En Sıcak Konular

Emekli maaşları yeniden hesaplanabilir

28 Ağustos 2011 11:26 tsi
CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, emeklilerin maaş farkı sorununa son vermek için İntibak Yasa Teklifi hazırladı.

Teklif emekli maaşlarının yeniden hesaplanarak haksızlıkların ortadan kaldırılmasını içeriyor.

Köktürk, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa Geçici Maddeler Eklenmesi Hakkında Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklifin gerekçesinde, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’na göre bağlanan gelir ve aylıkların hesaplanmasında esas alınan prime esas kazançlar ile aylık bağlama oranlarının belirlenmesinde uygulanan yöntemlerin sık sık değişikliğe uğradığı, ancak bu değişikliklerin daha önce bağlanan gelir ve aylıklara yansıtılmadığı belirtildi.

Bu uygulamanın aynı yükümlülükleri yerine getirmiş olmalarına rağmen farklı tarihlerde emekli olan sigortalıların gelir ve aylıklarında eşitsizlikler oluşmasına sebep olduğuna dikkat çekilerek şöyle denildi:

Geride kaldı

“Gelir ve aylıkların hesaplanmasına esas alınan prime esas kazançların güncellenmesinde TÜFE ve gelişme hızı oranları esas alınırken, bağlanmış bulunan gelir ve aylıklara yapılan zamların TÜFE oranıyla sınırlı tutulması ve bu farklılıkları daha da derinleştirmiştir.”

Teklifin gerekçesinde, 1987’de çıkarılan süper emeklilik yasasına göre ekstra bir bedel karşılığında bağlanan aylıkların sonraki yıllarda bağlanan aylıkların gerisinde kaldığı belirtilerek, “Kanun teklifi aylık bağlama sistemindeki değişikliklerden kaynaklanan bu haksızlıkları ortadan kaldırarak emeklilerimizin mağduriyetlerini gidermek amacıyla hazırlanmıştır” denildi.

Bir yılda tamamlanacak

Teklifin getirdiği düzenlemeler şöyle:

1 Ekim 2008’den önce 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerine göre bağlanmış bulunan sürekli iş göremezlik gelirleri ile malullük, yaşlılık ve ölüm aylıkları, söz konusu kanunun yürürlükten kaldırılan maddeleri doğrultusunda 1 Ekim 2008 itibarıyla yeniden hesaplanacak. Bu hesaplama sonucunda gelir ve aylıklarda meydana gelen artış tutarlarına 1 Ekim 2008’den bu kanunun yürürlük tarihine kadar gelir ve aylıklara yapılan zam oranları uygulanmak suretiyle bulunacak miktarlar, bu kanunun yürürlük tarihini takip eden ay başından geçerli olmak üzere ilgililerin gelir ve aylıklarına eklenecek.

Gelir ve aylıklarında artış meydana gelmediği tespit edilenlerin gelir ve aylık tutarlarında değişiklik yapılmayacak. Sosyal Güvenlik Kurumu’nca yapılması gereken işlemler kanunun yürürlük tarihinden itibaren bir yıl içinde tamamlanacak.

Teklif ne getiriyor?

Teklif, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa’nın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden önce birbirinden farklı sistemlere göre hesaplanarak bağlanan gelir ve aylıkların aynı sisteme göre yeniden hesaplanması ve bu hesaplama sonucunda gelir ve aylıklarda artış meydana gelmesi halinde artışların kanunun yürürlük tarihini takip eden aybaşından itibaren uygulanmasını öngörüyor.

 

Bu haber 688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,207 µs