En Sıcak Konular

Bingazi'de Kaddafi izleri siliniyor

26 Ağustos 2011 10:52 tsi
Libya'da muhalefetin merkezi konumundaki Bingazi'de Muammer Kaddafi rejiminin izleri siliniyor.

Muammer Kaddafi'nin ve ailesinin Bingazi'ye geldiklerinde kullandıkları ve Şubat ayında Bingazi'de olayların başlamasının ardından isyancılar tarafından ele geçirilen saray tamamen tahrip edilmiş.

Saray, eskiden halka kapalı olduğu için Bingazililer içerideki ortamı hep merak etmişler. Sarayın ele geçirilmesi ve etrafındaki duvarların yıkılmasıyla vatandaşlar, hep merak ettikleri mekanı görme fırsatı yakalamışlar.

Aradan yaklaşık 6 ay geçmiş olmasına rağmen hala araçlarıyla gelerek yanmış ve yıkılmış sarayı ziyaret edenler var. Sarayın ayakta kalan duvarlarına ise halk özgürlük sloganları ve Kaddafi karikatürleri çizmiş.

Sarayda çekim yapan AA ekibine konuşan Libya milli basketbol takımı oyuncularından Zeynel Abidin Mekraz, İktidarının ilk yıllarında sık sık Bingazi'ye gelen ve sarayda kalan Kaddafi'nin ilerleyen yıllarda Bingazi'deki halk muhalefetinden çekinerek şehre daha az gelmeye başladığını söyledi.

Kaddafi'nin kentteki muhalefet nedeniyle Bingazi'yi sevmediğini ve cezalandırdığını ifade eden Mekraz, olayların başladığı 17 Şubatta sarayda bulunan Kaddafi'nin oğlu Al Saad'ın da helikopterle kaçtığını kaydetti.

Olaylar sırasında sarayın ana kapısında konuşlanan keskin nişancıların halkın üzerine rastgele ateş ettiğini ve bir çok sivilin hayatını kaybettiğini anlatan Mekraz, olayların büyümesinin ardından 2 çocuk babası El Mehdi Zeo isimli vatandaşın patlayıcı madde ve benzin bidonlarıyla doldurduğu aracıyla kapıya gittiğini ve aracını patlattığını belirtti.

El Mehdi Zeo'nun kendisini feda etmesinin ardından isyancıların sarayı ele geçirdiğini anlatan Mekraz, Zeo'nun Libyalılar için artık bir kahraman olduğunu ifade etti.

Sarayın düşmesinin ardından halkın merak içinde saraya gittiğini belirten Mekraz, yıllardır halka kapalı olan sarayı görmek için başka şehirlerden de gelenler olduğunu söyledi.

Kaddafi'nin sarayının alt bölümünde ise hapishane ve cephanelik bulunuyor. Yatak ve temizlik için suyun bulunmadığı bölmelerde muhalifler ve Kaddafi'ye itaat etmeyen askerler hapsedilmiş.

Cephanelikteki mermilere el koyan isyancılar, bu mermileri Kaddafi'ye bağlı askerlere karşı kullanmışlar. Sarayın altındaki sığınak ise kalın duvarları ve demir kapısıyla dikkat çekiyor.

Sarayın bahçesinde çöp yığınları ve çok sayıda yanmış araç var. Bahçedeki ağaçlardaki zeytinleri ise çocuklar topluyor.

Kaddafi döneminde Bingazi Emniyet Müdürlüğü olarak kullanılan bina da olaylar sırasında isyancılar tarafından yakılmış.

-OKULLAR ASKERİ ÜS OLARAK KULLANILIYOR-

Bingazi'de isyancıların kenti ele geçirmesinin ardından okullar askeri üs olarak kullanılmaya başlanmış. Askerler ve polisler okullarda yatarken, askeri araçlar bahçede bekliyor.

Daha önce uluslararası üniversite olarak hizmet veren bir binada da şu anda askerler kalıyor. Okulun duvarları ise çatışmalarda zarar görmüş. Duvarlarda uçaksavar mermisi izleri var.

Okulların giriş kapılarının üstlerinde kum çuvallarından mevziler yapılmış.

Yeni eğitim döneminin yaklaşmasına rağmen okulların ne zaman açılacağı henüz belli değil. Ulusal Geçiş Konseyi yetkililerinin üniversiteler olmasa bile ilköğretim okullarında eğitimin başlamasını planladıkları belirtiliyor.

-EN ÖNEMLİ PROBLEM ÇÖP YIĞINLARI-

Bingazi'de isyanın ardından bozulan kamu düzeni nedeniyle çöp yığınları oluşmuş. Yol boyunca bırakılmış çöpler ve boşaltılmayan çöp konteynırları halkın sağlığını tehdit ediyor.

Zeynel Abidin Mekraz, Bingazi'de çöpleri toplayan ve genellikle Libya'nın güneyindeki Afrika ülkelerinden gelen işçilerin olayların başlamasının ardından ülkeden kaçtıklarını söyledi.

Libyalıların daha önce çöp toplama işinde çalışmadığını anlatan Mekraz bu nedenle çöplerin ortada kaldığını belirtti.

Kentte sık sık elektrik sıkıntısı da yaşanıyor. Akşam saatlerinde düzensiz olarak kentte bölümler halinde elektrikler bir süre kesiliyor.

-HAYAT TERAVİHTEN SONRA BAŞLIYOR-

Kaddafi güçleriyle uzun süredir mücadele eden halk, sıcağın ve Ramazan ayının da etkisiyle gündüzleri evlerinden pek çıkmıyor.

Gün boyunca kapalı olan dükkanlar akşam 9 buçuktan sonra açılıyor. Halk teravih namazının ardından sokaklara çıkıyor ve dükkanlar sahura kadar açık kalıyor.

Kent genelinde yarım kalmış çok sayıda inşaat var. Bingazi'de güvenlik büyük ölçüde sağlanmış olsa da inşaat şirketleri ve çalışanlar henüz ülkeye dönmüş değil.

aa

Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,005 µs