En Sıcak Konular

2030: 26 milyon kişi obez olacak

26 Ağustos 2011 14:21 tsi
Avrupanın en obez toplumu olan İngiltere'de, 2030 yılında 26 milyon kişinin obeziteden muzdarip olacağı belirtildi...

Ülkedeki obezite oranının önümüzdeki 20 yıl içinde yüzde 73 artarak, 15 milyon kişiden 26 milyona yükseleceği kaydediliyor.

Sağlık Bakanlığı'nı obezite rahatsızlığına yönelik gerekli adımları atmamakla eleştiren uzmanlar, önlem alınmadığı takdirde obezite rahatsızlığının ülkenin en büyük sağlık problemi olacağına dikkat çekiyor. Söz konusu rahatsızlık, kalp krizi, şeker hastalığı ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığın başlıca sebebi olarak gösteriliyor.

Öte yandan, ülke ekonomisinin kötüye gitmesi sonucu aile bütçelerindeki daralma ve hastanelerdeki yoğunluğun artmasına rağmen obezite oranlarının hızlı şekilde artması yetkilileri şaşırtıyor.

Harvard Üniversitesi'nden profesör Steven Gortmaker, obezitenin ne tür sonuçlar doğuracağını toplumun tam olarak bilmediğini söyleyerek, bu konuda insanları bilinçlendirmenin önemine vurgu yapıyor. Gortmaker, bu işe en başta çocukları marketlerdeki sağlıksız gıdaları alma alışkanlığından vazgeçirmekle başlanabileceğini aktarıyor. Uzmanlar ise çocukların rahatlıkla satın alabileceği şeker ve benzeri gıdalardaki vergi oranlarını arttırıp denetimlerini yoğunlaştırılmasını talep ediyor.

Dünyanın önde gelen tıp dergisi The Lancet'te konuyla ilgili yayınlanan araştırma raporunda, obezite hastalığının dünyanın en büyük sorunlarından biri haline geleceğine dikkat çekiliyor. Konu Birleşmiş Milletler'in (BM) "bulaşıcı olmayan" hastalıklar üzerine önümüzdeki ay yapacağı toplantıda ele alınacağı ve bu rahatsızlığa "kişisel sorumluluk" nazarıyla bakarak konuya ilgisiz davranan hükümetlerin uyarılacağı belirtiliyor.

cha



Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,073 µs