En Sıcak Konular

Mısır’da İslami akımlar birleşmeye çalışıyor

22 Ağustos 2011 16:27 tsi
Mısır’da genel seçimlere adım adım yaklaşılırken siyasi akımlar arasında hareketlilik de devam ediyor. Bu bağlamda İslami akımlar, oyların dağılmaması için bir çatı altında toplanmanın yollarını arıyor.

Mısır’da önümüzdeki Eylül ayında yapılması planlanan ardından Askeri Yüksek Konsey tarafından Ekim ya da Kasım ayına ertelendiği açıklanan genel seçimler öncesi İslami akımlar birleşmenin formüllerini aramaya devam ediyor.

Çok büyük ihtimalle seçimlerden galip gelmesi beklenen İslami kesim, oyların aralarında dağılmaması ve karşıt gruplar tarafından imajlarının karalanması girişimlerinin önüne geçebilmek için aralarında toplantılar düzenliyor.

Toplantılara katılan kesimlerden İslami Cemaat Müftüsü Abdulahir Hamad, İslami kesime karşı oynanan oyunların önüne geçebilmenin tek yolunun birlik olduğunu vurguladı.

Mısır’da İslami Cemaatin müftüsü Abdulahir Hamad, tüm İslami akımların yakınlaşmasını sağlamak ve bir çeşit birlik sağlayabilmek için için cemaatin ilk kurucusu Salah Haşim ile beraber Müslüman Kardeşler ve Selefi kesimle Asyut ve Sahog kentlerinde bir takım ortak toplantılara katıldıklarını ifade etti.

Hamad şöyle konuştu: ‘İslamcıların imajını karalamaya ve ümmete tesirini ortadan kaldırmaya çalışan taraflı gruplara karşı koyabilmek için yapılması gereken budur. İslami Cemaat daha önce partilere ‘haram’ gözüyle bakıyordu. Ancak bugün siyasi bir partisinin olması için ortaya bir proje koymaktadır.’ Hamad bu değişime gerekçe olarak ise geçmişteki reddin içinde yaşanılan gerçeklikten kaynaklandığını sundu.

Eskiden bu yolla değişim umudumuz yoktu

İslami Cemaatin müftüsü sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Bizim parti ve seçimler yoluyla değişimin olabileceği yönünde bir ümidimiz yoktu. Parti kurup parlamentoya girmek faydasız boş bir şeydi. Sadece diktatör rejime öyle olmadığı halde demokratik havası katıyor, imajını güzelleştiriyordu. Şimdi ise durum değişti. Artık insanın oyunun bir değeri oldu ve seçimlere katılarak kısmi de olsa değişim imkanı ortaya çıktı. İnsan dininden taviz vermediği, İslami kimliğini ortaya koyduğu sürece parti ve parlamento seçimleri yolu izlemesinde bir sakınca yok.’

Hamad, cemaatin silahlı eylemlere tekrar dönmesinin mümkün olmadığını vurgulayarak cemaati şiddete sürükleyenin bastırma politikası uygulayan eski rejim olduğunu, özellikle içişleri bakanı Zeki Bedir döneminde cemaatin üyelerinden birçoğunun kendini savunmak için silaha sarılmaktan başka bir yol olmadığına kanaat getirdiğine dikkat çekti.

Yüksek konseyden ‘genel af’ talebi

Kendisinin o dönemde de silahlı çatışmalara girmekten yana olmadığını ve bu nedenle ülkeden çıktığını belirten Abdulahir Hamad, cemaatin de uzun süren çatışmaların ardından

silahlı çatışmanın en uygun yol olmadığına karar verdiğini ve özellikle şiddetin durdurulması girişiminden sonra da kararın oldukça yerli olduğuna kanaat getirdiklerine işaret etti.

Hamad, eski rejimin yıkılması ile ülkeye dönen az bir kesim arasında yer alıyor. Büyük kısım ise haklarında eski rejim tarafından mahkeme kararı olduğu ve ülkeye döndükleri takdirde bu hüküm gereği hapse atılacakları için geri dönmüyor.

İslami Cemaat müftüsü bu hususa ilişkin olarak ise şöyle dedi: ‘Mısır Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’nden tüm siyasi mahkumları ve haklarında hüküm verilip yakalanmamış kimseler hakkında genel af çıkarmasını talep ediyorum.’



Bu haber 806 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,795 µs