En Sıcak Konular

Gaz sondajını Balyoz'a bağladı

24 Ağustos 2011 08:22 tsi
Gaz sondajını Balyoz'a bağladı İkinci Balyoz davasının tutuklu sanığı Koramiral Kadir Sağdıç, Yunanistan'ın Kıbrıs'ta doğalgaz arama girişimlerini Türkiye'deki asker tutuklamalarına bağladı.

Sağdıç, davanın ilk duruşmasında "Ekonomik iflastaki Yunanistan, ordunun ve özellikle amiral ve subaylarının yarısı tutuklu Deniz Kuvvetleri'nin durumundan cesaret alıp Kıbrıs bölgesindeki doğal rezervleriyle ilgili uyarılarda bulunma cesareti gösteriyor" dedi.

Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube'de yapılan aramalarda ele geçirildiği ve Poyrazköy davasının devamı niteliğinde olduğu belirtilen belgelerle ilgili ilk davanın ilk duruşması dün yapıldı.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Koramiral Kadir Sağdıç'ın da aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 10 sanık katıldı. Duruşmada mahkeme başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, iddianamenin kabul kararını okudu ve kimlik tespitini yaptı. Bu işlemin ardından başkan Yılmazabdurrahmanoğlu, usule ilişkin avukatlara ve sanıklara söz verdi.

REDDİ HAKİM TALEBİ

Koramiral Kadir Sağdıç'ın avukatı Murat Ergül, iddia edilen delillerin sahte ve komplo ürünü olduğunu, bu yönde bir çok kez bilirkişi raporu alarak mahkemeye verdiklerini söyledi. Avukat Ergül, "Müvekkilim hakkında lehe olan deliller toplanmamıştır. Soruşturma sırasında ifadesi dahi alınmamıştır. Bu iddianameyi sakatlamaktadır. Poyrazköy iddianamesi ile bu iddianame taban tabana zıt. Mahkeme birbirine zıt iki iddianameyi kabul etmiştir. Mahkemeye saygımız sonsuz. Ama hukuka aykırılıkların gözden kaçırılması, basında sanıklar aleyhine yıpratıcı haberler yapılması mahkemenin hukuksuzlukları görememesine sebep olmuştur. Dolayısıyla adil yargılama yapılamayacağı kanaati oluşmuştur. Önce davadan çekilmenizi aksi durumda da heyetin reddini talep ediyoruz" dedi.

Hiçbir suçu olmadan, terör örgütü elebaşına istenilen cezadan iki kat fazla cezanın kendisine istenildiği ve bunun adil olmadığını belirten Sağdıç, "Dün gazetelerde yer aldı. Ekonomik iflastaki Yunanistan bile ordumuzun, özellikle amiral ve subaylarının yarısı tutuklu Deniz Kuvvetleri'mizin durumundan cesaret alıp Kıbrıs bölgesindeki doğal rezervlerle ilgili araştırma sahaları konusunda ulusal haklarımıza karşı uyarılarda bulunma cesareti gösterdi" dedi.

DOSYA ÜST MAHKEMEYE

Mahkeme heyeti, sanık avukatları Murat Ergün ve Hüseyin Ersöz'ün heyetteki hakimlerin reddini talep ettiklerini belirterek, avukatların gösterdikleri ret sebeplerinden öncelikle iddianamenin kabul edilmesi ve kendilerince talep edilmesine rağmen mahkemece sanıklar lehine olan bazı delillerin toplanmaması ve mahkemece bunların değerlendirilmemesini gerekçe gösterdiklerini kaydetti. Mahkeme heyeti, bir kısım sanık ve avukatlarının mahkeme heyetinin reddine yönelik talepleriyle ilgili itirazın incelemek üzere dava dosyasının, mahkeme başkanı ve üyelerinin görüşlerini içeren beyanları da eklenerek yetkili ve görevli İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetti. Tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

Belgeler Donanma'nın kalbinden çıktı

'Askeri casusluk ve şantaj' soruşturması kapsamında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca Gölcük Donanma Komutanlığı'nda 6 Aralık'ta yapılan aramalarda ele geçirilen 9 çuval belge ve dijital materyaller arasından darbe planları, fişlemeler ve şok belgeler çıkmıştı. Casusluk ve fuhuş çetesinin arşivi olduğu belirtilen belgeler arasında devletin üst düzey 46 ismine ait özel fişlemeler, askeri müdahale sonrası yapılacaklar, amiral eşlerine ilişkin sır niteliğindeki bilgilerin bulunduğu öğrenilmişti. Özel bölmedeki 9 çuvalın içinde 'Kafes ve İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nın devamı niteliğindeki belgelerin de bulunduğu ileri sürülmüştü. Özel olarak belirlenen 167 ismin askeri darbe sonrasında nerede tutulacağına ilişkin bilgiler de yine bu gizli bölmeden çıkmıştı. Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ele geçirilen belgeler arasında Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek'e 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nı hazırlama emrini içeren yazıya da ulaşıldığı öğrenilmişti . Emri veren komutanın bugünkü Ege Deniz Bölge Komutanı tuğamiral Alaettin Sevim olduğu iddia edilmişti.

Albay Çiçek'e üslup uyarısı

Balyoz Davası'nda ilk kez savunma yapan Albay Dursun Çiçek, mahkeme heyetini ve savcıları sert dille eleştirince mahkeme başkanı tarafından uyarıldı. "Balyoz Planı" iddialarına ilişkin 196 emekli ve muvazzaf askerin yargılandığı davaya dün devam edildi. Savunmasını yapmak üzere kürsüye gelen sanık Dursun Çiçek İnternet Andıcı Davası'na da değindi. Çiçek, "1999'dan itibaren yasal olarak kurulan siteleri, suçluymuş gibi yargılayan mahkemelersiniz siz. Genelkurmay'ı da suçluyorsunuz bu durumda. Kararlar evrensel hukuk kurallarına uygun mu?" diye sordu. Bunun üzerine Başkan Ömer Diken sanık Çiçek'i uyardı: Savunma sınırları içinde kalınız o sınırı aşmayınız. Konuşmalarınıza dikkat edin.

yenişafak

Bu haber 893 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,207 µs