En Sıcak Konular

İki sandık ihtimali zorlaşıyor

30 Mayıs 2007 12:07 tsi
İki sandık ihtimali zorlaşıyor 22 Temmuz'da seçmenin önüne iki sandık gelmesi ihtimali gittikçe zorlaşıyor. Bunu sağlamak için ince hesaplar yapan AKP'nin önünde birden çok engel var ama en önemlisi zaman. iyibilgi Ankara

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği anayasa değişikliği paketi iade ediliyor. İkinci tur oylama, perşembe günü yapılacak. Pakete 330-367 oy çıkarsa otomatik olarak referanduma gidilecek.

367 üzerinde destek çıkarsa referandum, Sezer’in keyfiyetine bağlı hale gelecek. Sezer’in referanduma gitme ihtimali yüksek. Bu arada CHP'nin böylesi durumda Anayasa Mahkemesi’ne gideceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Pakete göre, Cumhurbaşkanlığı seçimi yürürlük tarihinden itibaren 40 gün sonra yapılabilecek. Ancak sözkonusu düzenleme, referandumdan sonra yürürlüğe gireceği için, yürürlükteki "Halkoylaması Kanunu" işleyecek. Buna göre Anayasa değişikliği Resmi Gazete’de yayınlandıktan 120 gün sonra yapılır hükmü geçerli olacak.

Eğer Sezer, kararını 15 Haziran’da verirse, referandum en erken 14 Ekim Pazar günü yapılabilecek. Bu durumda, yaklaşık 3 ay arayla halkın önüne iki sandık konacak.

AKP ise iki sandığı birleştirmek istiyor. Halkoylaması Kanunu’nu değiştirerek referandum süresini 120 günden 40 güne indirmenin yollarını arıyor. Ancak bu halde de Cumhurbaşkanı yine karar verecek.

Sezer’in 15 günlük bekletme süresini kullandıktan sonra veto etmesi halinde, meclisin haziran ortasında toplanıp bu yasayı yeniden çıkarmaya çalışacak. Hükümet yasayı aynen iade eder, Sezer yine 15 günlük süreyi kullanırsa, temmuz ayının ilk haftasına ulaşılmış olacak.

Sonuç olarak 22 Temmuz tarihinde iki sandıklı bir seçimin yapılması ihtimali imkansız değil. Fakat yapılamaması daha büyük olasılık.



Bu haber 329 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,639 µs