En Sıcak Konular

Her gün 20 çocuk ölüyor

22 Ağustos 2011 10:29 tsi
Somali’nin en büyük hastanesinde her gün 20 çocuk ölüyor...

Somali’de açlık ve kuraklık en fazla kadınları ve çocukları vurdu. Başkent Mogadişu’nun tek devlet hastanesi Banadır’a her gün sahra hastanelerinden sevk edilen çocuklar geliyor. Çocuk doktoru Amir Shııkh Abdullah, 100 çocuktan 4’ünün öldüğünü söylüyor. Çocukların ölümlerinin en büyük nedeni uzun süre açlık ve susuzluğa bağlı ishal.

Banadır Devlet Hastanesi ülkenin en büyük sağlık kuruluşu. Çevre belediyelerden ve köylerden hasta çocuklarını kucaklarına alarak günlerce yol giden anne ve babalar hastane koridorunda perişan halde bekliyor. Mogadişu’nun Walaweyn köyünden kucağındaki 18 aylık bebeğiyle 90 kilometre yolu bir haftada gelen Asho Mued (22) beşinci çocuğuna da 9 aylık hamile. Annesinin kollarında hastane koridorunda sıra bekleyen Muhammed Absher (18 aylık) uzun süre susuz kaldığı için ishali durmuyor. Bebeğini kaybetmek istemeyen anne Mued, çare bekliyor. Hastane koridorunda sıra bekleyen Somalili annelerden biri de Ferhiye Ahmed (23). Ormahan bölgesinden eşini beklemeden 100 kilometrelik yolu göze alarak Mogadişu’ya ulaşan Ahmed, Nesrö Galid ismindeki 4 aylık kız bebeğiyle hastane koridorunda bekliyor. Yetersiz beslenme ve uzun süre susuzluk sonrası ishal olan 7 yaşındaki Muttalip bir deri bir kemik kalmış. Sadece 11 kilo ağırlığındaki Muttalip ayakta durmakta zorlanıyor.

Banadir Devlet Hastanesi çocuk doktoru Amir Shııkh Abdullah’ın verdiği bilgiler açlık ve susuzluğun çocuklar üzerindeki etkisini gözler önüne seriyor. Günde ortalama 500 çocuğun hastaneye getirildiğini belirten doktor Abdullah, şöyle devam ediyor: “Hastaneye gelen çocukların hemen hepsinde ishal vakası görüyoruz. Yüzlerce kilometreden tedavi için gelen her yüz çocuktan 4’ünü kurtaramıyoruz.” Yemek yiyecek durumda olmayan çocuklar nazogastrik sonda ile mideye hortum gönderilerek mama kıvamındaki gıdalarla besleniyor. Hastanede çok az sayıda personel olduğu için doktorlar sadece ağır vakalara müdahale edebiliyor. Genellikle bütün hastalara hemşireler bakıyor. Hasta bakım odalarında sinekler çocukların ağzına burnuna giriyor. Bazı odalarda yatakların üstünde bulunan örtülerin içine giren anneler ve çocuklar bu şekilde sineklerden korunmaya çalışıyor. Hastanede ölen çocukları aileleri alarak kendi çabalarıyla defnediyor.

Öte yandan Türkiye’den gönderilen yardımlar derneklerin çabasıyla Somali halkıyla buluşuyor. Kimse Yok Mu Derneği bu zamana kadar hiç yardım ulaşmayan kamplara erzak ve sağlık hizmeti götürüyor.

cihan

Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,165 µs