En Sıcak Konular

İsrail ve Türkiye'nin baharları

24 Ağustos 2011 11:45 tsi
Filistin ve Kürt sorunu, kendilerini İsrail ve Türkiye’ye dayatıyor. İki sorun da Arap ülkelerindeki reform ve özgürlük ihtiyacı kadar önemli. Lübnan gazetesi Nehar'dan Semih Saab'ın analizi:

Semih Saab *

Altı aydır Ortadoğu’da yaşanan siyasi karışıklıklar giderek çeşitleniyor. Neredeyse hiçbir bölge ülkesi, değişim krizlerinden uzak değil.

Bazıları bunu Batı’nın ‘Arap baharı’ adını vermek istediği siyasi ve sosyal hareketliliğe dayandırsa da, Türkiye ve İsrail gibi başka ülkelerin sıkıntıları, ‘baharla’ ilişkisi olmayan iki kronik sorunda saklı.

Hem Batılı medya organlarında tekrarlanan hem de bir kısım Arap medyasında yankı bulan Tunus, Mısır, Suriye ve Yemen’deki protestoların, Filistinlilere sorunlarını hatırlattığı ve onları bağımsız bir Filistin devletinin tanınmasını istemek üzere BM’ye yönelttiği düşüncesi doğru değil.

Keza Türkiye’deki Kürtlerin de Arap baharından etkilendiği ve Başbakan Erdoğan’ın Kürt sorununu atlayarak, kendi iç sorunu olarak gördüğü Suriye evini düzenlemekle meşgul olduğu bir zamanda, Ankara’ya karşı savaşlarını tırmandırma kararı aldıkları savı da doğru değil.

Sözgelimi Türkiye’deki Kürt sorununun hareketlenmesinde, Tunuslu Muhammed Buazizi’nin hiçbir rolü olmadı.

Kürtler ve Filistinliler

Filistin sorunu çözümsüzlüğe terk edilmiş durumda. Çünkü ABD, bu soruna 1967 sınırlarında bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını ve milyonlarca mültecinin dönüşünü garanti eden adil bir çözüm bulmak için, peşi sıra gelen İsrail hükümetlerine baskı yapmaya yıllarca kadir olamadı.

BM’ye gitme eylemi, tam da bu Amerikan acizliği, İsrail küstahlığı ve Filistinlileri vuran ümitsizlik sonrası gerçekleşiyor. Öte yandan Türkiye Kürtleri de peşi sıra gelen Türk hükümetlerinden hatırı sayılır bir çözüme varmaksızın, onlarca yıllık sorunlarını Erdoğan’a hatırlatmak için ‘Arap baharını’ beklemedi.

Nihayetinde Filistin ve Kürt sorunları, kendilerini İsrail ve Türkiye’ye dayatıyor. İki sorun da Arap ülkelerindeki reform ve özgürlük ihtiyacı kadar önemli. Batı’nın gözünde iki demokratik ülke olan İsrail ve Türkiye’nin, Filistinlilerin ve Kürtlerin en basit saygın yaşam taleplerini görmezden gelmesini, Batı’nın kendi çıkarlarından hareketle uyguladığı çifte standart politikayla açıklayabiliriz.

* Nehar, Ürdün gazetesi, Tercüme: Radikal



Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,811 µs