En Sıcak Konular

Çin, Kaddafi sonrası için endişeli

24 Ağustos 2011 12:13 tsi
Çin, Kaddafi sonrası için endişeli Libyalı isyancıların elinde bulunan bir petrol şirketinin yetkilisi, NATO’nun Libya lideri Muammer Kaddafi rejimine karşı başlattığı askeri harekâtı desteklemeyen ülkelerle ticaret alanında sıkıntılar yaşayabileceklerini belirtti.

İsyancıların NATO operasyonlarını desteklemeyen ülkelerle ticari ilişkilerini durdurabileceklerine yönelik açıklamaları üzerine, Çin, Kaddafi sonrası dönemde Libya’daki yatırımlarını korumak için harekete geçti.

Çin Ticaret Bakanı Yardımcısı Wen Zhongliang, dün yaptığı açıklamada, “Çin’in başta petrol olmak üzere Libya’daki yatırımları ikili ekonomik ilişkiler açısından çok büyük önem taşıyor” dedi.

Wen, “Libya’da istikrarın tekrar sağlanmasının ardından bu ülkedeki Çinli yatırımcıların çıkarlarını ve yatırımlarını korumaya devam edeceğiz ve ikili ekonomik ilişkileri devam ettirmeyi umuyoruz” ifadesini kullandı.

Wen’in sözleri, Libyalı isyancılara ait Agoco şirketinin Reuters haber ajansına verdiği açıklamanın ardından geldi. Yetkili, “İngiltere, Fransa ve İtalya gibi Batılı ülkelerle bir sorunumuz yok. Ancak Rusya, Çin ve Brezilya ile politik sıkıntılar yaşayabiliriz” dedi.

SADECE PETROL DEĞİL

Çin, Libya’da Mart ayında başlatılan askeri operasyon için Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamada çekimser kalmış, başlatılan hava harekatlarının “kendilerinde derin endişe uyandırdığını” belirtmişti. Çin, Libya hükümetinden temsilcileri ağırlamış, aynı zamanda Libya Ulusal Konseyi’nin de önemli bir politik güç ve diyalog ortağı olarak tanımlamıştı.


Çin, ham petrolünün yaklaşık yüzde 3’ünü Libya’dan sağlıyor. İki ülke arasındaki ticari ilişkiler yeraltı kaynaklarıyla da sınırlı değil. Çin açısından, iş gücü ve teknoloji ihracatı çok daha önemli bir paya sahip.

Çin basınında yer alan verilere göre, iç savaşın patlak vermesinden önce Libya’da 75 Çin şirketi faaliyet gösteriyordu. Bu şirketlerde çalışan, ancak savaş patlak verince tahliye edilen personel sayısı ise 36 bin.

Hürriyet (Guardian)



Bu haber 1,027 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,545 µs