En Sıcak Konular

Ünsal'dan Başbakan Erdoğan'a mektup

23 Ağustos 2011 13:43 tsi
Hakkari'deki esnafın sorunları ve genel olarak Hakkari'deki göç etme nedenleri ile ilgili Mazlumder Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Başbakan Erdoğan'a bir mektup gönderdi. İşte o mektup:

Sayın

Recep Tayyip ERDOĞAN

TC Başbakanı,

Hakkâri Esnaf Sanatkâr Kredi Kefalet Kooperatifi,  2005 yılında başkanlığını yapan Suat Demir’in geçirdiği bir trafik kazasında vefat etmesi neticesinde esnafa verdiği kredileri tahsil edemeyip kapatmak zorunda kalmıştı.   

Çok zor durumda olan esnaf 2011 Yılı içerisinde, bu borcu kendi arasında paylaşarak ödemiş ve böylece Kooperatif’in borcu kapanmıştır. Borcu ödenen Esnaf Sanatkâr Kredi Kefalet Kooperatifi,  6 yıl kapalı kaldıktan sonra genel kurulu tekrar yapılarak aktif hale getirilmiştir. Kooperatif 100. 000 TL ye kadar işletim,  250. 000 TL ye kadar da yatırım kredisi vereceğini,  Haziran 2011 tarihinde Halk Bankası aracılığı ile duyurmuştur.

Hakkâri esnafı Kooperatif’i aktif hale getirdikten yaklaşık 40 günlük bir çabadan sonra, Banka müdürüne ulaşarak dosyalarını iletebilmiş ancak karşılığında aldıkları yanıt kendilerini hüsrana uğratmıştır.  Kredi limitlerinin düşürüldüğünü, kendilerine 35.000 TL üzerinde kredinin verilemeyeceği beyan edilmiştir.

Esnaf Sanatkâr Kredi Kefalet Kooperatifi Genel Merkezi ve Van Bölge Başkanlığı’nın,  borçların kapatılması şartına bağlı olarak kredilerin açılacağı sözüne rağmen sonuç alınamamış maalesef ve esnaf  mağdur olmuşlardır. Esnafa verilmesi taahhüt edilen bu kredi düşük faizli ve uzun vadeli olduğundan, Türkiye’nin bütün illerinde Esnaf Sanatkâr Kredi Kefalet Kooperatifi üyeleri bu uygulamadan faydalanırken,  Hakkâri bunun dışında bırakılarak ayırımcılığa uğratılmıştır.

 Hakkâri ilinin Türkiye’nin en ücra yerinde olması, bölgede sürekli meydana gelen şiddet olayları neticesinde esnafların her gün kepenk kapatmak zorunda kalmaları, bu kredi konusunda kendilerine yapılan taahhüdün yerine getirilmemesi ile maddi ve manevi olarak zor duruma düşmüşlerdir. Fabrikası, barajı, üniversitesi, sınır kapısı olmayan(sınırda olmasına rağmen)  Hakkâri’nin ticaretin dışında bir gelir kaynağının olmaması nedeniyle hayatı daha da zorlaşan insanlar şehirden göç etmeye mecbur kalmışlardır.  

Hakkâri’deki kredi konusuna yaklaşım sadece bir risk yönetimi olarak ele alınmamalıdır. Türkiye deki bütün esnafların yararlandıkları bir uygulamadan Hakkâri’nin mahrum bırakılmış olması bir taraftan siyasi ve sosyolojik sonuçları itibarıyla değerlendirilmesi gerekirken diğer taraftan da ayırımcılık hukuku açısından değerlendirilmelidir.  Son derece zor olan yaşam koşullarının iyileştirilmesi konusunda devletten bir kolaylaştırma yapılmadığını görmek, oradaki vatandaşın devlete olan güvenini zedeleyici olacaktır.

Yetkililerin özelde Esnaf Sanatkâr Kredi Kefalet Kooperatifi Genel Başkanlığının bu uygulamasına yönelik gerekli araştırma ve düzenlemeleri, genelde ise, Hakkâri’deki göç etme nedenlerinin ortadan kaldırılmasına yönelik düzenlemelerin ivedilikle yapılmasını talep ediyoruz.

 

Ahmet Faruk Ünsal
MAZLUMDER Genel Başkanı


Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,878 µs