En Sıcak Konular

Bu gezegenler yalnızlığı seviyor!

23 Ağustos 2011 11:31 tsi
Gezegenlerin nasıl oluştuğunu, evrende kaç tane yıldız ya da gezegen olduğunu ve güneş sistemi dışında başka gezegenler olup olmadığını merak ediyor musunuz?

Teknolojinin ilerlemesiyle gökbilimciler, günümüzde yeni gezegenler, gaz devleri keşfediyorlar.BBC Focus dergisinde yer alan habere göre, eskiden gökbilimciler, gece gökyüzünde parlayan objeler gördüler ve onlar için özel bir isim buldular. Onlara "gezinen yıldız" anlamına gelen "gezegen" dediler. Diğer yıldızlar gökyüzünde sabit bir şekilde dururken, gezegenler ise her gece farklı yerlerde oluyorlardı. Daha sonra gezegenlerin güneşin etrafında döndükleri keşfedildi.

1990'lardan bu yana, gökbilimciler Güneş sistemimizin ötesinde gezegenler de tespit ettiler. Bugüne kadar 550'nin üzerinde güneş dışı gezegen keşfedildi. Geçtiğimiz günlere kadar, bu gezegenlerin Güneş'in etrafında değil uzak mesafedeki bir yıldızın yörüngesinde hareket ettikleri belirtildi. Yeni yapılan astronomik araştırmalar da bundan farklı bir şey ortaya çıkarmadı.

Hesaplamalara göre, bu yeni bulgular galakside yıldızların en az iki katı kadar da gezegen olduğunu iddia ediyor. Bunların 600 milyarının serbestçe dolaşan avare gezegen olduğu açıklanıyor.

Yalnız gezegenler

Kayalık gezegenler: Bu karasal ya da kayalık gezegenler, katı yüzeyleriyle dünyaya benziyorlar. Güneş sisteminde, bu kategori Merkür'ü, Venüs'ü, Dünya'yı ve Mars'ı kuşatıyor. Yıldızlar arasında başı boş dolanan daha fazla kayalık gezegen olduğundan şüpheleniliyor.

Gaz devleri: Bunlar, Güneş Sistemi'ndeki Jüpiter, Uranüs, Satürn ve Neptün gibi gaz devlerinin ikamet ettiği yıldız sisteminin soğuk olan daha dış bölgelerinde doğdular. Yıldızların çevresindeki yörüngede yüzlercesi tespit edildi ve şimdi bazıları komşu yıldız olmaksızın görülebiliyor.

Kahverengi Cüce: Bunlar 13 Jüpiter kütlesinden daha fazla ağırlığa sahiptir. Gezegenlerden çok yıldızlar gibi oluşuyorlar. Fakat, bunlar çekirdeklerinde nükleer hidrojen füzyonu yakacak kadar ağır değiller. Avare gezegenlerle birçok benzerlikleri var. Çünkü, onlar da yıldızlar gibi oluşuyor.

Sub-brown Cüce: 13 Jüpiter'in ağırlığının altındaki serbestçe yüzen objeler kahverengi cücenin limitinlerini düşürüyorlar. Gaz devi gezegenlere benziyorlar, fakat gezegenler ya da yıldızlar gibi değil, kahverengi cüce kuzenleri gibi oluşuyorlar. Kahverengi cüceler gibi sub-brown cüceler de avare gezegenlere benziyorlar, ancak avare gezegenler ya da yıldızlar gibi oluşmuyorlar.

zaman online



Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,255 µs