En Sıcak Konular

Koşaner'in itirafları TSK için bir fırsat

28 Ağustos 2011 14:27 tsi
Koşaner'in itirafları TSK için bir fırsat Koşaner'in itirafları basın camiasında da geniş yankı uyandırdı.

'Rejim revize edilmeden ordu revize edilmez'

Eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'e ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarındaki konuşmalar basın camiasında da geniş yankı uyandırdı.

Gazeteciler ve hukukçular ordunun geldiği son durumu değerlendirdi.

Eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'e ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarındaki konuşmalar basın camiasında da geniş yankı uyandırdı. O dönem de askerî yetkililerce kabul edilmeyen ihmal iddiaları, internete düşen ses kaydında doğrulanıyor. İtiraf anlamına gelen bu açıklamaların orduda revizyon için bir fırsat olduğunu değerlendiren yazarlar ve hukukçular, bu sayede gerekli düzenlemelerin yapılabileceğini düşünüyor.

Emekli Askerî Hakim Faik Tarımcıoğlu: İnşallah bu itiraflar TSK için milat olur. Revizyon zorunlu hale geldi. Ordunun artık siyasete müdahale eden zihniyetinden ve hantal olan teknik yapısından kurtularak bir reorganizasyonla yenilenmesi gerekli. Hükümet ve Genelkurmay arasında kurulacak ortak diyalogla sorunlar çözüme kavuşturulmalı.

Emekli Askerî Hâkim Ümit Kardaş: Askeriyedeki eğitimlerde demokrat asker yetiştirmek eğitimin öncelikli amacı olmalıdır. Her hal ve durumda devlet yönetimine el koyma yetkisini kendinde gören düşünce yapısı sona ermelidir. Kanunlarla TSK'ya verilen yapısal özerklik artık ortadan kaldırılmalı, bir an önce Milli Savunma Bakanlığı bünyesine alınmalıdır. Askerî Yargıtay ve Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'nin de bir an önce kaldırılması gerekiyor.

İsmet Berkan (Hürriyet): Kum torbalarının dizilmesi konusunda bile henüz eğitim verilmediyse ben merak ediyorum sivil olarak ordu içinde ne yapılıyor? Ne öğretiliyor bu askere. Yarın bir gün çocuğunu askere gönderecek biri olarak merak içindeyim. Buradan da ordunun hesap verebilirliği konusu ortaya çıkıyor. Bunu da benim adıma Meclis'in sorması lazım. Eksik olan yasaları düzenlemelilerse onu yapsınlar.

Mehmet Altan (Star): Rejimde revizyon olmadan orduda revizyondan bahsedilemez. Bir önceki Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, 'Ordu milletin bir parçasıdır.' diyordu. Onun için de ölen çocukların hesabı sorulmaz. O yüzden orduyu revize ederek bu işi halledemeyiz. Siyasilerin bu durumu büyük bir ifşa kabul edip askerlerle birlikte ses kaydı üstünden rejimin demokratikleştirilmesi konusunu görüşmesi lazım.

Nazlı Ilıcak (Sabah): Maalesef asker, 'cumhuriyeti koruma ve kollama' sözünü, hep, 'siyasi iktidara rağmen, harekete geçmek' olarak algıladı. Koşaner'in konuşması çürüyen bir yapıyı gözler önüne serdiği için çok önemli. Kim sızdırmışsa iyi ki de sızdırmış. Hiç değilse profesyonel birlikler kurmanın, terörle mücadeleyi İçişleri Bakanlığı denetiminde yürütmenin doğru ve haklı bir tercih olduğu anlaşıldı.

Murat Yetkin (Radikal): TSK'da bir kez daha reform zamanı gelmiş, kapıya dayanmıştır. Koşaner kasetlerinden bu dersin çıkarılması lazım. Asker ev temizliğine başlamak için yeni bir bant kaydının yayımlanmasını mı bekliyor?

Can Dündar (Milliyet): Bir Genelkurmay Başkanı, "Masum erimizi alnından vurduk, kabahatliyiz." diyorsa, 'Balyoz'da evrakları çaldırdıklarından şikâyet ediyorsa bunu hiçbir gazeteci görmezden gelemez; gelene de gazeteci denmez.

Avni Özgürel (Radikal): Bu düşüncelerle aslında içeride bir revizyona yönelim olduğunu görüyoruz. Koşaner, 1960'ların asker kuşağının son temsilcisi. Önemli olan bu yöntem ve metot değişikliğiyle birlikte hem hukukî altyapının değişmesi hem de bir zihniyet değişikliği.

zaman



Bu haber 1,182 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,001 µs