En Sıcak Konular

Libya'nın Ankara Büyükelçisi sessizliğini bozdu

24 Ağustos 2011 10:42 tsi
Kaddafi tarafından 2009 yılında Ankara’ya atanan Büyükelçi Ziad Muntasser yaşananlardan sonra 6 aydır neden sustuğunu açıkladı. 'Altı aydır zor günler geçirdim. Kaddafi'nin adamı değilim' diyen Büyükelçi Muntasser'in açıklamaları şöyle:

Muammer Kaddafi’nin iktidardan devrilmesinden saatler sonra Libya’nın Ankara büyükelçilik binasında ilginç gelişmeler yaşandı.

Libya’da Kaddafi’ye karşı direniş başladığından bu yana sessizliğe bürünen ve büyükelçiliğe gelen büyük bölümü öğrencilerden oluşan muhalifler eski rejimin bayrağını yakarken, muhalif hareket olan Ulusal Geçiş Konseyi’nin bayrağını astılar.

Kaddafi tarafından 2009 yılında Ankara’ya atanan Büyükelçi Ziad Muntasser yaşananlardan sonra 6 aydır neden sustuğunu açıkladı.

Kaddafi, Muntasser’i Libya’nın en büyük inşaat şirketi ‘Arab Union Construction Company’nin yönetim kurulu başkanlığı görevinden Ankara’ya atadı. En temel görevi Türkiye ile Kaddafi yönetimi arasındaki milyarlarca dolarlık inşaat projelerinin takibiydi.

Büyükelçi Muntasser “Altı aydır zor günler geçirdim” diyerek Libya’da yaşanan sıkıntılı süreçte yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Libya halkı dün itibarıyla sözünü söylemiş ve 17 Şubat’ta başlayan devrim başarıya ulaşmıştır. Halkımız artık daha demokratik ve daha şeffaf bir yeni döneme girmektedir.

Büyükelçilik çalışanları ve Türkiye’de okuyan öğrencilerle dün bir tarihe şahitlik ederek, devrimi birlikte kutladık. Bazı görüş ayrılıklarımız olsa da hepimizin inancı bundan sonra ülkede akan kanın durması ve ülkemizin bir bütün olarak yoluna devam etmesidir.”

“Türkiye başından beri bu krizin barışçıl çözümü için çok inisiyatif ortaya koydu. Çatışma esnasında yaptıkları insani yardım için de hem hükümetinize hem de halkınıza minnettarız. Bazı ülkeler başkentlerindeki Libya büyükelçilerini sınır dışı ederken Türkiye bunu yapmadı. Samimi davrandılar bana. Sürekli istişare içinde olduk.”

Kaddafi’nin adamı değilim

“Kaddafi’nin adamı yönündeki iddiaları kabul etmiyorum. Ben ne siyasetçiyim ne de askerim. Libya’nın yurtdışındaki tüm büyükelçileri Kaddafi yönetimi tarafından atanmıştı.

Ben mühendis kökenliyim ve Ocak 2009’da buraya gelene kadar Libya’nın büyük inşaat şirketinin başındaydım. İki ülke ilişkilerinin daha da geliştirilmesi amacıyla yollandım. Ulusal Geçiş Konseyi bana ‘gel’ diyene kadar da görevimin başında kalacağım.”

Desteğimi açıklayamadım

“Benim için hayatımın en zor altı ayıydı. Çünkü ilk safhasından itibaren devrimcileri destekledim ve hatta onlarla iletişim içinde oldum. Ama bunları bazı diğer büyükelçilerimiz gibi çıkıp dünyaya açıklayamamak çok zor oldu.”

Sessizliğimin sebebi ailemdi

“Açıklama yapamazdım çünkü bir yandan Türkiye ile Libya arasındaki temaslarda, çözüm fırsatı yakalanabilmesi için benim devrede olmam gerekiyordu. Bir de özel bir gerekçem vardı. O da ailemizin bir bölümünün Kaddafi denetimindeki Trablus’ta yaşıyor olmasıydı.”

“Türkiye ile yüzyıllara dayanan sağlam bir ilişkimiz var. Yeni dönemde Türkiye ve Türk işadamları ile eskisi gibi olmalıyız. En kısa sürede Türk şirketlerini yeniden Libya’ya bekliyoruz. Libya’da yarım bıraktıkları işlerini tamamlamalarını çok arzu ediyoruz.”

“Türk makamlarınca yönetimine el konan Libya ile Türkiye’nin ortak bankası Arap Türk Bankası’nda dondurulmuş paraların bir bölümü Libya’ya aittir. Ülkemizin yeniden yapılandırılması için bu blokenin bozularak bu paraların yeni yönetime aktarılması gerekir.”

Cumhuriyet


Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,329 µs