlamı da, teröristlerinde sınırı eskisi kadar kolay geçemeyecekleri olur.

PKK için de hemen aynı sonun yaklaştığı teorik olarak görünüyor. Ama bir farkla! Kuzey Irak (gözümüzle görene kadar inanmamak doğal bir tedbir olacak), ABD ve Türkiye örgütün bitirilmesini istiyor ama İran şüpheli!

Bunun için sınırın her iki tarafına dizilecek peşmergelerin amaçları bir gözükse de hedefleri farklı.. Bir taraftakiler sınır dışarısına çıkmayı, öbür taraftakiler sınır içine girmeyi engelleyecek.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,429 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,448 µs