En Sıcak Konular

Emekli Orgeneral: Öz eleştiri gerekiyordu

28 Ağustos 2011 18:40 tsi
Emekli Orgeneral: Öz eleştiri gerekiyordu Emekli Orgeneral Necati Özgen, silahlı kuvvetlerin arkasına dönüp 'nerede hata yaptık' diye öz eleştiri yapması gerektiğini söyledi. Bunun pek yapıldığını söyleyemeyeceğini dile getiren Özgen, silahlı kuvvetlerin yüzde 50 zayiatının mayınlardan olduğunu

Bir dönem Olağanüstü Hal Asayiş Bölge Komutanlığı yapan Özgen, Cihan Haber Ajansı muhabirine eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'e ait ses kayıtlarını değerlendirdi. "Bizler Silahlı kuvvetler olarak arkamıza dönük bakmamız lazımdı, nerede hata yaptık..." diyen Özgen, şöyle devam etti: "Bu konuşmam, sadece Sayın Genelkurmay Başkanı'nın konuşmasına münhasır olarak değil, o da var da, genel olarak söylüyorum. Geriye dönüp şöyle bakmamız lazımdı; biz nerde hata yaptık, yapıyoruz. O hataları da bir masaya koyup üzerinde, biz ona geri besleme diyoruz, ona göre kendi şeylerimizi bir öz eleştire tabi tutmamız gerekiyordu. Bu konuda bunu pek yaptığımızı söyleyemem. Her yerde hata vardır, hatasız sadece Allah'tır. Hatasız kul olmaz, her kurumda hata vardır."

ABD, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye içinden Silahlı Kuvvetlerin yıpratılması konusunda üzerine çok gelindiğini savunan Özgen, kırılma noktası olarak ise askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının yolunu açan kanunu gösterdi. Özgen, "Silahlı Kuvvetlerin sivil mahkemelerde yargılanması konusunda çıkan kanun karşısında, o zaman ben şurada bulunmadığım için bir şey diyemiyorum, nerede hata yaptık. Acaba bu kanun çıkarken gerekli girişimlerde bulunduk mu, alternatif bir yasa hazırladık mı? Kırılma noktaları olarak biri olarak bunu görüyorum. Genelkurmay'ın üzerine düşen vazifeyi yaptığı kanaatinde pek değilim." dedi.

"ZAYİATIN YÜZDE 50'Sİ MAYINLARDAN"

Eski Genelkurmay Başkanı Koşaner'in üzüldüğü için o açıklamaları yaptığını savunan Özgen, erin alnından vurulması gibi bir şeyin olamayacağını ileri sürdü. Mayınlar konusuna da değinen Özgen, "Her karakol değil bazı karakolların, bazı sınır bölgelerinin etrafına mayın tarlaları döşedik. Ama bu mayınların hem krokileri, hem haritaları var, o karakollarda mevcuttur. Her karakol veya bölük komutanı görevleri bittikten sonra birbirlerine teslim ederler. Şu anda da o mayınlar var. Sayın Genelkurmay Başkanı'nın söylediği bu. Ama bu mayınların kaydı yokmuş, unutulmuş gibi bir durum kesinlikle mevzu bahis değil." diye konuştu.

Kendi zamanlarında mayınları tespit eden jammer aletinin olmadığını anlatan Özgen, şu anda aşağı yukarı yüzde 50 zayiatın mayınlardan olduğunu vurguladı. Jammer cihazlarını mutlak kullanmak gerektiğini dile getiren Özgen, dedektörlerin balon tipi olması gerektiğini söyledi. Geçilen yollara çok dikkat etmek gerektiğini, 'Göz' denilen şeyin istihbarattan da önemli olduğunu ifade eden Özgen, "Göz eğitimi çok önemli. Bazı yollardan büyük bir tehlike varsa, mecbur değilsen karayoluyla gitmeyeceksin. Helikopterle falan taşıyacaksın. Eğitim meselesi, aklın akılla mücadelesi." şeklinde konuştu.

"HÜKÜMET İLE GÜVENLİK KUVVETLERİ BİRLİKTE ÇALIŞMALI"

Bölgedeki yolların asfalt olması gerektiğini anlatan Özgen, şunları söyledi: "Türkiye'de şu an büyük bir yol faaliyeti var, ama bölgede de var mı bilmiyorum. Köyler, kasabalar arasındaki o yolları beton gibi asfalt yaptığın zaman, her yere bunlar mayın döşeyemezler. Güvenlik kuvvetleri ile hükümetin kesinlikle birlikte çalışması lazım. Tek kanat olmuyor. Tek kanatlı uçak olmuyor, o zaman o uçak düşer. Siyasi iradenin, devletin birlikte çalışması lazım. Tek parçalı olmaz. O bölgenin bir sürü sorunları var. O sorunlara süratle el atmak lazım. Bir zamanlar 'Bir müddet batıyı bırakalım Güneydoğu'ya yönelelim' demiştim."

"LOJİSTİK DESTEK KESİLMELİ"

Lojistik desteğin kesilmesinin önemini vurgulayan Özgen, "Nasıl kesilir, ülkelerle görüşülerek kesilir. Irak hükümeti ile çevre ülkelerle kesilir. AB ile ABD ile ve kendimiz sıkı kontrol ve takip ile kesilir. Ama hala dağa çıkma oluyorsa, bu olmaz. İçerden veya dışarıdan dağa gitme varsa, bu olmaz. Buna mani olunacak. Bir taraftan kaynak eriyor, bir taraftan takviye gidiyor. Gidilen yerler belli." ifadelerini kullandı.

Asıl olanın stratejide bir değişiklik olup olmadığı olduğunu dile getiren Özgen, kendi zamanında alan hakimiyeti bulunduğunu, şimdi olup olmadığını bilmediğini kaydetti. Bölgede silahlı kuvvetlerin bazı yerlerin emniyete devredilmesinin faydası olacağını iddia eden Özgen, istihbarat ve eğitimin önemine değinerek çocukların 2 -3 ayda yetişemeyeceğini belirtti.

Özgen, profesyonel orduya karşı olduğunu ise "Parayla askeri savaştıramazsınız." sözleriyle ifade etti.

Bu haber 1,235 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,020 µs