En Sıcak Konular

ABD'nin notunu kıran Başkan'ın ipini çektiler!

24 Ağustos 2011 15:42 tsi
ABD'nin notunu kıran Başkan'ın ipini çektiler! Tarihinde ilk kez ABD’nin ‘AAA’ olan notunu ‘AA’ya indirerek tüm dünya piyasalarını karıştıran uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Başkanı ve CEO’su Deven Sharma, görevinden alındı.

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin 1917’den bu yana ‘AAA’ olan notunu bir kademe indiren Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s’un (S&P) Başkanı ve CEO’su Deven Sharma görevini bırakıyor.

S&P’nin ana kuruluşu McGraw-Hill’den yapılan açıklamada, 2007’den itibaren S&P’nin Başkanlığı’nı yapan Sharma’nın 12 Eylül’de yerini Citibank Operasyon Direktörü Douglas Peterson’a bırakacağı belirtildi.

Financial Times gazetesi de McGraw-Hill şirketinin yönetim kurulunun yaptığı toplantıda Sharma’yı değiştirme kararı aldığını yazdı.

“S&P kıyaslanabilir, ileri görüşlü ve şeffaf değerlendirmeler yapmaya devam edecek” denilen kurumun açıklamasında, Sharma’nın yıl sonuna kadar kuruluşun stratejik portföy gözden geçirme biriminde çalışmayı sürdüreceği ifade edildi.

Deven Sharma, 2002’de danışmanlık firması Booz Allen Hamilton’dan McGraw-Hill şirketine geçmiş ve Küresel Stratejiden Sorumlu Başkan Yardımcı olarak görev yapmıştı. S&P’de 2006’da yatırım hizmetleri ve küresel satışlardan sorumlu başkan yardımcısı olarak çalışan Sharma, 2007’de S&P’nin Başkanı ve CEO’su olmuştu.

2 trilyon dolarlık kavga

S&P’nin, 5 Ağustos’ta ABD’nin “AAA” olan uzun vadeli kredi notunu ‘AA’ya indirmesinden sonra küresel borsalarda büyük satışlara yol açmış, ABD Hazinesi ve ABD Başkanı Barack Obama S&P’nin kullandığı yöntemi eleştirmiş, not indirimi kararının doğru olmadığını savunmuştu.

ABD Hazinesi, kararın ‘politik’ olduğunu bildirerek, S&P’nin kasten yanlış veri tabanı kullanarak yaptığı hesaplamada harcama kesintisine ilişkin 2 trilyon dolar hatalı bir karar verdiğini belirtmişti.

S&P, ülkenin kredi notunu düşürmesiyle ilgili açıklamasında, ABD’nin en az 2.1 trilyon dolar olarak belirlediği harcama kesintisinin 4 trilyon dolar olması gerektiğini belirtmişti. Ancak daha sonra kuruluş hatasını kabul etmişti.

ABD Adalet Bakanlığı, 2008-2009 yıllarındaki finansal krize yol açan mortgage kredilerine değerinin üzerinde not verip vermediği konusunda S&P hakkında soruşturma başlatmıştı.

Başkan Obama milyarder yatırımcı Buffett’tan akıl alıyor

ABD Başkanı Barack Obama, ABD’de 5 Eylül tarihinde kutlanacak İsçi Bayramı’ndan sonra açıklayacağı ekonominin canlandırılması ve istihdam artırılması planlarıyla ilgili olarak ünlü milyarder yatırımcı Warren Buffett’a akıl danışıyor.

Beyaz Saray sözcülerinden Josh Earnest yaptığı açıklamada, Başkan Obama ve Buffett’ın ekonominin genel durumunu ve son birkaç aydır karşı karşıya kalınan ters rüzgarlara verilecek reaksiyonu masaya yatırdıklarını söyledi.

Earnest, “Yatırımları teşvik edecek, ekonomik büyümeyi artıracak bazı olası tedbirler konusunda konuştular. ABD’nin uzun vadeli mali durumuna çözüm olabilecek bazı tedbirleri de değerlendirdiler. Öncelikli konulardan biri istihdam oldu. İşsizlik sorununu etraflıca konuştular” dedi.

Yüksek vergi alın isteği

Milyarder yatırımcı Warren Buffett, ABD Kongresi’ne ülkedeki zenginlere yüksek vergilendirme yapılması önerisi getirmişti.

Buffett, “Arkadaşlarım ve ben milyarder dostu Kongre tarafından uzun bir süre boyunca şımartıldık. Şimdi hükümetimizin paylaşılmış fedakarlık konusunda ciddi bir şekilde harekete geçme zamanı” açıklaması yapmıştı.

Buffet, zenginlerden alınacak yüksek verginin ABD bütçe açığının azaltılmasına fayda sağlayacağını ancak yatırım ve istihdam büyümesini etkilemeyeceğini söylemişti.

Vatan



Bu haber 1,092 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,362 µs