En Sıcak Konular

Koşaner, Balyoz davasında tartışma konusu oldu

26 Ağustos 2011 13:27 tsi
Görev süresinin dolmasına iki gün kala üç kuvvet komutanı ile birlikte emeklilik dilekçesi veren eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner, Balyoz davası duruşmasında tartışma konusu oldu.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz davasının duruşmasına, Güneydoğu gazileri Ömür Karaman, Halil Başol, Serdar Celensu, Yılmaz Yiğit, Cemil Şenoğlu, Koray Gürbüz ve İzzet Ertunç da izleyici olarak katıldı. Gaziler, çıkışta da yazılı bir açıklama yaparak, balyoz davası sanıklarına destek verdiklerini dile getirdi.

Tutuklu sanık emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, son günlerde internet ortamına düşen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner'e ait olduğu iddia edilen ses kaydı nedeniyle mahkemenin tedbir alıp işlem yapması için talepte bulunacağını söyledi. Ersöz, "Kamuoyu ve mahkemeler, manipülatif eylemler ve ses kayıtlarıyla etkilenmeye çalışılmaktadır. Koşaner açıklamalarını yapacak, kendini savunacaktır. Ses kaydında geçen Balyoz belgeleriyle ilgili bir takım değerlendirmelerin mahkemenin huzurunda açıklanması gerekir. Gerçekten Koşaner Balyoz belgelerinin 1. Ordu'dan çıktığını mı düşünüyor. Bu yayınları yapanı insafa davet ediyorum." diye konuştu. Ersöz, Koşener'e ait olduğu ileri sürülen ses kayıtlarıyla ilgili çıkacak haberlere tedbir kararı verilmesini talep etti.

Tutuklu sanık Tümamiral Cem Gürdeniz de söz alarak emekli Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in istifa öncesi yaptığı "Tutuklamaların evrensel hukuk kaidelerine, hakka, adalete ve vicdani değerlere uygun olarak yapıldığını kabul etmek birçok hukukçunun da ifade ettiği gibi mümkün değildir." açıklamasını okudu. Ardından bu sözleri söyleyenin devlet protokolünde 4. Sırada yer aldığını vurgulayan Gürdeniz, yargılamanın yabancı ülkelere fayda sağladığını belirtti.

Bu sözler üzerine mahkeme başkanı Ömer Diken, mahkemenin kimseden talimat almadığını, kanun ve vicdanlara göre karar verdiğini söyledi. Başkan Diken, "Adil yargılamaya müdahalenin, protokoldeki birisinin mahkemenin kararları karşısında söylediği sözlerdir. "dedi. Başkanın bu çıkışına sanık avukatlarından Ahmet Keskin, "Sayın Başkan sanıkları mazur görmeniz lazım. Adil yargılamayı etkilemeye yönelik sözleri sanıklar açısından anlaşılabilir. Bülent Arınç'ın da dava ile ilgili açıklamaları oldu." dedi.

Başkan Diken de avukata cevaben "Adil yargılama ile ilgili ilk beyanı sanık ifade etti. Devlet protokolündeki birinin tahliye kararı çıkmamasının ardından 'Anlayamıyoruz, olmuyor, gitmiyor, yürümüyor' tarzındaki açıklamaları adil yargılamayı etkileme çabasıdır. Bu açıklama bizi etkilemeye yöneliktir. Biz dosyada ne varsa ona bakarız. Protokoldeki birinin değil. Türkiye Cumhuriyetinde kim ne açıklama yaparsa yapsın bizi ilgilendirmez. Mahkeme heyetinde herkesin bir oyu var. Hakimler, kanunlara ve vicdanlarına göre karar verir." ifadesini kullandı.

Sanık Mustafa Önsel de söz alarak "Arka sıralarda oturan bir kişi olarak artık savunmalara geçilmesini bekliyorum" sözleri ile uzayan tartışmaya tepki gösterdi.

Bu arada duruşmaya güneydoğudaki çatışmalarda yaralanan 7 gazi de tekerlekli sandalye, koltuk değnekleri, protez kol ya da bacakla duruşmaya izleyici olarak katıldı.

Duruşmaya verilen 10 dakikalık arada 30 Ağustos'ta kutlanacak Zafer Bayramı'nda duruşmanın görülmeyecek olmasını göz önüne alan sanık yakınları Türk bayraklı ve pankartlı kutlama yaptı. "Zafer Bayramınız kutlu olsun" yazılı iki ayrı pankart açan izleyiciler Türk bayraklarını da uzun süre ellerinden indirmedi. Sanıklar, kendilerine böyle bir sürpriz hazırlayan yakınlarını ayakta alkışladı.

cihan

Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,435 µs