En Sıcak Konular

İrine Kasırgası ABD'ye diz çöktürdü

28 Ağustos 2011 09:13 tsi
İrine Kasırgası ABD'ye diz çöktürdü Hızı bir ara saatte 130 kilometreye kadar ulaşan kasırga New York'a girerken tropik fırtınaya dönüştü.

ABD'yi etkisi altına alan Irene kasırgasının, ülkenin Atlantik Okyanusu sahilinin orta kesimine doğru ilerlediği bildirildi.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi'nden yapılan açıklamada, saatteki hızı 130 kilometreye kadar çıkan kasırganın, saatte 28 kilometre hızla kuzey-kuzeydoğu yönüne doğru ilerlediği belirtildi.

Kasırganın merkezinin, New York kentinin 315 kilometre güney-güneybatısında olduğu bildirilmişti.

LONG ISLAND'DA ŞİDDETİ ARTABİLİR
Hava durumu uzmanları, daha serin sulara doğru ilerlemesine karşın, Irene kasırgasının yine de bugün öğle saatlerinde New York kentinin Long Island adası yakınında karayla yeniden temas edene kadar kasırga seviyesinde esmeye devam edeceğini kaydediyor.

ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinden New Jersey eyaletine kadar 1,8 milyon kişinin elektriksiz kalmasına yol açan kasırga nedeniyle açıklanan uyarı alanı, Massachusetts eyaletine bağlı Nantucket adasına kadar genişletildi.

ÖLÜM SAATTE 120 KİLOMETRE HIZLA KARAYA ÇIKTI
Tahminlere göre Irene, New Jersey'de karayla yeniden temasa girerek New Jersey kıyılarını saatte 120 kilometre hızla vurdu. Şu anda ise Irene'in New York'un 160 kilometre güney ve güney batı bölgesinde bulunduğu belirtiliyor.

Buna karşılık New York'ta halk kasırga nedeniyle gelen hafif yağmurlar sonrasında New York sokaklarını eğlence yerine çevirdi. New York Belediye Başkanı Bloomberg'ün, "Irene, New York'a ulaştı, artık dışarıda olmak güvenlik değil" uyarısı sonrasında genelde sokaklar boş olsa da gençlerin  boş caddelerdeki oyunları ile New YorK'un karanlığa gömülen görüntüsü gün boyunca kameralara böyle yansıdı.


GLORIA'DAN SONRAKİ EN GÜÇLÜ KASIRGA
Bu arada Irene'in New York şehrini J.F. Kennedy havalimanından saatte 93 kilometre hızla vurmaya başladığı bildiriliyor. Irene'in 1985 yılında Gloria kasırgasından sonra New York'un maruz kaldığı en güçlü kasırga olabileceği belirtiliyor. Irene'in sadece New York kentinde yol açabileceği hasara yönelik tahminler ise 6.5 milyar dolar, toplamda ise 20 milyar dolara ulaşıyor.

Bir amatör kameradan kusursuz fırtına

NEW JERSEY'DE 9 ÖLÜ
ABD'nin New Jersey eyaletini bu sabah vuran Irene kasırgasında ölenlerin sayısı 8'e çıktı.

Kuzey Carolina ve Virginia eyaletlerine şiddetli yağmur bıraktıktan sonra New Jersey'e ulaşan kasırga yüzünden en az 2 milyon ev elektriksiz kaldı.

Ulusal Kasırga Merkezi, Irene'nin New York kentinin 160 kilometre kadar güneyinden kuzeye doğru ilerlediğini bildirdi.

New Jersey hayalet şehre döndü

NEHİRLER TAŞMAYA BAŞLADI, KASIRGA MANHATTAN'I VURUYOR
Son gelen bilgiler, Irene kasırgasının Manhattan bölgesini etkisi altına almaya başladığı yönünde. Long Island'dan karaya çıkan kasırganın özellikle Doğu ve Hudson nehirlerinin taşmasına neden olduğu ve bölgede birçok ağacı kökünden sökerken, evleri de kullanılamaz hale getirdiği belirtiliyor.

HUDSON NEHRİ TAŞTI
Buna karşılık fırtınanın hızının artmıyor olması sonrasında Irene, kasırga seviyesinden tropik kasırga seviyesine düşürüldü. Kasırga seviyesindeyken 130 kilometre/saat hıza ulaşan Irene'in son tahminlere göre hızı New York şehri içerisine girmeye başladıktan sonra 104 kilometre/saate kadar geriledi.

HOLLAND KÖPRÜSÜ KAPATILDI
Fakat yetkililer taşan Hudson Nehri nedeniyle halen önlem almayı bırakmış değil. En son Holland Tüneli risk nedeniyle kapatıldı.
Irene kasırgasının etkisi nedeniyle yükselen Hudson nehri Manhattan'ın aşağı kesimlerine doğru taşmaya başladı.
Holland Tüneli, Hudson nehrinin altında bulunuyor ve Manhattan ile New Jersey'i birbirine bağlayan Interstate 78 otoyolunun uzantısı.

Yetkililer, alçak semtlerde yaşayan 370 bin kişiden evlerini terk etmesini istedi. Çok sayıda tünel ve yolun sular altında kaldığı New York'ta köprülerin büyük bölümü de trafiğe kapatıldı. Toplu taşıma araçları ve metro sistemi ise dün öğleden itibaren hizmet vermeyi durdurmuştu.
Kasırganın beraberinde getirdiği yağışlar neticesinde çok sayıda park sular altında kaldı. Aynı zamanda hava ulaşımını da felç eden felaket yüzünden 9 bin uçuşun iptal edildiği öğrenildi.

Habertürk



Bu haber 1,564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,991 µs