En Sıcak Konular

Yunanlıların İstanbul'u işgal planı ortaya çıktı

23 Ağustos 2011 17:10 tsi
İngiliz Yıllık Raporlarında Türkiye Dizisinin III. Kitabı 1922 yayınlandı. İngiltere Devlet Arşivlerinden Yrd.Doç.Dr.Ali Satan tarafından derlenen raporlar Türkiye hakkında şimdiye kadar bilinmeyen birçok olayı ortaya çıkartıyor.

Tarihçi Kitapevi tarafından Türkçe ve İngilizce orjinaliyle yayınlanan 1922 yılı Raporunda ilginç bir olay ayrıntıları ile anlatılıyor. İtilaf devletlerinin kendi aralarında yaşadıkları bir olay olması dolayısıyla Türk kaynaklarında geçmeyen bir işgal teşebbüsü 1922 Raporu ile Türkiye kamuoyunun bilgisine sunulmuş oldu. Olay kısaca şöyle:

TBMM Ordusu, Kurtuluş Savaşı'nın son askeri hamlesi olan ve Yunan işgal kuvvetlerini Anadolu'dan söküp atmak maksadıyla Büyük Taarruza hazırlanırken Yunan kuvvetlerinin de İstanbul'u işgal etmeye hazırlandıkları ortaya çıktı.

İngiliz işgal Komiseri Nevile Henderson, General Hacı Anesti'nin Yunan işgal orduları başkomutanı olması ile beraber İstanbul'a yönelik hazırlıklara başladıklarını, Trakya'daki kuvvetlerini 4 tümene çıkardıklarını ve 31 Temmuzda resmen İtilaf devletlerine verdikleri nota ile İstanbul'u işgal edeceklerini bildirdiğini yazıyor. Bu talebe karşılık İngiltere'nin Akdeniz donanmasını İstanbul'a çağırıldığı, İtilaf devletleri İngiltere, Fransa ve İtalya'nın birlikte Yunanistan'ın bu işgal teşebbüsüne karşı çıktığı ayrıntıları ile anlatılıyor. Hatta İtilaf Kuvvetleri Başkomutanı General Harrington'a İstanbul Hükümeti'nin de Yunanlılara karşı 20 bin kişilik kuvvet vermeyi teklif ettiği bildiriliyor.

1922 Raporu Türkiye'nin siyasi, iktisadi, sosyal ve askeri hemen her konusu ile ilgili ayrıntılı sunuyor. Yakın dönem Türkiye tarihini merak eden herkes için başvuru niteliğindeki raporların 8 cilt olması planlanıyor.

Bu haber 892 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,259 µs