En Sıcak Konular

Ses kaydındaki itiraflar ispat etti

28 Ağustos 2011 09:57 tsi
Ses kaydındaki itiraflar ispat etti AK Partili Canikli, yapılan düzenlemenin ne kadar yerinde olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Koşaner’e ait olduğu iddia edilen ses kaydında Sayıştay denetimiyle ilgili uyarılar dikkat çekiyor.

AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli, düzenlemenin ne kadar yerinde olduğunun bu sözlerle ortaya çıktığını belirterek “Askerin tek bir kuruş harcaması bile denetlenecek. Bu demokratik idarenin gereğidir” dedi.

Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’e ait olduğu iddia edilen ses kaydında Sayıştay düzenlemesiyle ilgili önemli itiraflar yer alıyor. Koşaner, Sayıştay’ın askeri harcamalarla ilgili denetim yapacağını belirterek, toplantıya katılanları uyarıyor. Sayıştay Kanunu’nda 2010 yılı sonunda yapılan düzenleme ile askeri harcamaların denetlenmesinin yolu açıldı.AK PartiGrup Başkanvekili Nurettin Canikli, askeri harcamaların denetlenmesine yönelik Anayasa değişikliğinin 2004 yılında yapıldığını Sayıştay Kanunu’nun ise 2010 yılında çıktığını hatırlattı. Canikli, Sayıştay Kanunu’nda bütün kamu kurumları gibi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin harcamalarının da Sayıştay tarafından denetlenmesine yönelik düzenleme yapıldığını belirtti.

DİDİK DİDİK DENETLENECEK

Bu düzenlemenin ne kadar yerinde olduğunun Koşaner’e ait olduğu iddia edilen sözlerle ortaya çıktığını vurgulayan Canikli, “Bu düzenleme ile askerin tek bir kuruş harcaması bile Sayıştay tarafından denetlenecek.Diğer kurumların harcamaları nasıl denetleniyorsa TSK’nın harcamaları da didik didik denetlenecek. Bu demokratik idarenin gereğidir. TSK’nın harcamalarının denetim dışında kalması düşünülemezdi” dedi.

RAPORLAR AÇIKLANMAYACAK

Canikli, Sayıştay Kanunu’nda yapılan değişiklikle askeri harcamaların denetlenmesine rağmen hazırlanan raporların açıklanmasına sınırlama getirildiğini açıkladı. Askeri harcamalarla ilgili raporların nasıl açıklanacağı çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenecek. Canikli, gizli kalması gereken bazı askeri bilgilerin kamuoyuna açıklanmayacağını sözlerine ekledi.

Harcama denetlenmeli

Sayıştay Başdenetçisi Hasan Tuna Göksu Sayıştay Dergisi’nde yer alan yazısında askeri harcamaların denetlenmesinin gerekliliğine dikkat çekmişti. Göksu şunları kaydetmişti: “Anayasaya gör e milli güvenlik siyasetinin tayin ve tespitinde yetkili olanBakanlar Kuruluve uygulanan bu siyasetin bir anlamda denetleyicisi konumunda bulunan Meclis’in bu kavram içinde tanımlanan savunma harcamalarını denetlemesi bir yetki olduğu kadar aynı zamanda bu kurumların temsilcisi oldukları topluma karşı bir gör ev olarak da kabul edilmelidir.

Dolayısıyla bu anlamda savunma harcamalarının bağımsız bir dış denetim organı olan Sayıştay tarafından uluslararası alanda kabul edilmiş kriterler çerçevesinde denetlenmesi ülkemiz adına bir zorunluluk olarak görülmelidir. Gerçekleştirilecek bu denetim bir taraftan kamu harcamalarında şeffaflığı sağlayacak diğer taraftan da askeri bürokrasinin kendi görev sınırları içinde hareket etmesini zorunlu kılarak askeri bürokrasinin de bir amaç olarak ulaşmak istediği objektif kontrolü sağlamış olacaktır.”

bugün

Bu haber 826 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,764 µs